Norveç’in 1 trilyon ABD Dolarlık (889,3 milyar Avro) Devlet Emeklilik Fonu Global (GPFG), petrol ve gaz arama ve üretiminde faaliyet gösteren yaklaşık 150 şirketti elden çıkarmaya hazırlanıyor.

Norveç hükümeti, ulusal ekonomideki toplam petrol fiyatı riskini azaltmak için beklenen parlamento onayına tabi olarak hamle yapmaya karar verdi. Bununla beraber, bu hedefe ulaşmak için SDFI veya Equinor ASA’daki (NYSE: EQNR) hisselerininin satılmayacağı belirtiliyor. Bu tedbirin çeşitlendirme ile ilgili olduğu ve hükümetin mevcut petrol politikasını değişmediğini kaydediliyor. İsmi açıklanmayan bir yetkili, “Amaç, ortak servetimizin kırılganlığını kalıcı bir petrol fiyatı düşüşüne düşürmektir. Maliye Bakanı Siv Jensen, bu nedenle, geniş kapsamlı bir enerji sektörü satmaktansa, petrol ve doğalgazı araştıran ve üreten şirketleri satmak daha doğrudur. Önümüzdeki on yılda listelenen yenilenebilir enerjideki büyümenin neredeyse tamamının, ana işleri olarak yenilenebilir enerjiye sahip olmayan şirketler tarafından yönlendirilmesi bekleniyor. Bakan, Fon bu büyümeye katılabilmelidir” dedi.

Karar, Kasım 2017’de Norges Bank’tan alınan tavsiyelere dayalı bir değerlendirmeden sonra verildi.

Savunma kuruluşu Oil Change International kararı memnuniyetle karşıladı, ancak aynı zamanda bu yönde “sınırlı” bir adım olarak nitelendirdi. Hükümeti, entegre büyük petrol ve gaz şirketleri de dahil olmak üzere tüm fosil yakıt şirketlerinden vazgeçmeye çağırdı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın