“Kredi herkesin hakkıdır”

Pandemi döneminin de etkilediği ekonomik daralma birçok firmanın da kredi ihtiyacını artırdı. Birçok şirket ya da bireyin bu dönemde kredi çekmekte güçlük çektiğini belirten İnteraktif Kredi Kurucu Ortağı Cesur Ölçenoğlu, “Kredi alamamış olmanız sadece kredi puanın düşük olması ya da kara listeye düşmenizle ilgili değil. Yanlış başvuru sürecinde de kredi alamayabilirsiniz” dedi. İnteraktif Kredi Raporu ile ilk adımda kredi alınmasındaki engelin ne olduğunu belirlenebildiğini aktaran İnteraktif Kredi Kurucu Ortağı Cesur Ölçenoğlu, “Bu engelleri nasıl aşacağınızla ilgili seçenekleri belirleyerek, size en uygun olan adımlarla istediğiniz krediye nasıl ulaşacağınızı raporluyoruz. “Kredi herkesin hakkı” diye konuştu 

İnteraktif Kredi’yi ne zaman ve nasıl kurdunuz? Kuruluş sürecinde sizi en çok zorlayan konular neler oldu ve nasıl aştınız?

2011 yılında İnteraktif Kredi limited şirket olarak kuruldu. Çalıştığımız bankalarda kişilerin farklı sebeplerle kredi alamadığını gözlemliyor, sağlık, yatırım, eğitim gibi önemli durumlarda krediler olumsuz olunca müşterilerimizle bağ kuruyor ve durumu içselleştiriyorduk. Sonunda çalıştığımız bankalardaki koltuklarımızı bırakarak bireylere kredi danışmanlığı hizmeti vererek kredi almalarına yardımcı olmaya karar verdik. 2018 yılına kadar bire bir danışmanlık vererek işimizi yaparken 2018’de ülke içinde yaşanan ekonomik dalgalanmalardan dolayı bankalar kredi vermeyi iyice zorlaştırarak kendi iç müşterilerine bile kararsız davrandılar. Bu durum bizlere “nasıl kredi alabilirim” sorusunun sıkça sorulmasına neden olarak bire bir danışmanlıkla talebi karşılayamayacağımız bir noktaya gelmesine sebebiyet verdi. Bizler o dönem için Findeks’in ( Kredi Kayıt Bürosunun halka açılan e-ticaret sitesi, kredi skoru üretir) kapısını çalarak çözüm ortaklığı oluşturduk İhtiyaç üzerine LTD şirketi kapatarak ileri teknoloji üretebileceğimiz startup’ımız olan İnteraktif Kredi A.Ş.’yi kurduk. Başlarda kullanıcılarımızın güvenini kazanmak kolay olmadı. Ancak zamanla kredi kullanmayı başaran müşterilerimizin referansları, İTÜ Çekirdek Big-bang ve benzer platformlarda olan kazanımlarımız, ekibin güçlenip ar-ge projemize destek veren akademisyenleri bünyemize katmamız ve sürekli projenin asimetrik enformasyon ile büyümesi bu durumu değiştirmeye başladı. Böylelikle ilk Fintech ürünümüz olan, nasıl kredi alabilirim sorusunu yanıtlayan İnteraktif Kredi Raporu ile 500 bin kullanıcıya ulaştık. Şimdilerde İnteraktif Kurumsal kredi raporumuzun geliştirilmesi ile ilgili yoğun zamanlar yaşıyoruz. Firmaların kara listeden çıkarıp uçurumun eşiğinden kurtarırken yeni finansal hikayelerin yazılmasını da sağlamayı amaçlıyoruz ve bunu binlerce firma ile gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyuz.

KOBİ’ler kredi alma sürecinde nelere dikkat etmeli? Kredi alamayan KOBİ bir sonraki başvurusunda red cevabı almamak İçin nasıl bir yol izlemeli? Sizin sisteminiz nasıl işliyor?

KOBİ’lerin en başta bilmesi gereken şudur ki, kredi alamamış olmanız sadece kredi puanın düşük olması ya da kara listeye düşmenizle ilgili değil. Yanlış başvuru sürecinde de kredi alamayabilirsiniz. İnteraktif Kredi Raporu ile ilk adımda, kredi alınmasındaki engelin ne olduğunu belirleyebiliyoruz. Bu engelleri nasıl aşacağınızla ilgili seçenekleri belirleyerek, size en uygun olan adımlarla istediğiniz krediye nasıl ulaşacağınızı aktarıyoruz.

Kredilerin red olmasında, çok başvuru yapmanız, geçmişe ait bir haciz kaydı, mesleğiniz, yaşınız ya da sıralamada sizin için doğru bankayı sona saklamanız gibi tahmin edemeyeceğiniz yüzlerce koşul bulunur. Bunlar her bankanın kendi iç politikalarına göre değişkenlik gösterir. Kredi herkesin hakkıdır ve doğru adımlarla kara liste kaderiniz olmaktan çıkabilir.

 Ürettiğimiz tüm finansal raporlarda; yapay zeka tabanlı kredi algoritmalarımız ile kişilerin veya kurumların ödeme alışkanlıklarını çeşitli asimetrik enformasyon yöntemleri ile birleştirerek yeniden bir güven skoru üretiyoruz. Uluslararası rating modellerinde olduğu gibi 0-1000 arasında değişen güven skoru tahmin edeceğiniz üzere 0 en az güvenebileceğimiz müşteriyi simgelerken 1.000 en çok güvenebileceğiniz müşteriyi ifade etmektedir. Kullanıcılarımız borçlanma kararlarını vermeye çalışırken skorun yanı sıra kendileri için sözel ifadelerle oluşturulmuş karar önerilerini görebiliyorlar. Ayrıca müşteriler için çeşitli tavsiyeler sunuyoruz. Bunların yanı sıra borç limiti, vade seçenekleri ve borcun geri ödenip ödenmeyeceği ile ilgili tahminlerde yine sunduğumuz raporlarda yer alıyor.

Pandemi döneminde kredi talebi arttı, değil mi? En çok hangi sektörlerden talep geliyor?

Evet, Pandemi döneminde kredi ihtiyacı arttı. Bizlere gelen başvurular da bu yönde ciddi anlamda arttı. Kimileri için kriz dönemi olan pandemi, kredili çalışan kurumlar için aslında bir fırsat yarattı. İnteraktif Kredi raporu pandemi döneminde sadece bireylerin kullanabildiği bir rapordu. Bireylere nasıl kredi alabilecekleri ile ilgili yol göstermede yardımcı oluyordu. Bir yıl içinde ortalama 100 bin yeni müşteri daha ailemize katıldı. Gelen talepler arasında özellikle turizm, organizasyon şirketleri, otomotiv şirketleri ve restoran gibi işletme sahiplerinin talepleri vardı. Herkes bir şekilde yaşam standartlarını ve işini korumaya çalıştı.

Girişimciler inandıklarını yapmaktan vazgeçmesin”

Girişimci olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Girişimciyken ürettiğiniz ürünün ya da yaptığınız işin sınırları olmuyor. Böylelikle ortak fikirleri olan bir ekiple inandığımız işlerin üzerine gidip faydayı maksimize edebiliyorsunuz.

Girişimcilere tavsiyem, inandığınız şeyi yapmaktan hiç kimsenin sizi vazgeçirmesine izin vermeyin. Risk alın, sabırlı olun ve tekrar denemekten korkmayın göreceksiniz ki başarmışsınız.

Yakın planda gerçekleştireceğiniz projeler arasında neler var?

Kurumların kendi aralarında ya da müşterilerine vadeli satış ihtiyaçlarının artış gösterdiğini gözlemledik. Findeksin faaliyet raporunu incelediğinizde yıllık ortalama 100 Milyon kez buna ihtiyaç duyduğumuzu varsayabiliriz. Son dönemlerde pandeminin de etkisiyle kurumsal kullanıcılarımızın taleplerine dikkate alarak kendileri için vadeli satışlarında veya kurumsal borçlanmada yol göstermesini planladığımız kurumsal kredi raporumuzun çalışmalarına başladık. Henüz kodlaması devam eden İnteraktif Kurumsal Kredi Raporumuzun Ar-Ge’sini tamamladık. TÜBİTAK’a projemizi sunduk. Kurumsal Kredi Raporumuzla kurumlar hem kendileri için borç ararken, hem de müşterilerine borç verme kararı ya da vadeli satış kararlarında geri ödemlerini garantileyecek yeni çözümler sunacak. Geçtiğimiz yıl Beta testine aldığımız İnteraktif Kira Raporumuzda başarılı bir şekilde testlerini tamamladı. Ocak ayında markette yerini almaya başlayacak. Tüm bu ürünlerden sonra senet ve rentacar pazarı içinde iki ayrı ürün daha geliştirmeyi planlıyoruz.

Hedef tüm dünya

Hedefiniz nedir?

Sahip olduğumuz ürünlere benzer finansal raporlar Amerika ve Avrupa pazarında kullanılıyor. Dürüst konuşmak gerekirse Amerika’yı biz keşfetmedik. Zaten keşfedilmiş bir Amerika’yı Türkiye pazarına uyarladık. Bununla birlikte Türk insanın ödeme ahlak yapısı Amerika ve Avrupa pazarına göre farklılık göstermekte. Dolayısıyla ürünlerimizde nitelik ve nicelik bakımından Avrupa ve Amerika pazarında ki rakip ürünlerle benzerlik gösterse de rakiplerimizle ayrışan ve tamamen kendi ülkemizin koşullarına uygun oluşturulmuş inovatif farklılıklar olduğunu söylemek de çok yerinde bir söylem olacaktır. Zaten bizler işimizi Globale taşırken Avrupa ve Amerika pazarını ikincil sırada tutuyoruz. Her iki coğrafya birbirinin pazarını paylaşıyor. Ve buralarda rekabet kızışmış durumda. Oligopol bir pazar bizi korkutmuyor ancak başta yavru vatan Kıbrıs olmak üzere, Türk-i Cumhuriyetler ve Ortadoğu gibi coğrafyalarda bu pazar henüz bakir durumda. Ayrıca Türk ahlak yapısına çok benzer alışkanlıkları olan bu tür coğrafyalara bizim nüfus etmemiz halinde globaldeki rakiplerimizden benzer özelliklerimiz sebebi ile daha başarılı olacağımızı biliyoruz. Tabi ki sonra ki adımımız Amerika ve Avrupa olacaktır. Bizim gelecekte üstlendiğimiz vizyon her bireyin, her kurumun kendi finansal özgürlüğünü eline alarak finansal okur-yazarlık seviyesinin arttırılması yönünde çok çalışmak olduğu için, önceliklerimiz var elbette ancak hedefimiz tüm dünya.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın