ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Çin’de tüketici enflasyonu Ocak ayında yavaşladı ve gıda fiyatlarındaki düşüş nedeniyle %1 bandının altına gerileyerek %0,9 olarak açıklandı. Böylece %1,5 bandından bir gerileme yaşanmış oldu. Çekirdek enflasyon %1,2 olarak açıklanırken, ÜFE ise %10,3’ten %9,1’e geriledi.

Kış Olimpiyatları öncesinde Ocak ayında Omicron dalgasının imalat operasyonlarını yavaşlatıcı etkisi ve benzin fiyatlarından gelen yoğun enerji kalemi etkisine rağmen sektördeki fiyat baskıları hafifledi. Kısmen hükümet müdahalesinin de yardımıyla beraber tüketici fiyatı kadar üretici fiyatındaki baskı da azaldı. TÜFE ve ÜFE rakamları, Omicron dalgasının düşüşe geçmesiyle açılan imalat sektörü üretiminden de bu fazda olumlu etkilenebilir. Mevcut üretim baskılarının azalıp azalmadığına bakacağız. Enerji kaynaklı enflasyon halen bir risk. Hizmet tarafında da fiyat kazanımları olduğunu gözlemliyoruz. Ocak ayında %1,7 artmış olan bir hizmet enflasyonu söz konusu. Manşet enflasyonu aşağı çeken gıdaya ilişkin yüksek frekanslı veriler düşüş etkisini konfirme ediyor. Domuz eti fiyatları yıllık bazda daha derin bir düşüş kaydetti. Tarımsal ürünlere dair 200 fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre düşüş kaydederek Aralık ve Kasım aylarındaki kazanımları tersine çevirdi. Bu nedenle gıda kaynaklı düşüş, enerji ve hizmetlerden gelen artış etkisine rağmen enflasyonun düşüşünde ana etken olmuş görünüyor.

PBOC açısından, şu anda uygulamak istedikleri politikayı devam ettirme açısından yardımcı olacak bir veri. Enflasyon baskısının hafiflemesi PBOC’nin faiz oranlarını indirmeye devam etmesine olanak verecektir. Global enflasyon baskısının hafiflemesi için üretimin merkezindeki Çin kaynaklı fiyatların ve tedarik zincirinin gevşemesi gerekli. Enflasyonun global bazda rahatlayan tedarik zincirleriyle yavaşlaması Fed’in de durumunu rahatlatacak ve agresif olma konusunda acele etmemelerini sağlayacaktır. Sonuçta, Merkez bankalarının bir endişesi de büyüme kanalından zorlanmamak. Çin’de ekonomi halen yavaşlama momentumunda.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın