Yayımlandığı dönem tüm dünyayı saran küreselleşme karşıtı hareketin kutsal kitabı olarak görülen, ödüllü gazeteci Naomi Klein’ın kaleme aldığı No Logo, Ayrıksı Kitap etiketiyle raflarda yeniden yerini aldı. 1999 yılında Kanada’da yayımlandıktan sonra kısa sürede yirmiden fazla dile çevrilen ve bir milyondan fazla basılan kitap, markaların sadece medya ya da sokaklarda değil, okullar dahil olmak üzere, aynı anda ve hemen hemen her yerde karşımıza çıkabildiğinden bahsediyor. Kısa sürede yakaladığı başarının ardından üniversitelerde ders konusu da olan ve 2011 yılında Time dergisi tarafından 1923 yılından beri yayımlanan en iyi ilk 100 kurgu dışı kitaptan biri olarak gösterilen No Logo, okurlarını küresel marka dünyasının iç yüzünde bir keşfe davet ediyor.
Küresel şirket ve markaların, tüketicileri sürüklediği çıkmazı çarpıcı olay ve örneklerle ele alan kitap; Alan Yok, Tercih Yok, İş Yok ve Logo Yok olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Markalaşmanın tarihi ile birlikte ortaya çıkan gelişmelere odaklanan kitabın ilk bölümü olan Alan Yok; marka kültürünün her yere egemen olmasıyla birlikte çok uluslu şirketlerin yüzlerini maddi üretimden çok, marka yaratmaya nasıl döndükleri ve üretimlerini Üçüncü Dünya’ya nasıl kaydırdıklarını açıklıyor. Tercih Yok bölümü ise markaların, tüketicinin tercihlerini nasıl belirlediği ve sansürlediğini anlatırken, şirketlerin kendi markalarının eleştirilmesinin önüne geçmek için yasaları nasıl kötüye kullandıklarını gösteriyor. İşçilere odaklanan kitabın İş Yok bölümünde üretimin, işçilerin en ağır koşullarda, hiçbir iş hukukuna bağlı kalmadan çalıştırıldığı Üçüncü Dünya ülkelerindeki serbest üretim bölgelerine kaydırılmasının sonuçları aktarılıyor. Kitaba ismini veren Logo Yok isimli dördüncü ve son bölümde de, 1990’lardan bu yana yükselen küreselleşme karşıtı hareket ve bu hareketin marka dünyası karşısındaki oldukça yaratıcı duruşu ve direnişini anlatıyor.
Kitap Hakkında Ne Dediler
“Yükselen şirket karşıtı hareketin Das Kapital’i.” The Guardian
Yazar Hakkında
Naomi Klein
Ödüllü bir gazeteci ve köşe yazarı olan Naomi Klein’ın The New York Times tarafından küreselleşme karşı hareketin kutsal kitabı olarak da anılan ilk kitabı No Logo ilk kez 1999 yılında Kanada’da yayımlanmış, daha sonra yirmiden fazla dile çevrilmiş ve bir milyondan fazla basılmıştır. Yazar Naomi Klein’ın daha sonra yazmış olduğu Tel Örgüler ve Pencereler, Şok Doktrini, İşte Bu Her Şeyi Değiştirir, Hayır Demek Yetmez, On Fire: The Burning Case for a Green New Deal kitapları da büyük yankı uyandırmıştır.
Naomi Klein Harper’s Magazine’e editör olarak katkıda bulunurken, Rolling Stone için muhabirlik ve The Nation ve The Guardian’da da düzenli olarak köşe yazarlığı yapmaktadır. Yazıları The New York Times, The Washington Post, Newsweek, The Los Angeles Times, The Globe and Mail, El Pais, L’Espresso ve The New Statesman gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmaktadır.
2014 yılında Nova Scotia’daki King’s College Üniversitesi’nden fahri Medeni Hukuk Doktoru unvanı alan Klein, The Intercept’te kıdemli muhabir ve Type Media Center’daki Puffin Foundation’da danışman olarak çalışırken aynı zamanda Rutgers Üniversitesi’nde Medya, Kültür ve Feminist Araştırmaları’nda Gloria Steinem kürsüsünde ders vermektedir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.