Türk moda endüstrisinin amiral gemisi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) işbirliğinde sektörün bir hayalini daha gerçeğe dönüştürdü. İHKİB’in Türkiye’den 400’den fazla hazır giyim firmasını dünyanın dört bir yanından binlerce alıcı ile buluşturmayı hedeflediği IFCO – İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı törenle açıldı.
İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, açılışta yaptığı konuşmada, küresel ölçekte bir moda merkezi yapmak istedikleri İstanbul’da uluslararası bir hazır giyim fuarı düzenlemenin sektörün ortak hayali olduğunu hatırlattı. Tüm sektörel paydaşların kenetlenmesi ve İTO’nun işbirliği ile hayali gerçeğe dönüştürmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Gültepe, şöyle devam etti:
90’A YAKIN ÜLKEDEN 3 BİNİN ÜZERİNDE NİTELİKLİ ALICI
“Hazırlık sürecinden itibaren alım heyetlerinin yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldık. Özellikle Türkiye ile daha önce hiç çalışmamış markaların gelmesi bizi heyecanlandırıyor. Fuarımızı 90’a yakın ülkeden 3 binin üzerinde nitelikli alıcı, 10 binden fazla sektör ilgilisinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Kadın, erkek çocuk giyimden iç giyime, gelinlik ve abiyeden deri, kürk konfeksiyona tüm ürün gruplarını tek çatı altında topladığımız fuarımızın ihracatta yeni bir sinerji yaratacağını inanıyorum. Bu sinerjinin elbette pozitif yansıması olacak. 2021’de 20,3 milyar dolar ihracatla rekor kırmıştık. 2022’ye de yine artış trendi ile başladık. Ocak ayını yüzde 5,5 artışla 1,6 milyar dolarlık ihracat ile kapattık. En büyük pazarımız AB’ye ve dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olan ABD’ye ihracatımız artmaya devam ediyor. Eğer bir aksilikle karşılaşmazsak bu yılı 23 milyar doların üzerinde tamamlayacağız. 90 ülkeden 3 bin alıcının buluştuğu IFCO – İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı 23 milyar dolarlık ihracat hedefimizin itici güçlerinden biri olacak ”
IFCO Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın ilkinin 35 bin metrekarelik alanda düzenlendiğini bildiren Mustafa Gültepe, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2023’te 100 bin metrekarelik alanda çok daha geniş katılımlı bir fuar planladıklarını sözlerine ekledi.
ŞEKİB AVDAGİÇ: HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPABİLİR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, 7 holde 35 bin metrekarelik alanda, 596 katılımcı ile düzenlenen fuarın, gelecek yıllarda Avrupa’nın en büyük sektörel fuarı olarak öne çıkmasını arzu ettiğini söyledi.
İTO olarak, birlik ve derneklere her türlü kolaylığı gösterip, Türkiye’nin ihracat gücüne güç kattıklarını vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti:
“İHKİB tarafından eksiksiz bir şekilde organize edilen İstanbul Fashion Connection Fuarı için İTO yönetimi olarak elimizden gelen desteği verdik. Bir İHKİB gönüllüsü gibi, bir ihracat gönüllüsü gibi çalışarak, sektörde yeni bir üretim ve ihracat rüzgârı esmesi için her türlü fedakârlığı gösterdik. Türkiye, son 20 yıldır hazır giyim ve konfeksiyonda büyük güç elde etti. Sizler de yakından takip ediyorsunuz, son açıklanan rakamlar bu gücümüzü açık seçik ortaya koyuyor: 2021’de hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız, 20,3 milyar dolar oldu. Bu rakam, 2020’ye göre yüzde 18,3 oranında bir artışı ifade ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin genel ihracatı içindeki yüzde 9’luk payı ile ihracatın lokomotif 4 sektöründen biri olduğunun altını çiziyor. 2022 için konan 23 milyar dolarlık hedef bu büyüklükteki bir sektöre yetmez. ben bu yıl 25 milyar doları yakalayacağınıza inanıyorum. Elde ettiğimiz tedarik üssü olma üstünlüğünü kullanarak, hem üretim kapasitemizi, hem de ihracatımızı daha da yukarılara çıkarmalıyız. Sektörümüzde bu potansiyel ve bunu yapabilme becerisi var.”
İSMALİ GÜLLE: 250 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİN 25 MİLYAR DOLARINI HAZIR GİYİM YAPABİLİR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında, İHKİB’in İTO işbirliğinde düzenlediği hazır giyim ve moda fuarı ile gurur verici bir projeyi ülkeye kazandırdığını söyledi. Türkiye’nin 2021’de 225 milyar dolarlık ihracat ile büyük bir başarıya imza attığını hatırlatan Gülle, şöyle devam etti:
“2022 için 250 milyar dolarlık bir hedef koyduk. 250 milyar dolarlık hedefin 25 milyar dolarını, yani yüzde 10’unu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yapabilir. Sektörde bu kapasite var. Pandemi döneminde birçok marka siparişlerini Türkiye’ye kaydırdı. İlk kez bizimle çalışmak için gelenler oldu. Geçen yıl birçok firmamız siparişlere yetişmekte zorlandı. Ülkemize olan ilgiyi önümüzdeki bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Pandemi dünyada pek çok şeyi kökünden değiştirdi. Alışkanlıklarımız ve ticaret büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor. Biz de bu dönüşümü çok iyi okuyarak önümüze çıkan fırsatı çok iyi değerlendirmek durumundayız. Bütün sektörlerimizde büyük bir dinamizm var. Ben bu dinamizmin yansımalarını 2022’de göreceğimiz inanıyorum.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.