Dünyanın dört bir yanındaki lise öğrencilerine girişimciliği ilk elden deneyimleme imkânı sunan Diamond Challenge programı, Türkiye’de üçüncü kez Ege Genç İş İnsanları Derneği partnerliğinde İzmir’de gerçekleşti.

Program kapsamında 26 liseli girişimci ekip başvuru gerçekleştirirken, ön elemeyi geçen 10 ekip ise, 28 Şubat’ta EGİAD Dernek Merkezi’nde düzenlenen Türkiye elemesine katılım gösterdi. Diamond Challenge İzmir, Türkiye 2022 Final Günü başlığı altında gerçekleşen final etkinliğinde, 10 ekipten birinci gelen ekip; Sastainery oldu. İzmir Türk Koleji okulundan Sastainery ekip adı ile katılım gösteren Elif Sütlü, Diclesu Demir isimli öğrencilerden oluşan grup, 21 – 23 Nisan’da ABD’de Diamond Challenge Summit etkinliğinde Türkiye’yi temsil ederek global sahnede büyük ödül havuzu olan 100.000$ için yarışacak. 50’ye yakın öğrencinin katılım gösterdiği etkinlikte jüri ise, EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD Girişimcilik ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Cem Elmasoğlu, JCI İzmir Başkanı Açelya Baç, IZQ Girişimcilik Merkezi Direktörü Tuğba Kesen Umar isimlerinden oluştu.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Ege Genç İş İnsanları Derneği olarak 2011 yılından bu yana girişimcilik konusunu gündemde tuttuklarına dikkat çekerek, “EGİAD olarak biz lise çağından, üniversitesi yaşantısına, tohum yatırımdan, olgun girişimciye kadar her türlü destek mekanizması ile girişimcilerin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Toplumun gerçek anlamda kalkınması için, gençlerin bakış açısına ve söz söylemelerine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz üzere 21 yy. dünyasına baktığımızda teknolojinin giderek hızlanarak geliştiği, rekabetin yüksek ve çok yönlü olduğu, inovasyonun kaçınılmazlığı bireyler ve kurumlar tarafından fark edilmiştir. Gençlerimizin inovatif çözümler ile girişimcilik alanında yer almasını, girişimciliğe kariyer seçenekleri arasında yer vermesini istiyoruz. Atamızın bizlere vasiyeti ve Türkiye’nin geleceği olan gençlerimizin artan önemini biliyoruz. Onları inovasyona yöneltmek, fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri ortak bir pay ve alan yaratmak, bir araya getirerek birbirlerinden öğrenimlerini arttırmak, birlikte çalışmak, ekip olmak ve girişimcilik kaslarını, reflekslerini geliştirmek için kolları sıvayarak çalışıyoruz. Diamond Challenge Programı’nı, ülkemiz adına İzmir’de üçüncü kez düzenlemekten dolayı çok mutlu ve gurur doluyuz.” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen “İlham Veren Girişimci Oturumu”nda ise, İzmirli girişim Pulpo AR Kurucu Ortağı Buğrahan Bayat; girişimci olma, girişimlerini kurma süreçlerini, Pulpo AR girişimin hikayesi ve yeni girişimci adaylarına ipucu niteliğinde olan tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile markaların e-ticaret sitelerinde ürünlerini sanal bir deneyim ile kullanıcılara sunmalarını sağlayan PulpoAR’ın kurulum sürecini aktaran Buğrahan Bayat, “Geliştirdiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojisi ile markaların e-ticaret sitelerinde ürünlerini sanal bir deneyim ile kullanıcılara sunmalarını sağlayan PulpoAR, 2020 yılında kuruldu. Yaklaşık 1 yıllık geliştirme sürecinin ardından kurulan girişim, şu anda 60 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Örnek vermek gerekirse PulpoAR’ın teknolojisi sayesinde bir kozmetik firmasının web sitesinden almak istediğiniz ruju evinizden çıkmadan gerçekçi bir şekilde sadece bilgisayarınızın kamerasını kullanarak deneyebiliyorsunuz. Bu deneyim akıllı aynalara ya da reklam ekranlarına da entegre edilerek fiziksel mağazalarda da kullanılabiliyor. PulpoAR’ın Sanal AR ürün deneme eklentisi rahatlıkla firmaların platformlarına entegre olabiliyor. Uygulama, web, Instagram, akıllı ayna ve signage ekran gibi firmaların kullandıkları birçok platform ile de kullanılabiliyor. PulpoAR’ın sanal deneme teknolojisini fondötenden ojeye kadar her türlü kozmetik ürünü için sunulabiliyor. Kozmetik ürünlerine ek olarak teknolojisini optik sektörü için de özelleştiren PulpoAR, bu sektör için de sanal gözlük deneme teknolojisi sunuyor” dedi. Bayat, gençlere henüz lise çağlarından başlayan girişimcilik deneyimini aktarırken, çeşitli önerilerde de bulundu. Ekip ruhunun ve finans yönetiminin çok önemli olduğunu belirtti.

Birinci Ekip: Sastainery (İzmir Türk Koleji)

Elif Sütlü, Diclesu Demir

Proje: Sastainery pilleri, polimerik bağlayıcılarla en iyi versiyonuna ulaşmak için doğa için tehlike içeren bir kirlilik olan müsilajdan elde edilen enerjiyi kullanmaktadır.

İkinci Ekip: Tefnut (İzmir Türk Koleji)

Ali Nail Somuncu, Yalın Öner, Arda Ege Erdoğan, Berkay Özoğlu

Proje: Tefnut, adaptif sulama sistemi sayesinde toprakla ilgili çeşitli verileri yorumlayarak bitki büyümesini denetleyen ve gerektiğinde aksiyon alan IoT tabanlı akıllı bir sulama sistemidir.

Üçüncü Ekip: Trafic Free (Özel Ceceli Okulları)

Nuray Elif Yıldız, Zeynep Can

Proje: Trafik Free, müdahale araçlarının trafikte zaman kaybetmesini engelleyen, geliştirilen teknoloji ile can ve mal kaybını önlemeyi amaçlamaktadır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın