AGS Global’in iş dünyasının ekonomik reform paketine bakışını ortaya koyan yeni araştırmasına göre, iş insanlarının %39’u paketin iş dünyası açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanırken her 3 iş insanından 1’i bu konuda kararsız. Karamsarların ise %63,6’sı, ekonomik reformların hukuk reformu ile tamamlanmadıkça karşılık bulamayacağını belirtiyor. Yeni yatırım için bir süre bekleyecek olan iş insanlarının oranı ise %48,1
Verileri değerlendiren AGS Global Araştırma Kurucu Ortağı Ahmet Güler, “Covid-19 salgını sonrasında iş dünyasındaki temkinlilik katsayısı yükseliyor. Ekonomik reform paketi geniş bir enstrüman yelpazesine sahip olsa da, iş insanları hukuk reformlarıyla bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor. İcraat görme yönündeki eğilim sürüyor” dedi
İstanbul merkezli uluslararası pazar ve kamuoyu araştırma şirketi AGS Global, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan ve kamu bütçe disiplininden sanayideki yeşil dönüşüme kadar pek çok konu başlığından oluşan ekonomik reform paketinin iş dünyası üzerindeki etkilerini inceleyen kapsamlı bir araştırma yayınladı.
İş dünyasının uzun süredir beklediği ekonomik reform paketine bakışına ışık tutan ve Türkiye genelinde online panel üzerinden farklı sektörlerden 162 iş insanıyla yapılan araştırma, çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Verilere göre, araştırmaya katılan iş insanlarının %39’u ekonomik reform paketinin iş dünyası açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirtirken, her 3 iş insanından 1’i bu konuda kararsız olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan, araştırmada karamsarların oranı %28 olurken, karamsarların %63,6’sı ekonomik reformun hukuk reformu ile tamamlanmadığı takdirde karşılık bulamayacağını belirtiyor.
“Ekonomik reform paketini Anayasa çalışması izlemeli”
1 yılı aşkın süredir yaşanan Covid-19 salgınının iş dünyasında ‘temkinlilik katsayısını’ yükselttiğini ifade eden AGS Global Araştırma Kurucu Ortağı Ahmet Güler, verileri şöyle değerlendirdi: “Ekonomik reform paketi geniş bir enstrüman yelpazesine sahip olsa da, öyle görülüyor ki iş insanları hukuk reformlarıyla bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda, ilgili konunun Anayasa çalışmaları ile birlikte değerlendirileceği düşünüldüğünde, beklentilerin temkinli bir duruşu yansıtmasını daha iyi anlayabiliyoruz. Kısıtlamalar sonrası yaptığımız araştırmada iş dünyasına hakim olan iyimser iklimin tersine döndüğünü gösteren herhangi bir tablo yok. Temkinli ancak iyimser olan iş dünyasının icraat görmek yönündeki eğilimi sürüyor.”
Reform paketinin yıldızları: Kamu bütçe disiplini, fiyat istikrarı ve yatırım teşvik sistemi
Araştırma kapsamında, iş insanlarının %48,1’inin yeni yatırımları için bir süre daha bekleyeceğini belirtirken, yatırımlarını hızla hayata geçireceğini ifade edenlerin oranı %31,5 oldu. Diğer yandan, bu dönemde yatırımlarını askıya aldıklarını belirtenler ise %20,4 ile sınırlı kalıyor. İş insanlarının bekle ve gör politikasını izleme eğilimlerinin bir diğer yansıması ise Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerinde edineceği pozisyona ilişkin. Buna göre iş insanlarının %42,6’sı ‘ekonomik reform paketinin sağladığı açılımlarla’ Türkiye’nin dünyanın üretim üssü olacağına inandığını ifade ederken, kararsız ve karamsarların oranı ise %57,4.
Araştırma kapsamında iş insanlarının ekonomik reform paketinde en olumlu buldukları başlıklar arasında kamu bütçe disiplininin sağlanması (yüzde 31,5) ilk sırada yer alırken, onu fiyat istikrarının tesis edilmesi (yüzde 29,6), yatırım teşvik sistemine yeni düzenlemeler getirilmesi (yüzde 27,8) ve dövizle borçlanmanın azaltılması (yüzde 27,8) takip ediyor.
Paketi olumlu bulanlar ‘Önce enflasyon düşer’ diyor
Araştırmaya katılan iyimser ya da karamsar tüm iş insanlarının %39’u ekonomik reform paketi sayesinde enflasyonda hedeflenen orana ulaşılabileceğini belirtiyor.
Ekonomik reform paketini olumlu bulanlar ise, paketin etkisini öncelikle enflasyonda düşüş (%42,9) olarak göstereceğini belirtirken, her 3 iş insanından 1’i paketin üretim ve ihracatta artış, faizlerde dengelenme ve istihdam artışını tetikleyeceğini ifade ediyor. Döviz kurunda düşüş (%28,6) ve doğrudan yabancı yatırımlarda artış (%23,8) ise diğer öne çıkan beklentiler. Karamsarların yüzde 45,4’ü ise reform paketini yeterli ve kapsamlı bulmuyor. Bu noktada iş insanları Covid-19 salgını ve yatırımcı kaynak ülkelerin Türkiye’ye yönelik negatif bakış açısı olması gibi faktörlere vurgu yapıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.