Pandeminin hızlandırdığı dijitalleşme, konferans dünyasında da karşılığını buldu ve yenilikçi bir çözümün ortaya çıkmasını sağladı. Geçtiğimiz Nisan ayından beri çalışmaları süren ve Ekim ayında hayata geçirilen Digital Network Alkaş (DNA), iş dünyasının ortak akıl ve iş birliğiyle iş geliştirme ihtiyacına alternatif bir kanal olma konusunda deneyim ve yenilikçiliği birleştirerek Türkiye’nin öncü dijital etkinlik ve sektörel içerik ve işbirliği platformu olarak bu alanda yerini alıyor. Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ile yaptığımız özel röportajda Digital Network Alkaş’ı (DNA), hedeflerini konuşurken, dijital pazarlama, dijital değişim ve dönüşümün ekonomideki yerini, özellikle perakende sektörüne yönelik etkilerini de konuştuk.

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, Dünya çapındaki dijital pazarlama harcamasının 2020 yılında 332 Milyar Dolar olduğunu, 2021 sonunda 389 Milyar Dolar olmasının öngörüldüğünü hatırlatıyor. Son 1 yılda yaşanan bu artışla 2024 yılına kadar yüzde 58 büyüme beklentisi ile dijital pazarlama harcamalarının 526 Milyar Dolar’a ulaşacağı da beklentiler arasında. Böylesine baş döndürücü bir hızla yükselen dijitalleşme ve dönüşmeyle birlikte Alkaş, Digital Network Alkaş’a (DNA) taşıdıkları pek çok etkinliklerle çeşitli sektörlere tam desteğini verirken, dijital pazarlamanın güzel bir örneğini de sergilemiş oluyor.

  1. Digital Network Alkaş DNA nasıl bir ihtiyaçtan yola çıktı?

Pandeminin hızlandırdığı dijitalleşme konferans dünyasında da karşılığını buldu ve yenilikçi bir çözümün ortaya çıkmasını sağladı. Pandemi ile birlikte Alkaş olarak zaten sektöre vermiş olduğumuz hizmeti dijitalleştirdik ve 30 yıllık deneyim ve networkumuzun de gücüne inanarak, Ekim 2021’de Digital Network Alkaş’ı (DNA) hayata geçirdik.

Digital Network Alkaş (DNA) Türkiye’nin sektörel içerik ve dijital etkinlik platformudur. Ayrıca ortak akıl ve işbirliği platformu olarak üyelerimizin hizmetine sunulmuştur. Uluslararası bir altyapıya sahip olan DNA, yeni nesil iş yapış şekillerinin bir temsilcidir. Üyelik sistemiyle çalışan DNA, hibrit yayınları da desteklemesiyle ileride kalıcı bir iş yapış şeklini ortaya koymakta ve 20 farklı sektörü içermesiyle büyük kolaylık sunmaktadır.

Alkaş’ın sadece kendi organizasyonlarını değil, sektörün organizasyonlarının ve içeriklerini yönetebilecekleri daimi bir platform yaratmak isteğiyle yola çıktığı DNA, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Dünyada ise daha çok bu tarz platformlar etkinlik başına tek sefer için açılıyor, etkinlik bittiğinde de kapatılıyor. DNA ise süreklilik göstermesi, network’ün her zaman kalıcı halde tutulmasıyla fark yaratıyor.

  • Digital Network Alkaş DNA başlangıcından bugüne neler yaptı?  Hedefi nedir?

Bir yıl içinde 120’in üzerinde canlı yayın, 346 konuşmacı, 50 bine yakın üst düzey yöneticiye ulaştık.

Yılsonuna kadar 100 bin kişiye ulaşmayı ve canlı yayın sayısını 3 katına çıkarmayı, 2022 sonuna kadar ise 5 kat daha büyümeyi hedefliyoruz. Şimdiye kadar yaptıklarımız ile sektörün DNA’sını takip ettiğimiz bir platform olma hedefimizde önemli bir yol aldık.

En az 4 uluslararası etkinliği ev sahipliği yapmak ve 10 ülkeyi DNA’da üyelerimize iş bağlantısı yapabilmeleri için konuk etmek istiyoruz. Tüm bunları yaparken MIPIM ve MAPIC fuarlarımızdaki kazanımlarımız ile uluslararası B2B’leri görüntülü toplantılar olarak DNA’da yaparak bu konuda sektöre öncülük etmek istiyoruz.

  • Dijital pazarlamanın perakende sektöründeki yeri ve önemi nedir?

Bildiğiniz üzere Alkaş olarak uzun yıllardır fuarcılık, sponsorluk, etkinlik ve danışmanlık çalışmalarıyla özellikle perakende ve gayrimenkul sektörünü odağımıza aldık. Özellikle pandemi süreciyle yükselişi daha da hızlanan dijital değişim ve dönüşümle birlikte biz de bu network gücümüzü Digital Network Alkaş (DNA) çatısı altında dijitale taşıdık.

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında perakende sektörü geldi. Pandemiyle birlikte getirilen yasaklar, kısıtlamalar, doğan çekinceler bunun en önemli nedenleri oldu.

Elektronik ticarette hızla yol alınırken, biz de Digital Network Alkaş DNA ile fuarlar, konferanslar, seminerler gibi tüm önemli etkinlikleri dijitale taşıyarak perakende sektörü ile sinerji yarattık.

Son bir yıldaki pandemi koşulları tüm dünyada iş yapış şekillerini değiştirdi. Artık hedef kitlenize ulaşmak için dijitalin gücünden faydalanmak kaçınılmaz oldu.

FutureCommerce360 konuşmacılarımızdan Herculano Rodrigues Perakendenin Yeni Çağı; Geleceğin Ticareti İçin “Bir Amacın Var Mı?” başlıklı sunumunda dijital devrimin satın alma yolculuğunda kontrolün tüketiciye geçişini sağlamasına vurgu yapmıştı. Perakende sektöründe dijital pazarlamayı kullanarak kazananların amaç odaklı çalışan markalar olacağına dikkat çekmişti. Tıpkı onun dediği gibi, “Perakendenin bir sonraki safhasını yaratmak için teknoloji kullanımımız ve iş modellerinin dönüşmesi önemli rol oynayacaktır”.

Dünya çapındaki dijital pazarlama harcaması 2020 yılında 332 Milyar Dolar’dı. 2021 sonunda 389 Milyar Dolar olması öngörülüyor. Son 1 yılda yaşanan bu artışla aslında 2024 yılına kadar yüzde 58 büyüme beklentisi ile dijital pazarlama harcamalarının 526 Milyar Dolar’a ulaşacağı da beklentiler arasındadır.

Deloitte’un “Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları” başlıklı 2020 raporuna göre 2019-2020 yılında dijital reklam harcamaları yaklaşık yüzde 39 artmış görünüyor. Pandemiden dolayı özellikle 2020 yılında reklam yatırımlarını en çok arttıran sektörler arasında; perakende, sağlık&medikal ve ev temizlik ürünleri olduğunu görüyoruz.

Türkiye’deki perakende sektörünün 2020 yılında Mart, Nisan aylarında elektronik ticarette birçok kategoride yüzde 50 ile yüzde 100 arasında büyüdüğü aktarılıyor. Perakendenin gıda, hijyen, temizlik, mutfak aletleri v.b. gibi kalemlerindeki satışlarda büyüme yüzde 200’lere yükselmişti.

Biz de Alkaş olarak, 2019 yılından beri, perakende ve tüketici ürünleri sektörlerinden 300’ü aşkın üst düzey karar vericinin, e-ticaretin tüm paydaşlarıyla bir araya geldiği; küresel ve yerel trendlerin, yeni teknolojilerin, yeni iş modellerinin, başarılı uygulamaların konuşulduğu, geleceğin ticaretine köprü kurmayı hedefleyen FutureCommerce360 konferansını gerçekleştiriyoruz. İlkini fiziki olarak organize ettiğimiz konferansımızı, pandemi sürecinde Digital Network Alkaş’ta online yayınlarla gerçekleştirerek perakende ve e-ticaret sektör paydaşlarını buluşturmaya devam ediyoruz.

Yenilenen adıyla Zincir Mağazalar Derneği’nin 2020’de “Kategori Mağazacılığı Derneği – Perakende Teknolojileri Konferansı Webinar Serisi”nde 10 canlı yayında perakende sektörünün güncel konularını ve sektörün yakın geleceğine ilişkin stratejilerini tartıştık. 

Perakende sektörünü kapsayan, AVM’lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Markalar Araştırması sonuçlarına göre farklı kategorilerde en beğenilen markalara ödüllerinin verildiği AYD 1 Numaralı Markalar Ödül Töreni’ni, AYD-Alkaş iş birliği ile Digital Network Alkaş’ta gerçekleştirdik.

Dijitalleşme ve dönüşmeyle birlikte Digital Network Alkaş’a (DNA) taşıdığımız tüm bu etkinliklerle perakende sektörümüze hem tam desteğimizi verirken, hem de dijital pazarlamanın güzel bir örneğini sergilemiş oluyoruz.

Aynı zamanda önümüzdeki günlerde yine perakende sektörü paydaşlarına yönelik canlı yayınlarımız devam edecek.

26 Mayıs’ta Zincir Mağazalar Derneği ile birlikte perakendenin olmazsa olmazı çoklu kanal yönetimi, e-ticaret ve omnichannel konularının işleneceği Omnichannel Zirvesi’nde perakende ve bilişim teknolojileri temsilcilerini bir araya getireceğiz.

8 Haziran tarihinde ise DNA’da sekizincisini gerçekleştireceğimiz  FutureCommerce360 konferansımızda “E-Ticarette yenilikçi fikirler ve uygulamalar neler?” konu başlığımız ile dijital ticaret globalde nereye gidiyor, global sahnede öne çıkan firmalar ile yeni neslil e-ticareti değerlendireceğiz.

Bu etkinliklerimizin duyurularını sosyal medya hesaplarımızdan da gerçekleştiriyoruz. Bizleri takip ederek DNA’daki yayınlarımızın duyurularını da kolaylıkla görebilirsiniz. 

Instagram: @digitalnetworkalkas

Twitter: @AlkasDigital

Linkedin: Digital Network Alkaş

  • Perakende sektöründe pandemiden sonraki iş yapış modellerinin nasıl şekilleneceğini öngörüyorsunuz?

Pandemiden sonrası için hibrit modellerin yükselişe geçeceğini düşünüyoruz. Perakendede zaman ve mekan farkını ortadan kaldırması nedeniyle fuar, seminer, konferans gibi etkinlikler dijital platformlar üzerinden yine devam edecektir.

DNA’nın Dijital fuar bölümünde konferans, stant ve network imkanı olacak. İşbirliği platformunu pandeminin ardından iş yaşamında hibrit modele geçilmesine paralel olarak hibrit modele taşımak için de hazırlıklarımızı yaptık.

Perakende sektöründe bir yandan dijital etkinlikler devam ederken eş zamanlı olarak hibrit organizasyonlar gündeme gelecektir.

Alkaş olarak yılların tecrübesiyle uzmanlaştığımız sektörlerden birisi olan perakendede gelecek trend öngörümüzde müşteri deneyimi, kişiselleştirme en önemli konu olarak karşımıza çıkmaktadır. RE360 konferans konuşmacılarımızsan ve çağımızın en önemli dijital analistlerinden Brian Solis’in söylediği gibi; pandemiyle birlikte artık herkesin daha kaygılı olduğunu düşünürsek müşterisini mutlu etmek, müşteri deneyimini ileri seviyeye taşımak en önemli kriter olacaktır.

Profesyonel hayata pek çok avantaj sunan DNA’yı keşfetmek ve üye olmak için www.digitalnetworkalkas.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın