Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması başladı. “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” teması ile düzenlenen yarışmada toplam 383 proje arasında seçilen 10 finalist dereceye girmek için yarışıyor. OİB yarışma ile Türkiye’nin dünya çapındaki güçlü üretim merkezi konumuna, tasarım ve Ar-Ge alanındaki yeteneklerini de eklemeyi hedefliyor.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Dijitalleşme ve sürdürülebilir kalkınmanın damga vurduğu günümüzde mobilite büyük bir dönüşüm içinde. Mekanik araçlar yerini elektrikli, birbiri ile bağlantılı ve otonom araçlara bırakıyor. Türkiye’nin bu dönüşümün önemli bir parçası olmasında genç nüfusumuz öncü olacak. Bugüne kadar sonuçlarıyla yüzümüzü güldüren yarışmamız, yenilikçi çözümlerin Türkiye’den çıkmasına katkı sağlayacak” dedi.

 OİB 10. Otomotivde Geleceğin Tasarım Yarışması başladı

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGTY) başladı. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleşen ve yarışma, bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” temasıyla ile düzenleniyor. Organizasyonda toplam 383 proje arasında seçilen 10 finalist dereceye girmek için yarışıyor.

Dünyadaki 193 ülkenin tamamına ihracat yapmayı başaran otomotiv endüstrisinin en büyük Ar-Ge ve inovasyon etkinliği olan yarışmaya OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OİB Yönetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliği yaptı.

Yarışmanın açılışında T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle de konuşma yaptı. Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı, sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar çok sayıda kişinin izlediği yarışmada, dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 500 bin TL ödül verilecek. Dereceye girenler nakdi ödüllere ek olarak, projelerini İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar da elde edecek.

Baran Çelik: “Türk otomotivi dünyada önemli bir konumda”

Açılışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 15 yıldır sektörel bazda ihracat şampiyonluğuyla ülke ihracatının lokomotif sektörü olan otomotivin, ülke ihracatının yaklaşık altıda birini tek başına gerçekleştirdiğini, 2018 yılında 31,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığını ve geçen yıl Covid-19 pandemisinin yıkıcı etkisine rağmen 25,5 milyar dolar ihracata ulaşmayı başardığını vurguladı. Üretimde çalışan işçilerden, mühendislere ve diğer kadrolara kadar hemen her alanda kaliteli işgücüne sahip endüstrinin, ana, tedarik ve üretim harici çalışanları ile yarım milyonu geçen istihdama imza attığını belirten Çelik “Kısaca endüstrimiz, net ihracat gelirinden istihdama kadar ülke ekonomisine en güçlü katkıyı yapan sektörlerden birisi. Türk otomotiv endüstrisi yalnızca ulusal değil, küresel çapta da önemli bir yere sahip. Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden birisi konumunda yer alıyor ve dünyanın 14. Avrupa’nın ise 4. büyük motorlu araç üreticisi konumunda bulunuyor” dedi.

“Yakın gelecekte sektörün ürünleri değişecek”

Konuşmasında Atatürk’ün “Yerinde duran bir şey geriye gidiyor demektir. İleri, daima ileri” sözünü örnek veren Baran Çelik “Bu hedef doğrultusunda, otomotiv endüstrisinde, hatta günümüze daha uygun kullanımıyla mobilite ekosisteminde küresel çapta yaşanan gelişmeleri, büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Dijitalleşme ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarının damga vurduğu günümüzde mobilite büyük bir dönüşüm içinde. Bu güncel dönüşüm, mekanik sistemler yerine elektronik sistemlerde yaşanan gelişmelerde karşılık buluyor. İçten yanmalı motorlarla çalışan mekanik araçlar yerini elektrikli, birbiri ile bağlantılı, otonom; yani yapay zekâ tarafından idare edilen yazılım ağırlıklı araçlara bırakmakta. Yakın gelecekte, sektörümüzün kapsamının, kullandığı girdilerin ve ortaya çıkardığı ürünlerin değiştiğini göreceğiz. Diğer yandan küresel iklim değişikliğinin artan etkileri de krizleri derinleştiriyor. Örneğin yarı iletken çip krizi hala devam ediyor ve gerek firmalar gerekse devletler büyük yatırım destekleri ortaya koyuyorlar. Uzmanlar, dünyanın en büyük çip üreticisi olan Tayvan merkezli firmanın üretiminin, ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle sekteye uğrayacağını tahmin ediyorlar. Çünkü yalnızca bu firma çip üretimi için günde 156 bin ton su harcıyor. İşte bu gibi yeni krizler, yenilikçi çözüm ihtiyaçlarını doğuruyor. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasının bu yılki teması olan “Mobilite Çözümleri” de yenilikçi çözümlerin Türkiye’den çıkmasına katkı sağlamayı amaçlıyor” dedi.

Dünyada yaşanan büyük dönüşüme cevap vermenin ve bu doğrultuda adımlar atmanın endüstrinin geleceği açısından hayati önem taşıdığına dikkat çeken Baran Çelik, şunları söyledi: “Çünkü bu dönüşüm ülkemiz için birçok fırsat barındırıyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan ülkemizin bu dönüşümün önemli bir parçası olacağını düşünüyoruz. Bu noktada OİB olarak hedefimiz; Türkiye’nin dünya çapındaki güçlü üretim merkezi konumuna, tasarım ve Ar-Ge alanındaki yeteneklerini de eklemek. Bu dönüşüm sürecinde genç nüfusumuzun öncü olacak yetkinlikte olduğunun farkındayız. Ülkemizin gençlerinin çözüm üretme ve tasarlama yeteneklerini destekleyerek bu yolda önlerini açmak istiyoruz. Bu amaçla yeni yatırımlara ve genç girişimcilere önemli destekler veriyoruz. Bugüne kadar sonuçlarıyla yüzümüzü güldüren Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması da geleceğe yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmede önemli bir rol üstlenerek devam ediyor” dedi.

Burhanoğlu: “Desteklediğimiz projeler 104 milyon TL yatırım aldı”

OİB OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da konuşmasında bugüne kadar 12 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen yarışmalarda 4 binden fazla başvurunun değerlendirildiğini, 107 projenin ödül aldığını ve 1 milyon 700 bin TL nakdi ödül dağıtıldığını söyledi. Burhanoğlu “Bu yıl da ilk turda 500 bin TL’lik ödül vereceğiz ve projelerin hepsinin Patent Tescilini yaptıracağız. En önemlisi, biz bu projelerin sahiplerinin otomotiv sektörünün gelecekteki mühendisleri, yöneticileri, ihracatçıları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yarışma bittikten sonra da projelerinin hayata geçebilmesi için desteklerimiz sürecek. Projemizi gerçekleştirme ve sonrasındaki takip işlemlerini 2015 yılından bugüne olmak üzere 7 yıldan beri İTÜ Çekirdek işbirliğiyle sürdürüyoruz. Kazanan arkadaşlar İTÜ Çekirdekte kuluçka programına alınıyor ve eğitime devam ediyor, mentorluk alıyorlar. Süreç boyunca Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan Big Bang Startup Challange’a hazırlanıyorlar. Big Bang Startup Challange’da da bu yıl OİB olarak 600 bin liralık bir ödülümüz daha var” dedi. Kendini geliştirmek isteyen dereceye giren finalistlere yurt dışı eğitim olanakları da sunduklarını ifade eden Burhanoğlu, şunları söyledi:

“Bugüne kadar dereceye giren finalistler arasından Ticaret Bakanlığı tarafından 11 öğrenci İtalya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde eğitim gördüler. Bunun yanı sıra projelerin yatırım alması için, firmalara kendilerini tanıttıkları ziyaretler düzenliyoruz. TAYSAD Organize Bölgede Girişim Evi açtık. Girişimcileri yatırımcılarla buluşturduğumuz bu ziyaretlerde projelerin hayata geçebilmesi için çok önemli destekler alıyoruz. Desteklediğimiz projeler 104 milyon TL yatırım aldı, 104 milyon TL ciroya, 590 kişilik bir istihdama ve 350 milyon TL de değerleme rakamına ulaştılar. Ayrı bir gurur da bizim destek verdiğimiz girişimcilerin yüzde 65’i faaliyetlerine devam ediyor, yüzde 48’i de şirketleşmiş durumda.”

Gülle: “Günümüzde sadece üretmek yetmiyor”

TİM Başkanı İsmail Gülle de “Günümüzde üretmek tek başına yetmiyor, üretimle beraber sürdürülebilir bir üretim altyapısı, tasarım, müşteri deneyimi ve satış sonrası hizmetler de önemli yapı taşları. Böyle bir süreçte firmalarımızı da dönüştürmek zorundayız. Firmalarımızın Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmaları gerekiyor, aynı zamanda ürünlerinin de marka değerini yükseltmeleri lazım. İhracatçılarımızı yeni tasarımlarla, yeni fikir ve dizaynlarla ürünlerinin değerlerine değer katmalılar. OGTY de bu şartlar altında daha anlamlı ve heyecanlı. Rekabetin kıyasıya yaşandığı bu sektörde önemli argüman haline gelen tasarım konusunda düzenlenen bu yarışma Türk otomotiv sektörü için önemli bir atılımdır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Turagay: “Tasarım Türkiye’nin gelişimi açısından önemli”

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise, “OGTY, ülkemizin ihracatına ve katma değerli üretimini artırmasına büyük katkı sağlayan bir organizasyon. Türkiye’nin en önde gelen ihracat sektörlerinin başında yer alan otomotiv endüstrisi bizim gururumuz. Bu sene zor bir yıl, yarı iletken çip üretiminde yaşanan sıkıntılar bir şekilde üretime ve rakamlara yansımış durumda. Ama her şeye rağmen Türkiye ihracatının yüzde 60 üzeri AB ülkelerine yapılıyor. Bu da bu alanda ne kadar rekabetçi olduğumuzun net göstergesi. Endüstri bir değişim içerisinde. Hibrit otomobillerden elektrikli otomobillere, otonom araçlardan yeni teknolojilere kadar her gün yeni keşiflerle karşı karşıyayız. Bizlerin buna ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.

Getir ve Donkey Rebuplic’in başarı grafiği yükseliyor

Türkiye’nin Unicorn girişimlerinden Getir’in Kurucu Ortağı Tuncay Tütek ve bisiklet kiralama sistemiyle Avrupa ülkelerinde hizmet veren Donkey Republic’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Erdem Ovacık da otomotiv sanayinin hareketlilik ekosistemine ilham kaynağı olan konuşmaları ile programa renk kattı.

Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, “Biz kendimizi yüzde 70 teknoloji, yüzde 20 perakende ve yüzde 10 lojistik olarak tanımlıyoruz. Biz bir teknoloji şirketiyiz. Her şey dijitalleşiyor. Mobilite daha emekleme aşamasında, hiçbir şey için geç değil. Mobilitenin dijitalleşmesi için yolun başındayız, yapılacak çok iş var” dedi.

Donkey Republic’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Erdem Ovacık da “Bisikletler trafik yoğunluğunu azaltmakla birlikte ülkelerin sağlık açısından yapılan harcamalarını da ciddi anlamda azaltıyor. Bu yüzden pek çok ülke bisikleti destekliyor. Şehirler de birbirleriyle rekabet içerisinde. Bireyler de yaşam kalitesini artırmak istiyor. Son dönemde İstanbul’da da martı büyük ilgi gördü. Bu tarz uygulamalar önemli bir ihtiyaç. Altyapıları kurarak ülkemizde bunu oturtmak mümkün” dedi.

En çok proje yine Bursa Uludağ Üniversitesi’nden

Yarışmaya 37 proje ile En Çok Proje Gönderen Bursa Uludağ Üniversitesine de ödül takdim edildi. Online gerçekleşen ödül takdimine OİB OGTY Yürütme Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova ve BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz katıldı.

“Şehiriçi Mobilite Girişimleri ve Geleceği” ve “Hareketlilik Ekosistemi ile Ana Sanayi-Tedarik Sanayi İlişkisi” konulu panellerle devam eden program, dereceye girenlerin ödüllendirilmesi ile sona erecek.  


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın