Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve MY Executive iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yönetim Kurullarının Güçlendirilmesi Programı’ için imzalar atıldı. TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal ve MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, ihtiyaç duyan şirketlere bağımsız yönetim kurulu üyesi temini için çalışmalar başladı. Ayrıca, mevcut yönetim kurulu üyeleri için mentorluk ve geliştirme programı da kısa sürede uygulamaya alınacak. Bağımsız yönetim kurulu üyesine ihtiyaç duyan şirketler, www.myboardmember.com.tr sayfasından proje hakkında daha detaylı bilgi alıp başvuruda bulunabiliyor.

Kurumsal yönetim anlayışının ülkemizde gelişmesi için faaliyet gösteren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ile iş dünyasının bağımsız yönetim kurulu üyesi ve üst düzey yönetici ihtiyaçlarını karşılayan MY Executive, ortak bir projeyi hayata geçiriyor. ‘Yönetim Kurullarının Güçlendirilmesi Programı’ olarak adlandırılan proje için, imzalar atıldı. TKYD Başkanı Feyyaz Ünal ve MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın tarafından imzalanan protokol çerçevesinde hem ihtiyaç duyan şirketlere bağımsız yönetim kurulu üyesi temin edilecek hem de mevcut yönetim kurulu üyeleri için mentorluk ve geliştirme programı uygulanacak. Bağımsız yönetim kurulu üyesine ihtiyaç duyan şirketler, www.myboardmember.com.tr sayfasından proje hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve başvuruda bulunabilir.

Bağımsız Üye Yerleştirme Programı’nda ortak çalışmalar başladı

Güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya sahip şirketlerin temelinde kurumsal yönetim anlayışının yer aldığına vurgu yapan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, “Dernek olarak bizim amacımız; kurumsal yönetimin ülkemizde gelişmesini sağlamak. Bu konuda en iyi uygulamaların hayata geçirilmesine destek olmak ve bu iyi örnekleri çoğaltmak. Bunun, güçlü yönetim kurullarıyla mümkün oluğunu biliyoruz. Yönetim Kurullarının Güçlendirilmesi Programı, bu anlayışımızın sonucu olarak ortaya çıktı. TKYD ve MY Executive olarak iki bölümden oluşan bu programı birlikte hayata geçiriyoruz. Bu projenin ilk bölümünü; ihtiyaç duyan şirketlerin yönetim kurullarına Bağımsız Üye Yerleştirme Programı oluşturuyor. Bu konuda, MY Executive ile ortak çalışmalarımız başladı” dedi.

Şirketlerin yeni normale hazırlanmasında yönetim kurullarının belirleyici rolü olduğuna dikkat çeken MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın da açıklamasında; “Yönetim Kurullarının Güçlendirilmesi Programı ile yönetim kurullarının yeni normale hazır hale gelmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu programda; şirketlerin yönetim kurullarında eksik gördükleri yetenek setlerini, bağımsız üyelerle gidermelerine destek olacağız. Türkiye, iş liderliğinde çok güçlü bir insan kaynağına sahip. Bağımsız yönetim kurulu üyeliği; güçlü lider kaynağımızı, şirketlerimizin sürdürülebilir başarısı için en verimli şekilde değerlendirme fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra TKYD’nin bilgi birikimine dayanan Yönetim Kurulu Üyeliği Mentorluk ve Geliştirme Programımız da şirketlerdeki mevcut yönetim kurulu üyelerine katkı sağlayacak kapsamlı bir içerik sunacak. Bu programın detaylarını ayrıca paylaşacağız. Bu aşamada sadece, iş dünyasının duayen isimlerinin mentor olarak programa katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum” dedi. 

Aile şirketlerinden gelen bağımsız üye talebi artıyor

Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören halka açık şirketlerin, SPK tebliğine göre; yönetim kurullarında bağımsız üye bulundurması gerekiyor. SPK tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim Tebliği’nde yönetim kurulu içerisindeki bağımsız üye sayısının, toplam üye sayısının üçte birinden az olmaması şartı aranıyor. Ayrıca, yönetim kurulunda üye sayısı altıdan az olan şirketlerde de en az iki bağımsız üye olması isteniyor. Tebliğde, profesyonel iş liderleri için, bağımsız yönetim kurulu üyesi oldukları şirket sayısıyla ilgili bir sınırlama bulunmuyor. Bu nedenle, günümüzde BIST’e kayıtlı 479 şirkette, yaklaşık 700 ila 800 arası profesyonel yöneticinin bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı tahmin ediliyor. Son yıllarda aile şirketlerinden gelen talepler, ülkemizdeki bağımsız yönetim kurulu üyesi sayısının artmasını sağlıyor. Zira yasal zorunluluk olmamakla birlikte, halka açık olmayan aile şirketlerinin de yönetim kurullarında bağımsız üyelere yer açtıkları görülüyor. Bağımsız üyenin sağladığı katma değerden faydalanan aile şirketi sayısı hızla artıyor. Bağımsız yönetim kurulu üyeleri, aile şirketlerinin özellikle kurumsal yönetime geçiş sürecinde önemli bir rol oynuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın