Bu yıl pandemi gölgesi altında geçen bayramda ziyaretler yapılamasa da salgın bayram alışverişlerini durduramadı. Mağazaların kapalı olması ve insanların kalabalık yerlere gitmeye çekinmesi yanında perakende sektörünün işlerini hızlı bir şekilde e ticaret platformlarına taşımasıyla bayram alışverişlerinde önceki yıllara oranla büyük bir artış yaşandı. 2021 Ramazan Bayramında yapılan harcamalar, bir önceki yılın Ramazan Bayramına oranla %63,7 oranında arttı.
Satışlar %72 artışla 117 milyar TL’ye ulaştı
Türkiye’de e ticaret üzerinden yapılan satışlara dair güncel rakamlar paylaşan E Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği EDER Kurucu Üyesi, Projesoft CEO’su Bilgisayar Mühendisi Yüksel Eminoğlu, BKM (Bankalararası Kart Merkezi) verileri incelendiğinde 20201 yılı nisan ayı sonunda 78,7 milyon kredi kartı, 141,1 milyon banka kartı ve 47,8 milyon ön ödemeli kart kullanıldığını söyledi. Bu rakamların 2020 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 11, banka kartı adedinde yüzde 3, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 42’lik artışın gözlendiği bilgisini aktaran Yüksel Eminoğlu, tüm bu kartlar ile yapılan harcamaların da bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslandığında %72 artarak 117 Milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.
İlk iki sırada tekstil ve kozmetik var
Kredi kartı sayısı ve pos cihazlarından geçen cironun online ticarete olan etkisini incelemek için servis sağlayıcısı oldukları e ticaret siteleri üstünden bir araştırma yaptıklarını ifade eden Yüksel Eminoğlu,
“İlk baktığımız rakam 2020 Ramazan Bayramı cirosu ile 2021 Ramazan Bayramı cirosunun kıyaslaması oldu. Yaptığımız incelemede bu yıl Ramazan Bayramında harcamaların bir önceki yıla göre %63,7 oranında arttığını gördük” dedi. Bayram alışverişlerinin sektörel dağılımlarını da incelediklerini söyleyen Eminoğlu, şöyle konuştu:
“2020 ve 2021 Ramazan bayramı harcamalarını kıyasladığımızda en çok artışın tekstil sektöründe olduğunu görüyoruz. Burada gerek sepet ortalaması gerekse de sepet sayısında %50’nin üstünde bir artış var. Buradaki gözlemimiz alınan ürünlerin çoğunun yazlık ürünler olması ki dermo kozmetik sektöründe meydana gelen %51’lik artış da bunu doğrular yönde. Her iki sektör için ortak gözlemimiz ise sepet ortalamalarının bu dönemde yapılan kargo kampanyaları ile ciddi oranda yükselmiş olması.” Toplam satışlarda tekstil ve kozmetikten sonra küçük ev aletleri sektörü ve ardından da gıdanın geldiği bilgilerini paylaşan Yüksel Eminoğlu, “Son 12 ay içinde gıda ve bakliyat satan işletme sayısında gözle görülür bir artış kaydettik. Burada elbette pandeminin etkisi göz ardı edilemez. Salgın, marketler ve kuru gıda satan firmaların iş yapış süreçlerini değiştirdi ve ürünlerini online olarak satma imkanı buldular. Yaşanan yüksek artışın en temel sebebinin de bu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.