ENGİN YILDIRIM
Çin’de başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan COVID-19 salgınının hayatlarımıza girmesiyle birlikte bizler de daha önce benzerini yaşamadığımız yeni bir döneme girdik ve daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bir krizle karşı karşıya kaldık. Bu dönem hem kişisel hayatlarımızda hem de iş yapış şekillerimizde birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Sürekli gelişmeleri takip etmeye, elimizden geldiğince önlem almaya, kendimizi ve sevdiklerimizi korumaya çalışıyor, tüm bunları yaparken de psikolojimizi güçlü tutarak sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz.
İnsanlık tarihinde çok önemli dönemeci dönüyoruz. Karamsar olmak anlamsız. Müşteri dinamikleri ne pandemi öncesine dönecek ne de sadece E-Ticaret çerçevesinde olacak. Dijital dönüşüm’ün gerçekleştiği her şirket ivme kazanıyor. Artık müşteriyi memnun etmek ve müşteri sadakatini sağlamak için tüm ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermek gerekiyor. Müşteriyi unutmayan, sürdürülebilir yapılar kuran, cesaretli, eleştiriye, yeniliğe ve değişime açık firmalar pandemi sonrasında ayakta kalacaklar.
Yaşadığımız bu süreci iyi yönetebilen AVM’ler ise eskisinden de güçlü duruma gelecekler. Halihazırda faaliyetini müşteri odaklı sürdüren yenilikçi markalar daha da güçlenecek. Çok dinamik bir ülke oluşumuz sayesinde, dünya platformunda güçlü ve rekabetçi olduğumuz perakende sektöründe önümüzdeki süreçte mutlaka yeni ve güçlü markalar çıkaracağımızı da düşünüyorum. Pandemi döneminde susup bir kenara çekilmek yerine ‘müşterilerin değişen ihtiyaçlarını anlayıp, ‘ben buradayım’ demelisiniz. Covid 19 Pandemisinden sonra AVM’lerde Dijital dönüşüm başlıyor.
Bundan sonraki dönemde AVM’lerde fiziki mağazalar ile online alışverişin birleştiği noktalar artacak. Online ticaret teslim noktaları oluşacak. Temassız ödeme noktaları artacak. Müşterinin elindeki akıllı cihazlardan markanıza doğrudan ulaşım hatları döşenmeli. Bir an önce, AVM’ciler ve mağazacılar müşterilere daha iyi hizmet etmek için ellerindeki verileri paylaşmalı ve interneti birlikte yönetmek için ortak çalışmalılar. Alışveriş merkezleri temassız ürün teslim noktaları, internet satışından alınmış ürünleri deneme odaları, kolay değişim imkanları sunmalıdırlar. Alışveriş merkezleri pandemi sonrası için, yeme içme birimlerine sürdürülebilir konfor, hijyen ve özgün dekorasyonları, geniş terasları olan alanları yeniden düzenlemeliler. Alışveriş merkezlerinin artık yeşile, açık hava alanlarına ihtiyaçları var. Yeni alışkanlıklar ve davranışlar dikkate alınarak ‘dinlendirici atmosfer kabinleri, ev ofis çalışanları için paylaşımlı çalışma ortamları, gençler için birlikte müzik dinleyip, dans edebilecekleri platformlar, sanal oyun dünyalarının gerçek ortama aktarılmış yeni akım oyun alanları’na yer verilebilir.
İnsanlar için sağlık aşırı önem kazandı. Yatırımcılar, sağlıklı yaşam ile ilgili özellikli ünitelere alışveriş merkezlerinde yer vererek, ziyaretçinin gelme nedenlerine, bir kanal daha açmış olacaklardır. Psikiyatri, çocuk sağlığı, dahiliye, göz, diş gibi dallar başta olmak üzere küçük ölçekli klinikler, laboratuvarlar, fitness, SPA birimleri mağaza karmalarına dahil ederek, ziyaretçinin temaslı yaklaşımda rahat ve güvenli hissetmelerine katkıda bulunacaktır.
AVM’lerde HES kodu kontrollerinde ve ateş ölçümlerinde ziyaretçiler arasındaki mesafenin korunacağı ve doğru ölçümlerin yapılacağı teknolojiler kullanılmaktadır.
AVM’lerde yemek masaları arasındaki mesafeler, asansörlerin kullanımı, lavaboların, pisuvarların kullanımı ve dezenfeksiyon işlemleri konularında belirlenen yeni standartlar söz konusu.
Kalıcı temizlik için alışveriş merkezlerinde yürüyen merdiven, asansör, cam korkuluklar ve diğer metal yüzeylerin temizliği ve bunların yanı sıra açık, alan ve otopark temizliğiyle gün boyu hijyen sağlanmaktadır. Mağazalarda da ayrıca ziyaretçilerin güvenliği için gereken tüm tedbirler alınıyor. Mağazalarda alınan tedbirlere birkaç örnek verelim;
- Müşteriler AVM ve mağazalarda ‘ağız ve burnu içine alacak şekilde takılmış maskelerle’ dolaşıyor
- Müşteriler, diğer müşteriler ve mağaza çalışanlarıyla arasına en az 3-4 adım mesafeli
- Deneme kabinleri -sık sık steril hale getiriliyor- ama yine de mümkün olduğu kadar kullanılmamalı. Kullanılması halinde içeride uzun süre kalınmamalı ve bu süre içinde de maske çıkarılmamalı
- Pandemi nedeniyle birçok perakendeci, müşterilerin ürünleri fiziksel olarak mağazada test etmesini yasaklamaktadır. Fiziksel olarak denenen ürünün tekrar steril edilerek satışa konulması ciddi bir maliyet, zaman, risk ve denetim etkilerini de beraberinde getiriyor. Avrupa ve Amerika da Perakendeciler, müşterilerin binlerce ürünü dijital olarak test etmelerini sağlamak için artırılmış gerçekliğe (AR) ve sanal gerçekliğe (VR) yöneliyor. Bu yenilikler, yalnızca alışverişi kolaylaştırmakla kalmaz, teknolojiye yakın olan, kullanmayı çok seven Y ve Z kuşağı müşterilerin sadakatini de artıracaktır
- Mağazaya girişte en az yüzde 70’lik alkol içeren dezenfektan kullanılıyor
- Müşteriler, dükkan içinde mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunmamalı, dokundukları takdirde ise el antiseptiği kullanılıyor
- Ekseriyetle kredi kartı veya banka kartıyla temassız ödeme tercih ediliyor
- Mağazalarda ürünler mümkün olduğunca gözle seçiliyor, ürünlere temastan kaçınılmalı
- Virüs damlacık yoluyla bulaştığından mağaza içindeki müşteri ya da çalışanlar mümkün olduğunca konuşmaktan kaçınmalı.
Görevli personeller mağazalarda periyodik olarak Covid tedbirleriyle ilgili denetimler yapıyor ve sonuçlar değerlendirilerek sürekli iyileştirme yapılıyor.
Sözün Özü: Ziyaretçiler, AVM’lerin kapalı alanlar içinde en güvenli ve gönül rahatlığıyla gidilebilecek yerlerden biri olduğunu biliyor. Fiziksel alışveriş deneyimi hayati önemini her daim sürdürecektir.
Pandemi döneminde hepimize düşen önemli görevler var. Sağlıklı ve gerçekçi bir durum tespiti yapmalıyız. Hepimizin aynı gemide olduğu bilinciyle, olası hasarları el birliği ile en aza indirecek ve çarkın dönmesini sürdürecek önlemlere odaklanmalıyız. Pandemi döneminde, işletmenin ayakta kalabilmesi, hedeflerin gözden geçirilmesi, stratejilerin ve politikaların irdelenerek kurumun krizden zararsız ya da en az zararla çıkacağı yolun doğru ve zamanında tayin edilebilmesine bağlıdır.
Tüketiciler ekonomik durumları ve ödedikleri paranın karşılığını alma konusunda eskisinden daha fazla dikkat etmektedirler. Pandemi dönemi de olsa, insanlar yine alışveriş yapmak zorundadır. Bu noktada şirket için en önemli unsur, müşterilerin değişen ihtiyaçlarını anlayabilmektir. Sosyal medyayı iyi kullanın, farklı tanıtım kanallarına yönelin. Pandemide talebin artacağı ürünlere odaklanın. Dijital ortamda satışlarda büyük artış söz konusu, paket servisler arttı, temassız alışveriş çok daha fazla tercih edilir oldu…Pazarlamaya son vermeyin, müşteri odaklı hareket edin, reklam harcamalarını kesmeyin, personel çıkarmayın…
Farklı olun, fayda ve değer üretin, kazanın!
Müşteri deneyimi kişiselleştirirken bunun en kolay yapılabildiği e-ticaret, markaların büyüme alanlarından biri olacak. En önemlisi de dijital ticaret platformlarının, şirketlerin ana kanalı, omurgası haline geldiğini göreceğiz. Bu alana yapılan yatırımlar artacak; Şirketler, dijital ticaret kanallarını tüm kanalların merkezine koyacak.
Müşteri odaklılığın, müşterinin öncelikle dijital yolculuğu üzerinden sorgulandığı, yeniden değerlendirildiği ve buna göre aksiyonlar alınan bir dönem bizi bekliyor. Fiziksel mağazalar, pandemi sonrasında da tercih edilmeye devam edecek; İlaveten yeni nesil deneyim ve mikro-lojistik merkezlere dönüşecek.
Markalarımız ve AVM’ler ‘elimizde ne var? Pandemi süreci sonrası varlığını sürdürebilmek ve geliştirebilmek için hem alışveriş merkezi yatırımcılarının hem de perakende girişimcilerinin birlikte çalışmaları gerekmektedir. Sektör paydaşları veri analistlerini, veri bilimcileri ekiplerine dahil ederek, elde edilen verileri ölçerek değerlendirmeli ve verilerinden yeniden doğmak için çalışmalar yapmalıdır.
Dünyada ise sınır ötesi e-ticaret pazarında büyük bir artış bekleniyor. Gerekli altyapıya sahip şirketler e-ihracata geçiyor. Son yıllarda dünya devi lojistik şirketleri depo ve araç yatırımlarını e-ticarete göre şekillendiriyor. Bu da özellikle sınır ötesi e-ticaret için önemli engellerden birini ortadan kaldırarak daha da büyümeye yol açacak.
Yüz yılda bir karşılaşılan pandemi sürecinden güçlenerek çıkabilmek için olumlu tutumuzu korumamız, birbirimize destek olmamız, liyakat sahibi insanları
işe almamız ve iyimser bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor. Ben de içinde bulunduğumuz süreci hepimiz için hem bir sınav hem de bir fırsat olarak görüyorum. Bu günler hepimiz için “zor zamanlarda sağlam durma” sınavı. Bugüne kadar küçük büyük birçok pratik yapma fırsatımız oldu, şimdi ise elimizde uygulamak için eşsiz bir fırsat var. Eğer bu süreci doğru değerlendirirsek çıkarılacak çok fazla ders olduğunu göreceğiz. Neler geçmedi ki, bu günler de geçecek ve hep birlikte yeni normal düzenimize geçiş yapacağız ve sevdiklerimize doya doya sarılacağız.
Engin YILDIRIM Kimdir?
Türkiye’nin önemli alışveriş merkezleri ve karma projelerinde ( Capitol, Olivium, M1 Tepe AVM’leri, Tepe Nautilus, Forum AVM’leri, MallArt Danışmanlık, Sapphire Çarşı, Plato AVM, Ağaoğlu Maslak 1453, City Mall Cyprus) ‘’ Genel Müdür, Koordinatör, Direktör, AVM Müdürü” vb. üst düzey yönetici olarak çalıştı. Kariyerinde bir dönem kendi şirketi MallArt ile kiralama ve yönetim danışmanlığı hizmeti verdi.
Alışveriş Merkezleri sektöründeki ilk kitap olan ‘’Alışveriş Merkezi Yönetim Sırları’’ isimli kitabı yazdı. Ardından ‘’Alışverişin mARKA Bahçesi’’ ve ‘’A’dan Z’ye Alışveriş Merkezi Yönetimi’’ isimli kitapları yazdı. Sektörel veya ulusal basında AVM ve Perakende sektörlerine dair köşe yazılarını uzun yıllardır sürdürüyor. AVM sektöründeki kariyerine devam ederken çeşitli üniversitelerde AVM ve Gayrimenkul sektörlerinin ‘Yönetim, Kiralama, Markalaşma, İşletme ve Pazarlama’ konularında öğretim görevlisi olarak dersler verip, seminer ve konferanslara konuşmacı olarak katıldı.
Engin Yıldırım, iş hayatına ise Marmara Üniversitesine devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Ajansında staj yaparak başladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.