25 yılı aşkın süredir turizm ve sağlık sektörlerine yönelik teknolojik çözümler geliştiren Talya Bilişim, geliştirdiği öncü ve yenilikçi yazılımlarla tesislerin operasyonel, finansal ve idari yönetiminin tek bir platform üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan çözümlere imza atıyor. Talya Bilişim, Elektra Otel Yönetim Sistemleri, Medisoft Hastane Yönetim Sistemleri, KimlikOkur – Kimlik Okuma ve Tanıma Sistemleri, Hoteladvisor.net ve iSafe markalarıyla kullanıcılarına kalite, verimlilik ve karlılık avantajı sağlayan dijitalleşme hamlelerine hız kazandırıyor.
Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, her sektörde olduğu gibi kendi sektörlerinde de ürün geliştirme ve farklılaşmanın hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, kullanıcı dostu kavramını ön plana alarak ve tüm iletişim kanallarını açık tutarak ilerlediklerini belirtti.
Türkiye’nin bir teknoloji üssü olması için öncelikle bakış açımızı değiştirerek, ‘Biz ara teknik eleman ülkesiyiz’ anlayışının terk edilmesi gerektiğini söyleyen Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, yurt dışı projeleriyle ilgili bilgiler de verdi.
Talya Bilişim hakkında bilgi verebilir misiniz?
Talya Bilişim yazılım sektöründe 25 yılı aşkın süredir teknoloji geliştiren, Antalya, Ankara, İstanbul ve Londra’da 4 ofisi olan, 110 kişilik ekibiyle Türkiye’nin kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üreten, ürettiği yazılımları yurt dışına ihraç eden bir teknoloji firmasıdır. Kullanıcılarının başka hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda detaylı olarak takip etmelerini amaçlayan Talya Bilişim’in yazılımları Türkiye’de ve yurtdışında yaklaşık 4500 işletmede kullanılmaktadır.
Talya Bilişim’in yazılımları hangileridir?
Talya Bilişim’in yazılımları şöyledir: Turizm ve konaklama sektörüne yönelik olarak üretilen ELEKTRA Otel, ELEKTRA Pos Restaurant ve Klüp Otomasyon Sistemleri, KİMLİKOKUR kimlik ve pasaport okuma sistemi, iSAFE İnternet Güvenlik ve Loglama Sistemi, OPEX Operasyon Yönetim Sistemi; sağlık sektörüne yönelik olarak üretilen MEDİSOFT Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’dir.
“Sağlık teknolojileri önemini artırarak insanlığı ileriye taşıyacaktır”
Pandemiyle birlikte online sağlık girişimlerinin önemi ve sayısı da yükseldi. Medisoft Hastane Bilgi Yönetim Sisteminiz neler sağlıyor? Pandemiden sonraki süreçte talep daralması beklenebilir mi?
Medisoft, Türkiye’de ve dünyada 200’ün üzerinde sağlık kuruluşu tarafından kullanılan bir hastane bilgi yönetim sistemidir. Hastanelerin idari, finansal, operasyonel ve medikal süreçlerini başka hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan yönetebilecekleri 33 modüle sahiptir.
Sektörün diğer bilgi yönetim sistemlerine göre en önemli avantajı “bütünleşik yapıda” olmasıdır. Medikal bölümlerden gelen bilgiler eş zamanlı olarak diğer tüm idari modüllere de yansır. Dolayısıyla veri ve zaman kaybı yaşanmaz. Medisoft Hastane Programı, kapsamlılığı, sınırsız raporlama özelliği, veri ve kullanıcı güvenliği, esnek yapısı, yaygın servis ağı ile tamamen özel sağlık işletmelerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanmıştır.
Medisoft Hastane yazılımı, sadece kapsamlı hastaneler için değil, poliklinikler, laboratuarlar ve muayenehanelerin kullanımı için de çok uygun bir alt yapıya sahiptir. Bu yıl özellikle küçük poliklinikler ve muayenehaneler için geliştirdiğimiz Mediclinic ürünümüz ile çok daha büyük bir kesime ulaşacağımıza inanıyoruz. Ki, bunun sinyalleri de gelmeye başladı. Tamamen web tabanlı ve bulut yapıda olan Mediclinic Muayenehane ve Poliklinik programı, hasta kayıt kabul, randevu yönetimi, reçete, rapor yazma, online ödeme alma ve faturalandırma süreçlerinin tek program üzerinden yapılabilmesini sağlıyor. Görüntülü muayene imkanı da sağlayan Mediclinic, e-nabız, e-fatura, e-reçete sistemlerine de uyumlu. Bu yıl yaklaşık 150 muayenehane ve polikliniğin Mediclinic kullanıcısı olacağını öngörüyoruz.
Web teknolojileri her alanda olduğu gibi sağlık sektörünün de geleceğini yeniden şekillendiriyor. Erişim, entegrasyon ve gelişime açık yetenekleri sayesinde bizim gibi bilgi sistemleri ve diğer online sağlık altyapılarının sayısı hızla artacaktır. Covid19 Pandemisi, insanların genel olarak sağlık hizmetine bakış açılarını da değiştirdi. Pandemi sonrasında sağlık teknolojileri önemini artırarak devam edecek ve gitgide yükselen bir taleple şekillenerek, insanlığı ileriye taşıyacaktır.
Kullanıcı dostu kavramı ön planda
Teknoloji girişimi kurarken en çok zorlandığınız şeyler neler oldu, nasıl aştınız?
Her sektörde olduğu gibi, bizim sektörümüzde de ürün geliştirme ve farklılaşma hayati öneme sahip. Ancak teknolojik okur-yazarlığın istenilen seviyede olmadığı ülkemizde, yaptığınız çalışmalar bazen karşılık bulamayabiliyor. Web tabanlı olarak kurguladığımız ürünlerimizin pazarlama süreçlerinde bunu hissediyoruz. Kullanım alışkanlıklarını yıkma, güvenlik, maliyet ve dijitalleşme kavramlarını yeniden yorumlama isteğiniz büyük dirençlerle karşılaşabiliyor. Bunu aşmanın en iyi yolu, kullanıcı dostu kavramını ön plana almak ve tüm iletişim kanallarınızı açık tutarak etkin bir şekilde kullanmak. Biz bu şekilde önümüzdeki engelleri aştık.
Daha çok erkeklerin hakimiyetinde olduğu düşünülen teknoloji dünyasında ilerlemek isteyen kadınlara önerileriniz nelerdir?
Teknoloji dünyası, cinsiyetin en az önemsendiği alanlardan biri bence. Online çalışma düzeninin hayatımızdaki yeri büyüdükçe, proje ve yetenek odaklı iş süreçleri önem kazandıkça cinsiyetler daha da anlamsızlaşacak. Ancak pratikte, yaşadığımız coğrafyanın kadına bakış açısı, kadınların hızını yavaşlatıyor maalesef. O nedenle çok daha cesur, çok daha meraklı, denemekten korkmadan, kendi hedeflerine odaklanmalarını tavsiye ederim.
Türkiye’nin bir teknoloji üssü olması için devlet, özel sektör ve kişilerin üzerine düşenler sizce nelerdir?
Öncelikle bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. “Biz ara teknik eleman ülkesiyiz” anlayışı terk edilmeli. Bugüne kadar gördük ki, değişim maalesef üst kademelerden gelmiyor. Teknolojinin baş döndürücü hızı, kişiler ve özel sektörün her şeye rağmen gelişime olan açlığı, devletin gecikmeli destekleri ve düzenlemeleri ile zorlukla doyuruluyor. Devletin sağladığı desteklerin koşulları bence aciliyetle gözden geçirilmeli. Biz bir teknokent firması olarak bu desteklerden en iyi şekilde yararlanmaya çalışsak da hala alınacak yollar var.
Teknoloji eğitimlerinin de devlet politikası olarak ele alınıp kodlama ve basit yapay zeka uygulamaları gibi konuların ilkokuldan itibaren müfredata konulması gerektiğini düşünüyorum.
Özel sektöre de iş düşüyor tabi; bizim gibi teknoloji üreten firmalar toplumsal sorumlulukların bilincine varmalı. Etkin staj ve insan kaynağı yönetimi ile gençler sistemin içine dahil edilebilmeli. Beyin göçünü engellemek sektörün birincil amacı olmalı.
Talya Bilişim olarak yakın planda gerçekleştireceğiniz projeler arasında neler var?
Öncelikli hedefimiz tüm çözümlerimizi tamamen web tabanlı hale getirmek. Elektraweb de başardığımız bu süreci Medisoft ve diğer ürünlerimizde de kısa sürede tekrarlayacağız.
Ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen sağlık turizmine daha fazla eğileceğiz. Uzun bir süre önce alt yapımızı tamamlamıştık. Artık pazarın önemli bir aktörü olma yolunda ilerleyeceğiz.
Hedefiniz nedir?
Otel otomasyonunun Türkiye’deki öncü lideri olan Elektraweb ile yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Azerbaycan’da 60’a yakın otelde Elektraweb kullanılıyor. Makedonya, Romanya, Dubai, Mısır, Pakistan, Belçika, Nijerya, Bulgaristan, Fas ve Fildişi Sahilleri’nde yeni dağıtıcılarımız var. Yurt dışında bugün 100’ün üzerinde tesis Elektraweb’e geçti. Her ülkede bir dağıtıcı üzerinden büyümeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, Afrika pazarı ve Balkan ülkeleri… Dünyadaki en büyük otel havuzu olan Amerika ve Avrupa pazarıyla da elbette ilgileniyoruz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.