İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılmış ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Karatay Medresesi’nden alan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, 1882 yılında kurulan ve Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından olan Konya Ticaret Odası’nın Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2009 yılında yeniden kuruldu. Konya’nın ilk vakıf üniversitesi, 32 lisans, 12 ön lisans ve 31 lisansüstü programıyla teori ile uygulamalı eğitimi bir araya getirerek gençleri geleceğe hazırlıyor.
70 Meslek Komitesi ve 20 binin üzerinde üyesiyle Türkiye’nin en büyük 6. odası unvanına sahip Konya Ticaret Odası tarafından 11 yıl önce kurulan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, Türkiye’de ilklere imza atıyor. Türkiye’nin Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan 5., en fazla burs veren 5., fiziki alan bakımından en büyük 7. üniversitesi Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, İslam İktisadı, Enerji Yönetimi gibi alanlarda Türkiye’de ilk defa bölüm açan ve ülkemizde havacılık sektörünün gelişmesi için Türkiye’de kendi havayoluna ve planör uçaklara sahip ilk pilotaj bölümüne sahip üniversitesidir. 8 bin 500 öğrencisi ve 400 akademik personeli ile 8 bin 500 öğrenciyi geleceğe hazırlayan üniversitenin hemen hemen her fakültesinde ve bölümünde uygulama laboratuvarları, çalışma atölyeleri bulunuyor. Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, İtalya, Letonya, Litvanya, Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya olmak üzere toplam 13 ülke ve 29 üniversite ile Erasmus Anlaşması bulunan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, güneş enerji panelleriyle kendi sarf ettiği enerjinin yüzde 30’unu karşılarken, yağmur sulama toplama sistemleriyle de yenilebilir enerji alanında önemli yatırımlarda bulunuyor. Dijital Çağın Dijital Üniversitesi mottosunu benimseyen Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, hareketliliği en aza indiren, online ve sınıf ortamında eğitimin bir arada sunulduğu bir model olan KaratayHibrit’i hayata geçirerek salgın döneminde örgün eğitim-öğretim faaliyetleri durdurulduğunda 1601 dersin 1345’i (%84) Uzaktan Eğitim Platformuna, 1 hafta içinde taşınmış ve bu dersler senkron (canlı) olarak işlenmiştir. Türkiye’de bu altyapıya sahip ilk üniversite olduklarının ve bu nedenle salgın sürecine hazır olduklarını ifade eden Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ramazan Biberci, amaçlarının Konya istihdamına katkı sağlamak olduğunu ve üniversitede teori ile uygulamayı birleştiklerini ifade ediyor.
Havacılık sektörüne istihdam katkısı Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’nden!
Türkiye’nin, coğrafi konumu gereği diğer ulaşım sistemlerinde olduğu gibi havayolu taşımacılığında da potansiyeli günden güne artıyor. Havayolu sektöründe donanımlı ve nitelikli pilot eksikliği, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir eksik olarak ön plana çıkıyor. Özel havacılık şirketlerinin artmasıyla birlikte hava ulaşımındaki hızlı büyüme ve gelişim süreci, nitelikli personel ihtiyacını doğuruyor. Bu kapsamda Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde geçen yıl açılan Pilotaj Bölümü’nde öğrenciler, 5 yıl boyunca çeşitli teorik ve pratik eğitimler alıyor. “Türkiye’nin tek pilotaj eğitimi veren ve kendi havayoluna sahip ve Türkiye’nin tek kadın eğitmeni olan okuluyuz. Konya’nın sanayi ve beşeri sermayesine baktığımızda çok büyük avantajları barındırıyor ama Konya havacılık sektörü içerisinde yok. Biz bir taraftan ülkenin beşeri sermaye açığını kapatmak isterken bir taraftan da bu sektörü Konya’ya kazandırmak istiyoruz. Bizim öğrencilerimiz okula başladığı yılın 6’ncı ayında planörle ilk uçuşlarına başlıyor. 4’üncü yılın ardından hem pilotaj eğitimini hem de uçuş akademisinde uçuşunu tamamlamış oluyor. Sektöre direkt ikinci pilot olarak girebilecek bir hale geliyor. Dünyadaki en iyi pilotların planörcü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir diğer farkımız ise uçaklarımızın seçiminde çok hassas davrandık. Bununla ilgili 6 firmayla görüştük ve çeşitli test sürüşleri yaptık. Planör eğitimiyle pilot yetiştiren üniversite unvanına sahip Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, bu konuda da iddialı.” diyen Biberci, pandemi dönemi nedeniyle havacılık sektörünün 2025 yılında kendini toparlayacağını ve sektörün o zaman istihdama ihtiyaç duyacağını üniversite öğrencilerinin ise o tarihe kadar işlerinin hazır olacağını da sözlerine ekliyor.
