ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 21 Ocak haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 1,51 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 1,37 milyar dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 140 milyon dolar azaldı.
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB
İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 234,2 milyar dolardan 232,3 milyar dolara geriledi. Tüzel kişi döviz hesaplarından ise 0,5 milyar dolar çekildi.
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB
20 Aralık sonrasında TL yatırımı teşvik tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan kur korumalı mevduat ürününün yerel para talebi üzerine etkilerini izliyoruz. DTH’ların TL’ye dönüşümü halen sınırlı bir seviyede kalmakla beraber, gerçek kişilerin para çekimlerine tüzel kişilerin de katılma aşamasında döviz hesaplarındaki gerilemenin biraz daha hızlandığı görülmektedir. Diğer yandan, TL’nin değerine dair daha fazla öngörülebilirliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyor, şu anda alışılageldik kriterlere dayanmayan para politikası belirsizliğinin çekince unsuru olduğunu değerlendiriyoruz. Tüzel kişiler için TL’nin değerinin öngörülebilir olması da bu aşamada çok önemlidir. Enflasyonda beklenen yükseliş TL’nin faizlerinin reel anlamda çok düşük kalmasına neden olacaktır.
Merkez Bankası Başkanı Sn. Kavcıoğlu’nun Enflasyon Raporu’nda “liraizasyon” üzerine yaptığı açıklamalarda, finansal istikrar ve stabilizasyonun lira tabanlı ürün kullanımının arttırılması üzerinden gerçekleştirilme arzusunda olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle ilerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Finansal dolarizasyon oranı 21 Ocak haftası itibariyle %61,46 seviyesindedir, bir önceki hafta %62,19 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,1 seviyesindeydi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.