Moderatörlüğünü Müfit Tarhan’ın yaptığı, ‘2022 Yılı Dünya ve Türkiye Turizmi: Rekabetin Yeni Kuralları’ isimli panelde pandemi sonrası turizmde rekabetin yeni koşulları konuşuldu.
Panele, Avrupa Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birliği (ECTAA) Yönetim Kurulu Başkanı Pawel NIEWIADOMSKI, Hollanda Seyahat Acentaları Birliği (ANVR) Yönetim Kurulu Başkanı Frank OOSTDAM, Almanya Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Dış İlişkiler Başkanı Volker ADAMS ve Ukrayna Devlet Turizm Geliştirme Ajansı (DART) Başkan Yardımcısı Daria VOLOSHCHUK katıldı.
Panele ayrıca, İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) CEO’su Mark Tanzer ile Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze de video mesaj ile katılım sağladı.
‘Bildiğimiz her şey silindi; yeni bir dünyaya giriyoruz.’
Nazar Holiday CEO’su ve Moderatör Müfit Tarhan, değişen dünya ile ilgili düşüncelerini şu cümlelerle özetledi: ‘‘Son kırk yılda çok şey değişti. Tüketici ile üretici arasındaki yolun kısaldığı bir dönemdeyiz. Körfez savaşı sonrası pasta ufalmıştı ama pastadan aldığımız birim gelişti. Almanya’da İspanya’yı satan İspanyol tur operatörü, Yunanistan’ı satan Yunan tur operatörü, İtalya’yı satan İtalyan tur operatörü bulamazdınız. Ama Türkiye’yi satan Türk tur operatörü vardı. Bizim en büyük gücümüz; şirketimizde 150 kişi çalışıyordu, haftada 14 havaalanından 140 uçak Türkiye’ye kalkıyordu. Büyük tur operatörlerinin karşısında gerilla savaşı verir gibi çalışıyorduk. Bir bomba patlıyordu, anında planlamaları yeniden yapıyorduk. Cesaret ve doğru zamanda doğru dinamik çok önemli. Herkesin ürktüğü dönemde biz cesaretle hareket ettik. Kıssadan hisse, krizi fırsata çevirdik.’’
‘Sağlık protokollerini ilk açıklayan ülke Türkiye oldu,
tur operatörleri de bu süreçte çok önemli bir görünürlük yakaladı.’
Avrupa Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birliği (ECTAA) Yönetim Kurulu Başkanı Pawel Niewiadomski, pandeminin etkilediği seyahat sektörü hakkında, ‘‘Pandemi sürecinde gerçekten çok tuhaf zamanlardan geçiyoruz. Turizm bir depoya koyabileceğiniz, depolayacağınız bir şey değil. Hemen tüketmeniz gerekir. Bu yüzden pandemide sorunlarla karşılaştık. Ancak ben yine de iyimser olmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye olarak bu süreçte gerçekten iyi durumdasınız. Bu süreçte son dakika rezervasyonları artıyor. Bu trend daha fazla karşımıza çıkacak. Bir de esnek paketler var. Tur operatörleri tarafından hazırlanan bu paketler ise tedarikçileri ile tur operatörleri arasında çok iyi bir koordinasyonu gerektiriyor. Tur operatörleri bu süreçte çok iyi bir görünürlük yakaladı. Bunun yanı sıra bu kritik pandemi sürecinde seyahat acentalarının ve tur operatörlerinin sorumlulukları da arttı. Müşteri tur operatörleri ya da acentalara geri dönüyor. Çünkü güvenli olduğunu düşünüyorlar. Öte yandan pandemi sürecinde geri ödemelerde tedarikçilerle sorun yaşanabiliyor. Yeni oyuncular pazara giriyor. Çok yüksek fiyatlar ortaya çıkıyor. Bunlar da bu iki kesimin arlarındaki ilişkinin iyi olmasını gerektiriyor. Türk yetkililerden sürekli sağlık protokolüne yönelik açıklama bekleniyor. Bilgi akışı olması önem taşıyor. Sağlık protokollerini ilk tanıtan ülke Türkiye’ydi. Bunun sürekli olması gerekiyor. Tur operatörleri ile iletişimi iyi turun ve esnek paketlere yönelin.’’ dedi.
‘Türkiye Hollanda’da daha önce turuncu listedeydi.
Türkiye’ye gidemeyenler Yunanistan’a başka ülkelere gitti ama bu durum 2022’de değişecek.’
Hollanda Seyahat Acentaları Birliği (ANVR) Yönetim Kurulu Başkanı Frank Oostdam da olumlu bir tablo çizdi. Oostdam, ‘‘Turizm sektöründe dayanışmanın önemi giderek daha çok öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde turizm alanında yeniden bir sıçrama yaşanacak. Bu sıçrama Türkiye’ye yönelik talepte de yaşanacak bundan eminim. Türkiye Hollanda’da daha önce turuncu listedeydi. Türkiye’ye gidemeyenler Yunanistan’a başka ülkelere gitti ama bu durum 2022’de değişecek. Umarım ki çok daha fazla etkileşim olacak iki ülke arasında. Hollanda perspektifinde 2022’ye baktığımda fiyat ve kalite dengesine göz önüne alındığında Türkiye çok önemli bir ülke olacak. Türk turizmcilere önerim tutarlı olmak. Değişen şartlara uyum sağlayarak yeni kurallar getirilse dahi bu kurallara uyum sağlayacak şekilde hızlı bir şekilde reaksiyon verin. Turistleri yeni kurallar çerçevesinde karşılamaya devam edin. Seyahat acentaları olarak sorumluluğumuz artıyor. Sağlık, sağlıkla ilgili kurallar, güven ve esneklik sunmalıyız. Tabii ki dünyamız değişiyor. Sürdürülebilirlik çok çok önemli olacak. Sürdürülebilirliği dikkate almamız gerekiyor. Hollanda’da tüketiciler sürdürülebilirlik alanında yaptığınız çalışmalara, attığınız adımlara bakıyorlar.’’ Cümlelerini kurdu.
‘Vaka sayıları 2022’de düşecek ve Alman tatilcilerin gözdesi yine Türkiye olacak.
Türk turizmcilere önerim Almanya’dan aile olarak gelecek olan konuklarına yönelik hazırlık yapmaları.’
Almanya Seyahat Birliği (DRV) Dış İlişkiler Başkanı Volker Adams, Alman turistler için Türkiye’nin önemini vurguladı. Adams, ‘‘Türkiye ile büyük bir dostluğumuz var. Alman turistler için Türkiye en sevilen destinasyonlardan bir tanesi. Geçtiğimiz yıla göre tabi ki bir miktar düzelme olsa da bu yıl da zor bir yıl oldu. Alman turistler açısından bakıldığında Türkiye özellikle aileler için tercih edilen bir destinasyon. Geçtiğimiz yıl aşı sertifikaları ile ilgili seyahat kararları sonucunda çocukları aşılı olmadığı için aileler seyahatte bazı tereddütler yaşadı. Bu kadar düşüşe karşın Almanya’dan Türkiye’ye 2,2 milyon kişinin gelmesi pazarın büyüklüğünü ortaya koyuyor. Vaka sayılarının önümüzdeki yıl düşmesini bekliyoruz. Bu normale dönüş başlayacağına işaret ediyor. Bu olduğu anda rezervasyonlar bir anda artışa geçecek. Almanlar da bildikleri destinasyonlara gidecek. En iyi fiyata en iyi hizmeti alacakları yere gideceklerdir. Dolayısıyla Türkiye de çok iyi hizmet sunan ülke olarak talep görecek. Türk turizmcilere önerim; önümüzdeki yıl aile seyahatlerine odaklanmak mantıklı olabilir. Çeşitlendirme önemli. Almanların Türkiye’de bilmedikleri yerlere gitmelerini sağlamamız lazım. Türkiye’de pek çok güzel yer var. Doğuda çok görülecek yer, deneyimlenecek çok şey var. Bunu sürdürülebilir turizmle birleştirmemiz gerekiyor.’’ dedi.
‘Ukraynalılar outdoor turizme yöneliyor,
2022 yılında doğada kurulan lüks çadır kamplarına ilgi göstereceklerini tahmin ediyoruz.’
Ukrayna Devlet Turizm Geliştirme Ajansı (DART) Başkan Yardımcısı Daria Voloshchuk, Ukraynalı vatandaşların değişen seyahat alışkanlıklarına dikkat geçti. Voloshchuk, ‘Türkiye Ukrayna’ya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında İki ülke arasında önemli bir etkileşim var. Kültür doğa, iyi fiyatlar ve ultra lüks tatiller. Tabii ki turist akışının daha da artmasını bekliyorum. Ukrayna’ya doğru da artmasını bekliyorum.Uçaklarda Ukraynaca dili olmaması önemli eksiklik. Rusça diliyle bilgi paylaşımı yapılsa da bizim açımızdan kendi dilimiz çok önemli.Ülkeler arası tanıtımlara baktığımızda her ülkenin birbirine destek olması gerekiyor. Ziyaretçiler açısından bakıldığında da bütçe açısından dikkatli olunması gereken bir kitleden bahsediyoruz.Ukrayna’da outdoour trendi büyüyor. 2021’de glamping çok popüler olmaya başladı. Turistler doğada çadır kuruyor ama konfor ürünlerinden yararlanabiliyorlar. Türkiye’de de tüm bu turizm ürünleri bulunuyor ve başarılı bir şekilde sunuluyor.’’ cümleleriyle turizmcilere seslendi.
‘İngilizlerin %61’i, 2022 yazında deniz aşırı ülkelerde tatil yapmak istiyor,
bu talebin Türkiye’ye 2 milyon İngiliz göndereceğini tahmin ediyoruz.’
Panel video bağlantı ile katılan İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) CEO’su Mark Tanzer, ‘‘Zor bir iki yıl geçirdik ama durum kesinlikle iyiye gidiyor. İngiltere’de, ülkeye dönüşlerdeki test zorunluluğu insanları seyahat etmekten vaz geçiriyordu. Hükümetin bu uygulamayı kaldıran kararı seyahatler üzerinde olumlu yönde etki etti. Yapılan araştırmalara göre Birleşik Krallık’ta insanların %61’i gelecek 12 ay içinde deniz aşırı seyahat etmek istiyor. Biz gelecek yıl Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan 2 milyon turist gideceğini öngörüyoruz. Bu noktada tüketicilerin öz güvenini artırmak büyük önem taşıyor. Yeni tüketici beklentilerinin yönetilmesi de aynı şekilde son derece önemli. Pandemi ile bağlantılı sorunlar ortadan kalktığında turizmdeki karbon ayak izi, sürdürülebilirlik gibi sorunlara ve konulara yeniden odaklanmak istiyoruz.’’ sözleriyle tüketicilerin taleplerine odaklanılması gerektiğini savundu.
‘Rus turistler 2022 yazında Mısır’ı değil, Türkiye’yi tercih edecekler.’
Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze ise ‘‘Pandemi döneminde Rusya içindeki yasaklar ve kısıtlamalar Rus turistleri Türkiye’ye yöneltti. Türkiye’ye gitmek Rusya içindeki bir destinasyona gitmekten daha kolaydı. Pandemi koşullarında önümüzdeki yıl için tahmin yürütmek zor olmakla birlikte, Türkiye’nin 2022’de Rus pazarında yine birinci sırada olacağını söyleyebiliriz. Bu süreçte Avrupa gibi içi pazarı güçlü ülke ve bölgeler iç turizmle kayıplardan doğan farkı kapatabiliyor. Türkiye gibi iç turizmi güçlü olmayan ülkelerde ise fiyatlar belirleyici olabiliyor. Uçuş yasağının kalkması ile Mısır Rus pazarında ivme yakaladı ancak 2022 yılında Türkiye ile yarışması mümkün gözükmüyor. Türkiye’nin deniz-kum-güneş dışında yeni ürünlerini Rus pazarında öne çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Ruslara uygun yeni tur paketleri düzenlenebilir.’’ dedi.
Türkiye’de ilk kez yapılan ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği Turizm Kongresi, 20 Kasım Cumartesi ve 21 Kasım Pazar günü de önemli konu ve konuklarıyla devam edecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.