ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ

Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,6 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,7 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %19,9 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Mart ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %15,7 artması, aylık bazda %0,5 daralması yönündeydi.

Sanayi üretimi, arındırılmış verilerle yıllık bazda %14,1 olan piyasa genel beklentisi üzerinde de gelmiş olması itibariyle oldukça güçlü görünüyor, ancak genel olarak yılın bu döneminde iki haneli yıllık artışlar görmemiz geçen yıldan devreden baz etkisi nedeniyle normaldir. Trendi izlemek için, aylık verilerin değerlendirilmesi daha rasyonel olacaktır, dönemsel bazda hızlanma ve yavaşlamaları buradan gözlemleyebiliriz. Geçen yılın anormal koşulları, düşük baz etkisi oluşmasına neden oldu, bu kapsamda da özellikle Nisan ve Mayıs aylarında sanayi üretiminde çok güçlü çift haneli artışlar göreceğiz. 2Ç21 büyümesi de baz etkisi kaynaklı olarak çift hanede gerçekleşecektir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %1,7 daralırken, yıllık bazda %14,8 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %0,3 artış görülürken, yıllık bazda ise %17,2’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %7,3 artış görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %11,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda enerji %6,2, ara malı %1,3 ve dayanıksız tüketim malı %0,1 oranında artmıştır. Sermaye malı %1,7, dayanıklı tüketim malı %1,1 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %29,8, sermaye malı %21,2, ara malı %18,8, dayanıksız tüketim malı %11,1 artmış, enerji %8,6 artmıştır. 

Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Yılın geneli açısından sanayi aktivitesi ve genel ekonomik büyüme açısından aşağı yönlü risk teşkil eden faktörler var elbette. Nisan ve Mayıs dönemleri itibariyle bir kapanma etkisi görülse de, bunun boyutu hem şartlara bağışıklık kazanıldığından hem de üretim durdurulmadığından sanayi açısından geçen seneki gibi hissedilmemiştir. Güncel Mart verisi etkilerinde de, o dönem fazla kapanma olmadığından dolayı bir etki görülmüyor, zaten aylık verideki artış oranından da bu belli oluyor. Dönemsel gelişmeleri ve yıl içindeki gelişmeleri göstermesi bakımından aylık verilerdeki durum önemli görünüyor. İyileşmenin devamı ve ekonomik büyümede güçlenme için buradaki trendin sürdürülebilir olması gerekmektedir. 2Ç21 döneminde gerçekleşecek çift haneli büyüme itibariyle, geçen yılın düşük büyümesinden gelen baz etkisinin de yardımıyla 2021 büyümesi büyük olasılıkla %5 üzerinde gerçekleşebilecektir.

Sanayi üretim endeksi değişim oranları (%), Mart 2021 Kaynak: TÜİK


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın