ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> ABD tarafından yapılan açıklamalar Rusya’nın 2022 Pekin Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna’yı işgale girişebileceğine yönelik, bu da bu hafta işin aksiyona dönmesi olasılığını ortaya çıkardığından Cuma akşamından itibaren jeopolitik gerilim olgusu piyasaya ağırlıklı olarak hakim olmuş durumda.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın konuyla alakalı açıklamaları;

·        Rusya’da gerilim işaretleri görmeye devam ediyoruz. Olimpiyatlar sırasında Rus işgali olabilir. ABD’nin cevabı ciddi ekonomik yaptırımları içermeli..

Bunun elbette Rusya’nın harekete geçmesi şeklinde mi olacağı, yoksa kelime savaşı kapsamında bir açıklama mı olduğundan emin olacak noktada değiliz. Rusya’nın olası bir işhali muhtemelen Rus etnisitesinin yoğun olduğu Doğu Ukrayna’yı kapsayacaktır. Küresel borsalar, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin arttığı kritik haftada düşüyor. Jeopolitik riskler arttıkça petrol fiyatları yükseliyor. Askeri hareketlilik ile buna cevap olarak Rusya’nın finansal yaptırımlarla SWIFT’in dışına itilmesi (Rus şirketlerini ve bankacılık sistemini oyun dışı bırakacak şekilde) çerçevesinde güvenli liman talebi potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişeler arasında emtia fiyatlarında da keskin yükseliş etkisini izliyoruz.

Potansiyel arz kesintisinin direkt etkisi petrol ve doğalgaz üzerinden ciddi bir enflasyon baskısı yaratacaktır. Aynı zamanda arz baskısı sadece enerji ile sınırlı kalmayacaktır, Ukrayna’nın ve Rusya’nın gıda ticareti de böyle bir durumda sınırlanacağından özellikle tahıl ürünlerinde de bir sıkıntı görebiliriz. Gelişmiş dünya enflasyonla uğraştığından önemli bir politika ikilemi içinde ve Fed bu nedenle gelecek ay faizleri artırmaya hazırlanıyor. Zorlayıcı dinamikler aynı zamanda büyüme potansiyelini de aşağı çekeceğinden, ekonomide sert iniş riskini artırıyor. Dengeleri korumak zorlaşacaktır. Piyasanın bu aşamada en seveceği gelişme, gelişme olmaması olacaktır.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın