Anadolu Sigorta, sigortacılık sektöründeki organize suiistimal konusuna çözüm bulmak amacıyla geliştirdiği “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suiistimal Tespiti” projesiyle, Amerika’nın en prestijli teknoloji ödüllerinden birine sahip oldu. Celent Danışmanlık’ın sıra dışı teknolojik girişimleri ödüllendirdiği “Veri, Analitik ve Yapay Zeka” kategorisinde birinci olan Anadolu Sigorta, 2021 Model Insurer (Model Sigortacı) ödülüne layık görüldü.
Anadolu Sigorta, global finans sektöründe önemli bir araştırma ve danışmanlık şirketi olan Celent Danışmanlık’ın her yıl düzenlediği “Model Awards” yarışmasında; 2021 Model Insurer (Model Sigortacı) ödülüne layık görüldü. “Veri, Analitik ve Yapay Zeka” kategorisinde, “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suiistimal Tespiti” projesiyle birinci seçilen Anadolu Sigorta’nın teknolojik girişimi, sektöre örnek ve sıra dışı olarak değerlendirildi.Yarışmaya 24 farklı ülkeden 67 sigorta şirketi 99 proje ile katıldı.
Teknolojinin en iyi uygulamalarının Celent Danışmanlık firması analistleri tarafından belirlendiği Model Sigortacı Ödülünde, iş süreçlerine katkı sağlayan bitmiş projeler sektördeki yenilik derecesi, teknoloji ve uygulama mükemmelliği gibi üç temel kriterde değerlendirildi.
“Sigortacılık sektörünün organize suiistimal sorununa çare olacağız”
Dünyanın dört bir yanından katılım gösteren şirketlerin bulunduğu “Model Awards”ta “Veri, Analitik ve Yapay Zeka” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını açıklayan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, “Sigortacılık sektöründe hasar süreçleri içerisinde tespit etmesi en zor ve maliyet faturası en yüksek konuların başında organize suiistimaller geliyor. Organize suiistimal tespiti, yalnızca tekil şirketler için değil sektörün tamamı için büyük bir problem teşkil ediyor. Bu problemi, dosya bazında analiz ve manuel süreçler ile çözmeye çalışmak ise günümüz dijital dünyasında mümkün olmamakla birlikte hızlı bir çözüm de değil. Anadolu Sigorta olarak elimizde bulunan poliçe, hasar, müşteri, sigortalı, servis ağı, paydaş verileri ve açık veri kaynaklarını kullanarak, bir hasar dosyasının ilişki ağını çok kısa sürede gösterebilen bir platform geliştirdik. Bu platform sayesinde hasar ekiplerimizin önüne gelen bir dosyanın; müşteri, servis, araç gibi bütün bileşenleri açısından ilişki haritası tek bir ekrandan görüntülenebiliyor. Aynı platform üzerinde şüpheli kişi, araç ve servis de detaylı olarak incelenebiliyor. Bu sayede de dosyanın organize bir suiistimal olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebiliyor. 2020 yılında başlayıp kasko branşı için sürecini tamamlayarak uygulamaya aldığımız projemiz, sektörün bu alandaki sorununa çare olabilecek yeterlilikte. Şimdiden şirketimize sağladığı faydalar açısından önemini ortaya koymuş bir platform haline geldiğini de söyleyebilirim” dedi.
“Ortalama 3 hafta süren organize suiistimal tespit sürecini 4 saate indirdik”
Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suiistimal Tespiti projesini geliştirmeden önce organize suiistimal tespit süreçlerinin manuel olarak yürütüldüğünü belirten Mehmet Abacı, bir dosyanın tüm adımların takibiyle organize bir suç teşkil edip etmediğinin tespitinin haftalar sürdüğünü söyledi. Bu süreç dahilinde analiz edilebilen veri miktarının da kısıtlı kaldığına değinen Abacı, “2020 yılı Temmuz ayında pilot kullanıma açtığımız projemiz sayesinde ortalama 3 hafta süren organize suiistimal tespit sürecini 4 saate indirmiş olduk. Çok kısıtlı veri ile yürütülen önceki sürece göre 10 kattan daha kapsamlı veri seti ile çok daha büyük resmi değerlendirebilen bir platform geliştirmiş olduk. Böylece organize suiistimal tespit yetkinliklerimiz de artmış oldu” diye konuştu.
“Anadolu Sigorta’nın ödüllü projesi şirketlere ilham kaynağı olacak”
Celent Danışmanlık firmasının Analist ve Danışmanı Max Ang ve Marty Ellingsworth ise, Anadolu Sigorta’nın “Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suiistimal Tespiti” projesiyle ilgili şunları söyledi: “Model Sigortacı Ödülü, sigorta şirketlerinin teknolojiyi kullanarak, sigortacılığı nasıl değiştirdiğini gösteriyor. Bu ödülü alan sigorta şirketleri, sektördeki diğer şirketlere de örnek olarak, iş süreçleri açısından anlamlı sonuçlar üretir ve ilham kaynağı olur. Anadolu Sigorta’nın gerçekleştirmiş olduğu ‘Sosyal Ağ Analizi ile Organize Suiistimal Tespit’ projesi de tam olarak bu anlamda iyi bir örnek teşkil ediyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.