2021 yılında gerçekleşen kötü amaçlı siber saldırılar kişi ve kurumları olumsuz yönde etkiledi. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’na göre geçen yıl Türkiye’de kötü amaçlı yazılım saldırıları en çok Ekim ayında gerçekleşti. Pandemi süreci ile artan internet kullanımlarının hackerlerin hedefi haline geldiğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, özellikle Ekim ayında gerçekleşen saldırıların %97’sinin kötü amaçlı olduğunun altını çiziyor.

Günümüzde artık siber saldırganların hedefinde kullanıcıların verilerini ele geçirmek değil, bu verileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak da yer alıyor. Ağ güvenliği ve zekâsı, güvenli Wi-Fi, gelişmiş uç nokta koruması ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard, geçen yıl Türkiye’de siber saldırıların en çok Ekim ayında gerçekleştiğine dikkat çekiyor. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’ndan elde edilen verilere göre, Türkiye’de gerçekleşen 605 bin kötü amaçlı yazılım saldırısının %12’sinden fazlası Ekim ayında gerçekleşirken, ağ saldırılarında ise bu sayı 2 bin 192 adet olarak ortaya çıkıyor. Hackerlerin en çok Ekim ayında saldırılarını yoğunlaştırmasını değerlendiren WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, Ekim ayında e-ticaret platformlarından yapılan alışverişlerin artış gösterdiğine dikkat çekerek hem e-ticaret platformlarının hem de kullanıcıların gelişmiş güvenlik koruma yöntemlerini kullanmadıklarını ve bu süreçte çok yara aldıklarını belirtiyor.

Ekim Ayında Günde 2 Binden Fazla Saldırı Gerçekleşti

Siber güvenlik dünyasının her anı farklı olsa da WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’na göre, hackerler bu yılın belirli aylarında yoğun mesai harcadı. Hackerlerin geçen yıl Türkiye’de en çok hangi ay saldırdığının ve en çok hangi saldırı türünü gerçekleştirdiğinin şirketler ve çalışanları için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yusuf Evmez, Türkiye’de özellikle Ekim ayının hackerler için çok yoğun geçtiğini ve günde yaklaşık 3 bine yakın kötü amaçlı yazılım saldırısının gerçekleştiğinin altını çiziyor. Yıl boyunca gerçekleşen 605 bin kötü amaçlı yazılım saldırısının 76 binden fazlasının Ekim ayında gerçekleştiğini belirten Evmez, bu saldırıların en çok “Zum.Androm1” ve “Gen:Variant.MSIL.Mensa.4” aracılığı ile gerçekleştiğini belirtiyor. Özellikle e-posta yoluyla kullanıcıların ağlarına ulaşan bu siber saldırılar e-ticaret platformlarından yer alan kullanıcı adı, şifre ve kredi kartı bilgileri gibi verileri ele geçirerek ticari kayıplar yaşatmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Yetersiz Ağ Güvenlikleri Hackerlere Davetiye Çıkarıyor

Hackerler için saldırı sistemlerinde hedeflerine koydukları ağ güvenlikleri büyük önem taşıyor. Özellikle cihazlar ya da sistemler inanılmaz derecede yavaş çalışıyorsa, web siteleri garip bir şekilde açılıyorsa veya hiç umulmayan konumda reklamlar görülüyorsa kullanılan sisteme bulaşmış bir virüs aktif hale gelmiş olabilir. Türkiye’de güvenli olmayan ağlara hacker saldırılarının en çok Haziran ayında gerçekleştiği görülüyor. Günde yaklaşık 4 bin 716 adet ağ saldırısının gerçekleştiği dönemde en çok karşılaşılan saldırı türü ise tüm yıla da damgasını vuran “FILE Invalid XML Version-2” oldu. Bu saldırı türü ile verilere ulaşmayı başaran hackerler dosya erişimlerinizi engelleyebiliyor. Sisteminizde eksik veriler olduğu uyarısı veren kötü amaçlı siber saldırı ile sizden daha fazla veri girişi yapmanızı isteyerek bütün kullanımınızı engelliyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın