Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. PPK politika faizini 200 baz puan indirimle yüzde 16’ya çekti. Dolar/TL ilk tepki 9,27’den 9,48’e yükseldi.. Euro/TL 11 seviyesini gördü.
Merkez Bankası politika faizini 2 puan düşüşle yüzde 16 seviyesine çekti.
Merkez Bankası’nın karar metninde enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmelerinin etkili olduğu vurgulandı.
Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğunu değerlendiren Merkez Bankası güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin devam ettiğine de vurgu yaptı.
Parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başladığını söyleyen Merkez Bankası bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkilerinin gözlenmeye başladığını belirtti.
Merkez Bankası, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdiğini, bu çerçevede politika faizinin 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlendiğini vurguladı.
Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı da Merkez Bankası tarafından değerlendirildi.
Merkez Bankası karar metninde, iktisadi faaliyete ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.
Metinde, öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiği, aşılamanın toplumun geneline yayılmasının salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanıdığı belirtildi.
Metinde, “Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlenmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.