Önce Konya’ya, sonra tüm Türkiye’ye katkı sağlayacak
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği-IPA II Projeleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Merkezi (KTOTEK)ni hayata geçirdi. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Merkezi hakkında bilgi veren Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve KTOTEK Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Doğru, “2017 yılında yüzölçümü aşağı yukarı Konya kadar olan Hollanda 90,3 milyar Dolar tarımsal ürün ihracatı yapmış, dünya 2.si. Biz ise maalesef sadece 14,3 milyar Dolar tarımsal ürün ihracatı yapmışız, dünyada 22.yiz. Hollanda’nın bu başarısının en kilit faktörlerinden biri, akıllı tarım teknolojilerini son derece etkin ve verimli bir biçimde kullanması. KTOTEK’in içerisinde hayata geçirdiğimiz Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK)’nde, akıllı tarıma olanak verecek olan akıllı tarım makinelerinin bölge sanayisi ile iş birliği içerisinde geliştirilmesine yönelik projeler geliştirilecek. Böylece hem orta vadede tarım makineleri üreticilerimiz dünya pazarında daha rekabetçi hale getirilecek hem de uzun vadede bu makinelerin ülkemizde yaygınlaşması ve etkin kullanımı, tarımdaki performansımızı da daha yukarılara çekecek.” derken, proje kapsamında Avrupa Birliği’nden 5 milyon Euro fon alındığının altını çiziyor. Üniversite-sanayi iş birliği için örnek teşkil edecek bu çalışma kapsamında yer alan 3 boyutlu metal-polimer yazıcıların, 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü tarayıcının, elektronik baskı devre işleme-dizgi cihazlarının, ileri derecede hassas ölçüm cihazlarının ve elektromanyetik yankısız oda (anechoic chamber)nın bir arada olduğu Türkiye’deki tek merkez de.
AB’den 5 milyon Euro fon
“Bahsi geçen teknolojik cihazlar ve altyapı, Konya sanayisinde bulunan tarım ekipmanları üreticilerinin kendi bütçeleriyle ulaşabilmesi zor olan ekipmanlardır. Dolayısıyla, merkezimizin yüksek teknolojili ekipmanlarının ve üniversitemizde bulunan nitelikli personelin bilgi birikiminin birleşimiyle hayat bulacak projelerle, tarım ekipmanları üreticilerimizin ürünleri akıllı teknolojilerle donatılmış ekipmanlara dönüştürülerek, üreticilerimiz dünya çapında rekabet edebilir düzeye getirilmesine katkıda bulunulacaktır.” açıklamalarında bulunan Doğru, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu merkezde geliştirilecek akıllı teknolojilere sahip tarım ekipmanları sayesinde hem ülkemizden döviz çıktısına sebep olan ithal ekipmanlar engellenmiş olacak, hem de üreticilerimizin dünya çapında rekabet gücü artırılacağı için ülkemize döviz girdisi sağlanacaktır. Ayrıca, ilk hedef olan tarım makinalarında gerekli başarı sağlandıktan sonra, merkezimiz, akıllı teknolojilerin entegre olabileceği diğer sektörlere de hizmet vermeyi hedeflemektedir. Özetle bu merkezin faaliyete geçmesi, öncelikle Konya’nın, daha sonra İç Anadolu bölgesinin ve son olarak da ülkemizin rekabet gücü artırmaya katkıda bulunacaktır. Proje ilk meyvelerini ise Türkiye Cumhuriyeti’ni 100. yılının son çeyreğinde vererek, Konya’yı akıllı tarımın merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Çünkü Konya, tarım makineleri ihracatının yüzde 45’ini, üretiminin ise yüzde 65’ni üstleniyor ve yaptığımız araştırmalar sonucunda Konyalı iş insanlarının eleman eksikliği, yeteriz Ar-Ge gibi şikayetlerine kulak vererek bu projeyi hayata geçirdik. Aynı zamanda proje kapsamında Türkiye’deki sanayi verimliliğini de ilk aşamada yüzde 50’den yüzde 60’lara çıkarmayı hedefliyoruz ki Almanya’da bu oran yüzde 85.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.