Önceliğini sürdürülebilirliğe veren şirketler daha çok sermaye ve yeteneği kendine çekiyor.
İş modellerini ve stratejilerini, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (Environmental, Social and Governance) – ESG kategorilerine göre şekillendiren şirketlerin sayısı giderek artıyor.
Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye Direktörü Fatih Cömert, sürdürülebilirliğe öncelik veren şirketlerin daha çok sermayeyi ve yeteneği cezbettiğine vurgu yaparak, yeşil devrime sözde bağlılıktan daha fazlasının gerekliliğine dikkat çekiyor, sürdürülebilirlik hedeflerinin şirketin tüm kademelerinde uygulanabilmesi için üst düzey yönetimin becerisine ve kararlılığına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
Bugün tüm şirketlerin önceliklerinden biri, ileriyi düşünen gerçekçi hedefler belirleyerek, tüm iş gücünün sürece dahil olduğunu hissedebileceği bir sürdürülebilirlik yol haritası oluşturmak olmalıdır diyen Cömert, “Şirketler ayrıca, sürdürülebilirliğin tüm kurumsal fonksiyonlar üzerinde etki sahibi olduğu çapraz bir organizasyon modelini ihtiva eden bir haritada ilerlemelidir. “ yorumunda bulunuyor.
İleri görüşlü liderler, sürdürülebilirliği kurumsal bir taahhüt olduğu kadar kişisel bir sorumluluk olarak da görüyorlar. Çalışanlarına ve müşterilerine karşı güçlü bir sorumluluk hisseden ve bunların beklentilerini karşılamaya çalışan Yönetim Kurulu Üyesi, CEO ve Pazarlama Direktörü sayısı giderek artıyor.
Sürdürülebilirlikle gelen yeni roller
Şirketlerin sürdürülebilirlik vizyonunu uygulamadan sorumlu rollerin başında Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (Environmental, Social, and Governance) – ESG Başkanı yer alıyor. Gelişmekte olan bu yeni rolde temel sorumlulukların başında risk ve fırsatları değerlendirerek, ESG faktörlerinin anlaşılmasını ve yatırım kararlarında dikkate alınmasını kolaylaştırmak geliyor. Hem işletme düzeyinde hem de finansal, sosyal/insani ve küreselleşme/kapsayıcılık düzeyinde sürdürülebilir kalkınma konusunda stratejik vizyon becerisine sahip olabilmesi gerekiyor. Kurumsal sürdürülebilirlik çağında ortaya çıkan kilit pozisyonlardan bir diğeri “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Başkanı”dır. Bu rol, kurumsal çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarının akıllı ve şirket dostu uygulamalarına odaklanmayı, uluslararası, çok kültürlü bir temele ve küresel vizyona sahip olmayı gerektiriyor. Önemli rollerden bir diğeri ise “Sürüdürülebilirlik Geliştirme Müdürü” pozisyonudur. Bu pozisyon, işletme ve operasyonlardan çalışan kültürü ve davranışlarına kadar şirketin tüm süreçlerinde sürdürülebilirliğin uygulanmasından sorumlu olmayı kapsıyor.
Fatih Cömert sürdürülebilirlik ilgili görüşlerini şöyle özetliyor; “Paydaşların, yatırımcıların, politika yapıcıların ve halkın artan beklentileri, küresel endüstriyi daha çabuk “çevreci olmaya” teşvik ediyor. Pandemi ve küresel sürdürülebilirlik hedefleri de bu eğilimi güçlendiriyor. Değişen iş ortamında yeni liderliğe dair açık bir vizyona sahip olmanın temelinde inovasyon yatıyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.