ABD’nin büyüme ve talep enflasyonu yörüngesi kapsamında önemli bir gösterge olan perakende satışlar, manşet ve çekirdek bazda %3,8 ve doğrudan büyümeyi ilgilendiren volatil gıda hizmetlerini, otomobilleri, benzini ve inşaat malzemelerini dışarıda bırakan ölçüm olan kontrol grubu bazında %4,8 arttı. Pandemi dönemi teşvik ödemelerinin çoğu sona erdiği için, harcanabilir kişisel gelirin durgunluk öncesi eğilimine geri dönmesiyle birlikte organik harcama eğilimlerine tekrar bakmak durumundayız. Burada gelirler ve enflasyon dengesi devreye giriyor elbette. Harcanabilir kişisel gelir etkisi halen reel bazda negatif.

Ocak ayında Omicron varyantına bağlı COVID-19 vakalarındaki artıştan ABD ekonomisinin etkilendiğini gösteren öncü göstergelere rağmen, bu etkilenmeye dair farklı veri eğilimleri oluştuğunu göz ardı etmemek lazım. Tabii perakende satışlarında artış ölçütü ortaya koyan bir diğer değişken, birim satışlar kadar aynı zamanda fiyat olgusu. Fiyatlarda enflasyon kapsamındaki artış, oranların daha yüksek hissedilmesine neden oluyor. Veri performansı bu yüzden abartılı olabiliyor. ABD imalat sektörü ve hizmetlerinin Omicron varyantının aksamalarından etkilendiğini ve fiyatların yükseldiğini belirtmekte fayda var.

Alt kalemlere bakacak olursak; Ocak ayında birim otomobil satışlarında %5,7 artış, başka yerlerdeki omikronla ilgili herhangi zayıflıktan daha ağır basmış görünüyor. Burada temel olgu, chip sıkıntısından dolayı arzda oluşan sorunlar ve talebin gerisinde kalan arzın sektördeki enflasyonist baskıyı beslemesi. Varyantın yükselmesi kaynaklı restoran satışlarındaki düşüş önceki Covid salgınlarına göre çok daha sığ. Enflasyon olgusu bakımından ele alacak olursak, yeme içme servislerinde azalma aylık bazda %0,9 oranında. Mobilya ve ev eşyasında %7,2, elektronikte %1,9 oranında artış gözleniyor. Giyimde %0,7 artış varken, spor malzemelerinde düşüş %3 oranında. Pandemi ile direkt ilişkilendirilecek kalemler olarak sağlıkta %0,7, benzinde %1,3 düşüş gözleniyor. Mağaza satışlarında %3,6, online satışlarda %14,5 artış görüyoruz.

Enflasyonist verilerin veya güçlü verilerin Fed algısının üzerine yeni bir şey eklemeyeceğini belirtmek lazım. Mart ayında 50 baz puan faiz artışı halen piyasa tarafından kesin görünüyor. Ancak yumuşak veriler biraz algının yumuşamasına yol açabilirdi. FOMC tutanaklarında agresif sıkılaşma döngüsüne ilişkin daha ayrıntılı sinyaller alabiliriz. Perakende satışlar, sadece taleple alakalı değil, aynı yoğunlukta içinde enflasyonu da içeriyor ve içinde düzeltme etkisi olmadığını hesap etmekte fayda var.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın