Pandemide, akıllı şehir yatırımları dünyada yeniden masaya yatırıldı. Uzmanlar, dünya genelinde 2025 yılına kadar akıllı şehir altyapısına 326 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağını öngörüyor. 2025 yılına kadar dünya çapındaki IoT cihazların sayısının da 75 milyar cihazı geçeceği tahmin ediliyor.
Şehirlilerin günlük yaşamlarının ve ekonomik hayatın sürdürülebilirliği için lojistik, eğitim, sağlık, güvenlik alanlarındaki yatırımların pandemi nedeniyle hız kazandığını kaydeden Canovate Group CMO’su Erdem Günay, şunları söyledi:
“Son dönemlerde, toplu taşıma alanlarının girişlerine yerleştirilen termal ateş ölçerler, dijital iletişim platformlarının yaygınlaştırılması, sanal sağlık danışmanlıkları, toplu yaşam alanlarına ve yaya geçitlerine giren kişi sayısının kontrol altına alınması için yerleştirilen kontrol sensörleri gibi uygulamalar pandemi ile yoğunluğu artan akıllı şehir uygulamalarıdır. Dünyada günde 1,3 milyon kişi şehirlere göç ediyor ve 2025 yılına kadar dünya nüfusunun %65’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Kentlerde yaşayan nüfus sayılarının hızla arttığı günümüzde ve özellikle pandemi sırasında, trafik, kirlilik, enerji tüketimi, atık artışı gibi ciddi kentsel sorunlar, şehir yönetimleri için ‘akıllı şehir’ yatırımlarını kaçınılmaz hale getirdi. Özetle, akıllı şehir teknolojilerini destekleyen, nesnelerin interneti (IoT) cihazları, 5G teknolojisi, fiber optik altyapılar ve mikro veri merkezleri çok yakınımızdadır ve her geçen gün hayatımıza daha da derinlemesine nüfuz edecektir. Nesnelerin interneti (IoT) için 5G teknolojisi ne kadar önem taşıyorsa, 5G teknolojisinin yaygınlaşabilmesi için de fiber optik altyapı ve mikro veri merkezleri o kadar önem taşıyor. Uzmanlar, dünya genelinde 2025 yılına kadar akıllı şehir altyapısına 326 milyar dolara yakın yatırım yapılacağını öngörüyor. 2025 yılına kadar dünya çapındaki IoT cihazların sayısının da 75 milyar cihazı geçeceği belirtiliyor” dedi.
IoT sistemlerinin verimli çalışabilmesi için “fiber optik altyapı ve mikro veri merkezleri” kritik öneme sahip
Teknolojinin ve dijital dönüşümün hayatımızın her noktasını etkilerken, akıllı şehir projelerini de bu büyük dönüşümün bir parçası haline getirdiğini anlatan Canovate Group CMO’su Erdem Günay, konuşmasına şöyle devam etti:
“Teknolojinin bu kadar hızla geliştiği dünyamız, tamamen dijital hale dönüşüyor ve internetin gücü tüm bu teknolojilerin efektif bir şekilde faaliyet göstermelerinin ana kaynağı haline geliyor. Böyle bir dünyada, akıllı şehirler ve akıllı binalar için fiber optik alt yapılar çok yakında olmazsa olmaz hale gelecektir. Günlük hayatımızda nesnelerin internete bağlanıp veri gönderip alabilmesi tamamen internet hızına, bant genişliğine ve hızlı veri iletişimine bağlıdır. Bir diğer konu, akıllı şehirler yapılandırılırken, IoT cihazlardan gelen ham veriler öyle büyüktür ki, bu verileri olduğu hali ile bir ağ üzerinden iletmek, ağ kaynaklarına büyük yük getirerek maliyetleri çok artıracaktır. Bu nedenle, akıllı şehir planlamalarında ‘sınır bilişim/uçta hesaplama’ hayatlarımıza girecektir. Sınır bilişim, ham verilerin veri kaynağına yakın bir mikro veri merkezinde işlenerek, sadece gerekli ve anlamlandırılmış bilgilerin, ana veri merkezine veya buluta aktarılması demektir. Örneğin, bir termal radardan gelen her veriyi değil, sadece sıcaklık derecesinin belli bir seviyeyi geçtiği verileri, ana merkeze iletecektir. Bu anlamda doğru bir yapılanma, aktarılan veri büyüklüğünü ve aktarımdaki gecikmeleri %95’e kadar azaltacaktır. Yapay zeka sayesinde gelinen bu noktada akıllı şehirlerdeki, IoT sistemlerin daha verimli çalışabilmesi için az yer kaplayan ve modüler mikro veri merkezleri çok kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.