ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Biden, Putin ile Ukrayna’yı çevreleyen gerilimler üzerinde son bir diplomasi çabası ve Moskova tarafından yönlendirilen yaklaşmakta olan bir işgali önlemenin olası bir yolu olabilecek bir görüşmeyi “prensipte” kabul etti. Bu prensip, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik herhangi bir operasyon girişiminde bulunmaması. Stratejik anlamda kelimelerin yönlendirici gücü kullanılmaya çalışılıyor görülüyor. İşgal konusunda ise, istihbarat verilen tarihlerin hiçbirinde bir gelişme olmamış durumda. 16 Şubat’ta herhangi bir aksiyon olmadığı gibi, Kış Olimpiyatları da dün itibariyle sona erdi. Rusya’nın olası işgal takviminde bu tarihler referans gösterilmişti. Ya Batı’nın bilgi ağı zayıf, ya da olmayan bir ihtimal üzerinden kriz tetiklemesi yapılıyor.

Bunun dışında, elbette tarafların en başta a Rusya’nın saklı tutacağı güç ve tehdit unsurları var. Rusya, petrol fiyatlarının artmasından gelen rezerv kaynakları kazanımını yoğun bir şekilde askeri harcamalara ayırdı. Bu durum, elbette ordunun caydırıcı bir güç olması gerekliliğinden kaynaklanıyor. Güvenlik ve etki ağı bakımından Doğu Avrupa, Karadeniz, Baltık, Kafkasya ve Orta Asya halen çok önemli bir durumda. En son olarak Belarus ve Kazakistan’da da bu etki ağının uzantılarını gördük. Rusya’nın karşısında Avrupa ve ABD var, ancak dönemsel müttefik Çin ile de normalde çatışan çıkarlar söz konusu. Dolayısıyla, etkisi altında olan tampon bir bölge büyük rakiplerle arada her zaman olmalı. Ukrayna’nın NATO üyesi olması konusu bu nedenle kırmızı çizgi ve Doğu Ukrayna’daki Rus etnisitesinin durumu da olayın meşruiyeti açısından kullanılabilecek bir koz. Ancak şu var; Rusya’nın stratejisi ilk ateşi eden taraf olmamak yönünde.

sg2022022125608

Brent-WTI, altın ve gümüş karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Olası bir Rus saldırısında Ukrayna’nın hava savunma koordinasyonunu sağlaması çok zor, dolayısıyla Zelenskiy Batı’dan yardım arayışı içinde olmaya devam edecektir. Rusya’nın bir işgaldense, bir tehdit unsuru olarak kalmaya devam etmesi Putin’in stratejisine daha çok uyuyor. Rusya bu nedenle tatbikatlarına ve askeri yığınaklarına devam edebilir. Dahası, Karadeniz Montrö’den dolayı ABD’ye kapalı ve Rusya Kırım’a de-facto olarak sahip olduğundan Kerç Boğazı’ndan Karadeniz’in kuzeyini kontrol etme gücüne sahip. Karadeniz kontrolü, Rusya’nın bir kara devleti olarak kalmaması açısından çok önemli. Olası bir operasyonda hava, kara, deniz ve nükleer güç açısından Rusya’nın durumu yeterince güçlü olacaktır. Rusya, 20 Şubat’ta Belarus ile gerçekleştirdiği askeri tatbikatları daha önce planladığı gibi sonlandırmadı ve Rus güçlerinin Belarus’ta süresiz olarak kalacağını duyurdu.

Piyasalar, Biden-Putin görüşmesi beklentisi ile haftaya biraz daha iyimser başladı. Rusya krizinin çözülmemesi hareketleri sınırlıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın