Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yatırım bankacılığı ve sürdürülebilir finansman alanında yeni bir ilke daha imza atarak Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracını başarı ile gerçekleştirdi. Banka sürdürülebilirlik teması çerçevesinde, 50 milyon TL tutarında sosyal sukuk ihraç etti.
Güçlü temelleri ve istikrarlı yapısıyla Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir role sahip olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, tarım sektöründe kullandırılmak üzere 50 milyon TL tutarında Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracını gerçekleştirdi.
Satış aracılığı Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından yürütülen ihracın, sürdürülebilirlik raporlaması bağımsız bir danışmanlık kuruluşu tarafından gerçekleştirildi. İhracın İslami finans ilke ve esaslarına uygun olarak yapılandırılmasında İslami Finans Danışma Komitesi (ISFA) rol aldı. Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş. (VKŞ) ihraççı kuruluş olurken, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası da kaynak kuruluş olarak yer aldı.
İhraç, uluslararası standartlara uygunluğu konusunda ilgili tüm çalışma ve raporlamaları tamamlanmış halde, Türkiye sermaye piyasalarına yenilikçi ve sürdürülebilir bir ürün getirmesi açısından dikkat çekiyor. Söz konusu ihraç, Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracı olma özelliği taşıyor. Tarımın ve tarım üreticilerinin üretim aşamalarının desteklenmesi ve nihai ürünün son tüketiciye ulaşmasına kadar tüm süreçlerin, bütüncül ve sosyal katkısı hedeflenmiş bir iş modeli çerçevesinde kurgulanan sukuk, yapısı ile de sermaye piyasaları açısından bir ilki teşkil ediyor.
“Sermaye piyasalarında yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler geliştirmeye devam edeceğiz”
İhracın Türkiye’nin ilk “sosyal sukuk”u ve Bankanın da ilk sürdürülebilir finansman ihracı olduğuna dikkat çeken Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Bankamıza ve sermaye piyasalarımıza bir ilki daha kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Banka olarak, sürdürülebilir kalkınmaya ve sermaye piyasalarımızın geliştirilmesine katkı sağlama amacımız doğrultusunda, sermaye piyasalarında örnek olabilecek yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler geliştirilmesi konusunda aktif rol almaya devam edeceğiz” dedi.
Uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirilen ve sosyal olma niteliği kazanan bu ihracın; ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri, LMA Sosyal Kredi Prensipleri uygunluğu bağımsız bir kurum tarafından da teyit edildi. İhraç, ek olarak BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ nın çok çeşitli alt hedeflerine destek veriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.