ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Rusya’nın görüşmelere devam edeceğine dair açıklamaları Ukrayna krizinde kısmi soğuma ihtimalini öne getirse de genel resim halen pozitife dönmüş değil. ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı yakında işgal edebileceğine dair uyarılar yaparken, Moskova’nın diplomatik girişimlerde bulunmaya devam etmesi işi belirsizleştiriyor. Dolayısıyla, geniş çaplı askeri operasyon ihtimalinden kelime savaşı seviyesinde kalacak bir aksiyonsuzluğa kadar geniş ihtimaller söz konusu.

Çatışma kaygısı, piyasaların halen korku fiyatlaması bölgesinde kalmaya devam etmesine neden oluyor. Dolayısıyla, tam bir toparlanma henüz yok. Rusya’nın büyük bir operasyona başlaması, Batı’nın Rusya’yı SWIFT dışı bırakmak gibi finansal uygulamalarda bulunması ve Rusya’dan Avrupa’ya enerji akışının kesilmesi gibi durumlarda petrol ve gaz fiyatları keskin bir yükseliş gösterecektir. Endişe fiyatlamasından, tam bir arz kısıtı realitesini fiyatlama eksenine geçersek piyasanın denge noktası da o kadar uzaklaşacaktır. Petrolün katastrofik senaryoda 120-130 dolar gibi seviyelere yükselmesi, enflasyonist etkileri kontrol altına almayı zorlaştırır, sanayide üretimi durduracağı için ekonomide sert iniş riskini artırır ve dengeleri korumaya çalışan Merkez bankalarının politika hatası yapma olasılığını artırır.

sg2022021525140

Brent ve WTI petrol karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Fiyatların kısa vadede sert yükseliş göstermesi, korunma açısından maliyeti artıran bir unsur. Reel ekonomik taraftaki durumda, öngörülemez fiyatların özellikle enerji piyasasında uzun vadeli kontratlar ekseninde oluşturulduğunu düşünecek olursak, alıcı açısından da satıcı açısından gelecek vadelerin tahmin edilebilirliği önemli. Oynak bir fiyat mekanizması kimsenin işine yaramayacaktır. Sabit değişkenli bir piyasada petrol fiyatının tek başına artması, üreticiler açısından olumlu elbette. Ancak çok yüksek fiyatlar, arz kesintisiyle oluşuyorsa fiyatlardan gelecek gelir aynı oranda artmayacaktır. Sebebi eskiye göre biraz daha talep esnekliği oluşması.. Bu, bugünün riski değil elbette ancak stratejik değişimi de öne aldırıcı planlamalar yaptıracaktır. Yeşil dönüşümde Rus enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılması da bir perspektif olabilir. Dönüştürülebilir enerji, elektrikli araçlar gibi yatırımların önemi ilerleyen yıllarda şimdikinden çok daha fazla artacaktır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın