ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Enflasyon 2022’ye önemli bir ivme kazanarak girecek görünüyor. Aralık ayındaki gerçekleşmede manşet TÜFE’nin %7 ile 1982’den sonraki en yüksek hızı kaydettiğini gözlemlemiştik. Fed, enflasyonda hızlanma endişelerini daha yoğun bir şekilde gündemine aldı ve buna bağlı olarak da sıkılaşmada agresifleşmesi ve Mart ayında dik bir başlangıç yapmasına yönelik beklentiler arttı. Açıkçası, kısa vadede yüksek kalacağı kesin olan enflasyonun orta, uzun vadeli perspektifi konusunda geniş bir aralık var. En azından şu aşamada enflasyonda düşüşten bahsetmek yönünde belirti görme konusunda eksik olduğumuzu söyleyebiliriz. Küresel arz sıkıntıları ve enerji kaynaklı sorunlar maliyet enflasyonu merkezinde olmayı sürdürüyor.
ABD manşet ve çekirdek TÜFE karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg
Enflasyonda ana sürükleyici Ocak ayında petrol ve buna bağlı maliyetler olacakken, geniş düzlemde tek sorunun enerji kaynaklı olmadığını görüyoruz. Dayanıklı mallarda ve hizmetlerdeki anlamlı artış eğilimi sürüyor. Aralık ayında %5,5 seviyesinde olan çekirdek TÜFE’de araç fiyatlarındaki artışın yönlendirici etkisi vardı. Buradaki etki biraz geçen aya göre yumuşayabilir. Hizmet tarafında ise; girdi etkisi, daha yüksek işçi ücretleri gibi etkiler dönemsel fiyat artışının hızlanmasına neden olabilir. Arz tarafının halen talebe yeterince ayak uyduramaması ve Omicron varyantının etkisi halen anlamlı bir mal enflasyonu görmemize neden olacaktır.
Bugünkü veri özelinde de, Fed’in Mart ayında 25 bps ile mi yoksa 50 bps ile mi işe başlayacağını anlamaya çalışacağız. Sert bir veri alırsak, Fed’in Mart’ta 50 baz puan faiz artırması muhtemel hale getirilip fiyatlandırılma aşamasına geçecektir. Fed’in 25 bps faiz artışı standardında kalması şu aşamada daha güvercin algılanır. Dolayısıyla, verinin piyasa dostu olabilmesi için mevcut seviyelerin veya beklentilerin üzerine eklemeyen bir eğilimde gelmesi gerekecektir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.