Otizmli çocuklara erken çocukluk, okul öncesi ve okul eğitimi ile destek eğitim hizmetleri sunan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, dünyada kabul gören ve etkililiği bilimsel araştırmalarla desteklenen Uygulamalı Davranış Analizine dayalı eğitim modeli ile hizmet vereceği öğrencilerini bekliyor.
2003 yılından bu yana otizmli çocukların erken tanısının konulmasına, erken ve yoğun özel eğitim ile bağımsız bireyler olarak topluma katılmalarına öncülük eden Tohum Otizm Vakfı, 2006 yılında kapılarını açtığı Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları ile dünya standartlarında özel eğitim imkânı sunuyor.
Dünyada kabul gören eğitim modeli
Otizm, doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gelişimsel bir farklılık. Her 44 çocuktan 1’i otizm tanısı alıyor. Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı, sürekli ve yoğun eğitim. Yeterli eğitimi alabilen otizmli çocukların %50’si topluma ve sosyal hayata bağımsız bireyler olarak katılabilir ve üretken yurttaşlar olarak hayatın içinde yer alabilirler.
2005 yılında otizm konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen kurumu Princeton Child Development Institute –PCDI (Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü) ile yapılan bilgi transferi anlaşmasıyla aynı eğitim modelinin Türkiye’de kurulması kararlaştırılarak Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nın temeli atıldı. Otizmli çocukların eğitiminde dünyada kabul gören ve yararlılığı bilimsel olarak kanıtlanan ‘’Uygulamalı Davranış Analizi’’ metodunu kullanan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, uluslararası geçerliliğe sahip bir eğitim programı sunuyor.
Farklı yaş gruplarına özel eğitim programlarıyla hayata hazırlık
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları; okul ve destek eğitim olmak üzere iki farklı eğitim programıyla, , yaşları 0–12 arasında olan otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukları kabul ediyor.
Haftada 30 saat eğitim alan öğrenciler, iletişim ve sosyal etkileşim becerileri yoğun olmak üzere tüm gelişim alanlarını kapsayan bir eğitim programıyla yetiştiriliyor.
Müfredattaki yoğun ve birebir eğitim seanslarının yanı sıra, öğrencilerin akranları ile iletişime girmeleri ve sosyal katılımlarını artırmaları için grup etkinlikleri de uygulanıyor. ‘’Destek Eğitim Programı’’ ile tam zamanlı bir okul programından yararlanan ancak haftanın belirli gün ve saatinde bireysel olarak seanslı özel eğitime ihtiyacı olan otizmli çocuklara hizmet sunuluyor. Her bir öğrenci için bireyselleştirilmiş, 2,3 ve 5 günlük üç formda sunulan destek eğitim programlarında akademik, iletişim, sosyal etkileşim ve diğer gelişim alanlarında hedef becerilere yer veriliyor.
Bir diğer yandan okul öncesi çağında gerekli ön koşul becerilere sahip ya da bu becerileri gelişmekte olan öğrencilerin kaynaştırma/bütünleştirme hizmetlerinden faydalanabilmeleri için geçiş programları planlanarak öğrencilerin diğer akranları ile birlikte eğitim almaları hedefleniyor.
Kariyer gelişimine destek
Erken çocukluktan yetişkinliğe kadar olan dönemde sunulan “Kariyer Geliştirme ve Yaşam Becerileri Programı” ile öğrencilerin kariyer gelişimine yönelik eğitimler veriliyor. Yetişkin otizmlilerin destekli istihdam programları aracılığı ile iş gücü potansiyellerinin ortaya çıkarılmasını da hedefleyen Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, öğrencilerinin temizlik, gıda sektörü, veri girişi, takı tasarımı, tekstil depo görevi gibi farklı iş alanlarında istihdam edilmeleri üzerine çalışmalarını yürütüyor. Böylece otizmli yetişkinler, para kullanma, boş zaman uğraşları yaratma ve topluma katılım gibi alanlarda becerilerini geliştirme fırsatı buluyor. Bu programla birlikte otizmli yetişkinler kariyer gelişiminin yanı sıra günlük yaşam becerilerini geliştirerek toplumsal yaşam alanlarına katılım sağlayabiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.