ÜNLÜ & Co Günlük Bülten’inde geçtiğimiz haftaya ilişkin veriler değerlendirilirken, “volatiliteye devam” mesajı çıktı. Bültende yer alan değerlendirmeler şöyle:

VOLATİLİTEYE DEVAM
S&P 500 endeksi geçen hafta her gün en az %2.5 oranında gün içi dalgalanma gösterdi. ABD borsaları hafta kapanışının son bir saatini böyle bir haftaya yakışır şekilde tamamladı, son bir saatte %1.65-%3.13 yükselişler gerçekleşti. Dow Jones ve S&P 500 son bir saatte gelen alımlar haftayı sırasıyla %1.3 ve %0.8 yükselişle bitirdi. Geçen hafta boyunca dipten gelen alımlar tepkiye dönüşemiyordu. Fed toplantısı aslında böyle bir tepki için fırsattı ama Fed Başkanı Powell’dan tepkiyi destekleyecek bir açıklama vermemişti. Mart 2020’den bu yana en kötü ayını geçiren ABD borsaları, hafta boyunca tepkiyi destekleyecek gerekçe bulamayınca son bir saatte desteksiz güçlü bir yükseliş gerçekleştirdiler. Dünya’da bu haftada yüksek volatilite devam edecek. Ekonomik ve jeopolitik belirsizlik aralığı ne kadar yüksekse piyasalarda dalgalanma aralığı o kadar yüksek oluyor. Fed toplantısı sonrasında bu hafta gözler ECB, BOE ve RBA toplantılarında olacak. ABD’de tarım dışı istihdam ve Omicron’un etki ettiği PMI verileri haftanın en önemli ekonomik verileriyken, Ukrayna-Rusya gerilimi gündemde ilk sırasını koruyacak.


Dolar/TL yine güçlü kaldı. Gelişen para birimleri yılbaşından bu yana dolara karşı güçlü bir performans gösteriyordu. Fakat Çarşamba günkü Fed toplantısı sonrasında gelişen para birimleri de dolar karşısında zayıflık göstermeye başladı. Cuma gün sonunda gücünü koruyan gelişen para birimleri; Rus rublesi, Brezilya reali ve Türk lirası oldu. Brezilya ve Rusya son bir yılda fonlama faizini iki kat artırmaları nedeniyle güçlü olmaları şaşırtıcı bir gelişme değilken, Türk lirasının bu para birimleri ile birlikte pozitif ayrıştı. 13.45 ile 13.68 aralığında yatay sıkışmanın devamını bekliyoruz.


BIST100 bu haftada yatayda kalabilir. BIST100 Cuma günü %0.73 oranında geriledi ve geçen haftayı %1.39 düşüşle tamamladı. BIST100 2 haftadır düşmesine karşılık hala dünyada Brezilya Bovespa borsası ile birlikte yıl başından bu yana en fazla kazandıran borsası olmayı sürdürüyor. Yurt dışı gündem yoğun olmasına karşın, yurt içi dinamiklerin bu haftada da etkili olmasını bekliyoruz. Geçen haftayı 1987 desteğinin altında kapattık, yatay trend içerisinde desteklere geri çekilmeyi teyit ettik. Fakat, ABD borsalarının Cuma gününü güçlü yükselişle ile tamamlaması nedeniyle 2020-2068 aralığına bugün bir deneme daha gerçekleşmesini bekliyoruz. 1987 desteğinin altında kapanışlar yine desteklere yönelime işaret olacaktır. 


Şubat vadeli BIST30 kontratı. Geçen hafta 50 günlük mavi ortalamadan gerçekleşen tepki alımları, Cuma günü 2284 ve 2289 direnç bölgesinden gelen satışlar ile sona ermiş olabilir. Direnç bölgesinden gelen satışlar 2005 desteğimizde tepki buldu. 2005 desteğinden gelen alımların bugün devamı ile 2266-2274 direnç bölgesine sonu satışla bitecek bir yönelim daha görebiliriz.  Destek seviyelerimiz 2205 ve 2141, direnç seviyelerimiz 2266 ve 2274’dür.


Şubat vadeli Dolar/TL. Cuma günü ortalamalar üzerinde alımların sınırlı kalması düzeltme yaşanmasına neden oldu. RSI alım bölgesinin altına gerilerken, MACD  alım bölgesine doğru yükselişini sürdürdü. 13.79 seviyesi, kısa vadede göstergeler ve doların yönü konusunda belirleyici olacaktır. Trend yatay olup, dolar lehine dönme eğilimi taşımaktadır.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın