ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Batı’nın Rusya’ya uyguladığı sert uluslararası yaptırımlar rublede ve yerel bankacılık sisteminde bir çöküş yaratırken, Putin nükleer caydırıcı sözler kullanarak ordusunu yüksek alarma geçirmiş durumda. Her ne kadar Ukrayna ve Rusya, Belarus sınırında görüşmeler gerçekleştiriyor olsa da bunun ilerleyeceğine dair durum şüpheli. Her iki taraf da Belarus’ta ikinci tur müzakerelere devam etmeye karar vermesine rağmen, Rusya Ukrayna’nın büyük şehirlerini bombalamaya başladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya doğru ilerlemesi, Batılı müttefikler ile Rusya arasındaki jeopolitik düşmanlıkları artırdı ve davranış değişikliğini teşvik etmek için tasarlanmış yaptırımlarla sonuçlandı. Rusya-Ukrayna gerilimleri kesinlikle akıllarda; bununla birlikte, jeopolitik gerilimler dünya çapında yaygındır. Çin, olayların nasıl geliştiğini izliyor olabilir ve Batı’nın nasıl tepki verdiğine bağlı olarak, kendi ilerlemelerini yapmak için cesaretlenmiş hissedebilir. Batı, Rusya Merkez Bankası ve birçok Rus bankasına ağır yaptırımlar uygulayarak Rusya’yı küresel finans piyasalarından dışlamayı hedefliyor. Ruble, değerinin önemli bir kısmını bu süreçte kaybetti. Ayrıca, Rusya Merkez Bankası’nın yurtdışında tutulan döviz rezervleri büyük ölçüde donduruldu ve erişilemeyecek. Rusya Merkez Bankası, rubleyi savunabilmek ve ekonomik çalkantının etkilerini kontrol altına alabilmek için faiz oranlarını tam anlamıyla ikiye katlayarak %20’ye çıkardı.

Bazı enerji şirketleri Rusya’daki operasyonlarından çıkıyor, ancak Batılı ekonomiler henüz Rus petrol ve gazına özel olarak yaptırım uygulamadı – bu, küresel enerji akışının Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçlarından nasıl etkileneceğini sorguluyor. ABD, AB, Japonya ve diğer ekonomiler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, bu tür malları doğrudan hedef almayan cezalara rağmen, enerji ve emtia ticaret akışlarını kesintiye uğrattı. Rusya’nın küresel petrol ve gaz piyasalarının merkez üssündeki konumu – OPEC+ ittifakı içinde bir lider ve Çin ve ABD’ye petrol ve Avrupa’ya doğal gazın ana ihracatçısı olarak – yükselen enerji ve emtia fiyatlarını riske atıyor. Rusya’nın önde gelen bankalarından bazılarını SWIFT mesajlaşma hizmetinden çıkarmak, bazı ham ticareti ve akışları etkileyebilir ve küresel alıcıları Rus petrolü ve diğer emtiaları satın alma konusunda daha tereddütlü hale getirebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın