Pandemiyle birlikte artan online alışverişlerde mağduriyet yaşanmaması için tavsiyelere uymak büyük önem kazandı. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, online pazarda karşılaşılacak riskleri anlatarak, tüketicilerin haklarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

“Pandemiyle birlikte online alışverişler çok arttı. Bu durum taklit ve orijinal olmayan ürünlerin satış riskini de artırdı. Artık alışverişler sanal ortama daha çok kaydığı için, tüketici marka bir ürünü alırken bunun orjinal olup olmadığını maalesef tespit edemiyor.” diyen Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, tüketicilere dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, hukuki haklarıyla ilgili yol haritası çizdi.

Av.Elvan Kakıcı Şimşek; “Pandemiyle birlikte çok hızlanan online alışverişlerde sorumluluk pazar yerinde değildir. Hukukumuza ve mevduatımıza göre pazar yerlerinin satılan ürünü denetleme ya da hukuka uygun olup olmadığını kontrol etme sorumluluğu yok. Bu yüzden gelen ürünü direkt satışa sunabiliyorlar. Ürünün orijinal olup olmadığı, “Orijinali kontrol edilmiştir” ya da “Orijinal olup olmadığı kontrol edilmemiştir” gibi bir sertifikasyon sistemi uygulanırsa ve yine pazar yeri satıcılar normal hizmet sağlayıcılarını denetlerse, cari sicillerini araştırıp ürünü sattırırsa, denetleme sağlanırsa tüketicinin de buradaki mağduriyeti minimize edilmiş olacaktır.” dedi.

Tüketici öncelikle alışveriş yaptığı pazar yerini, çoklu ürün satan ve gerçek ya da sözel kişilerin ürünlerinin tüketiciye ulaşmasını sağlayan online pazar yerini çok iyi araştırmalı. Ürün alırken ürünü aldığı şirketin, kimlik bilgilerini, telefonunu, ticari unvanını, kayıtlı elektronik postasının ulaşılabilir olduğunu görmesi gerekir. Tüketicinin, herhangi bir sorun çıktığında kime ulaşması gerektiğini çok iyi tespit etmesi gerekiyor

Online alışverişlerde mutlaka bir ön bilgilendirme ve cayma formu, mesafeli satış formu imzalanıyor. Burada da yüksek puntolarla cayma hakkı olduğu yazılıyor, tüketici buna dikkat etmeli, mutlaka okumalı ve okumadığı hiçbir şeye onay vermemeli diyen Av.Elvan Kakıcı Şimşek, “Kaldı ki tüketici burada yine yanıldı, daha sonra aldığı ürünün gerçek olmadığı tespit edildi. Burada şöyle bir ayrım yapabiliriz; örneğin çanta gibi, daha farklı ürünler olabileceği gibi, bu ürünler parfüm, krem, güneş gözlüğü gibi sağlığı tehdit eden ürünler de olabilir. Sağlıkla ilgili bir ürünse, örneğin gerçek olmayan bir parfüm aldık, bunu kullandığımızda alerjen faktörler devreye giriyor. Birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir, böyle bir durumda tüketiciler İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvuru yapmalılar.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Ticari açıdan ise tüketici, eğer cayma haklarını kullanıp ürünü iade edemediyse ve bu prodesür doğru işlemeyip, satıcıya ulaşamayıp ortak yol bulunmadıysa bu aşamada tüketici hakem heyetlerine başvurabilir. Tüketici hakem heyetinin de işleyiş kuralları var. Eğer ürün büyük şehirden alındıysa, tüketici büyük şehirde yaşıyorsa 7 bin 550 TL’ye kadar olan alışverişlerde İlçe Tüketici Hakem heyetine, 7 bin 550 TL ile 11 bin 330 TL arasındaki alışverişlerde ise İl Tüketici Hakem heyetine başvuru yapabiliyor. Eğer tüketici büyük şehir değilse yine 11 bin 330 TL’ye kadar İl Tüketici Heyetine başvurabiliyor. İl Tüketici Hakem heyetine pandemi nedeniyle e-devlet üzerinden online başvuru yapılabilirken, en geç 6 ay içinde de başvuru sonuçlanıyor.” şeklinde belirtti.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu: Kakıcı & Şimşek hukuk bürosu 2007 yılında İstanbul da faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan bu yana dikkatli, dinamik ve mükemmeliyetçi bir hukuk bürosu olmak için özen göstermekte ve tüm hukuki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Büro, yerli ve yabancı ticari işletmelere, finans kurumlarına ve bireylere Hukuki danışmanlık ve Avukatlık Hizmeti vermektedir. 


Elvan kakıcı Şimşek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Londra’da bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra 2007 tarihinden bu yana Kakıcı Şimşek hukuk bürosunun kurucu ortaklarındandır. Özellikle Gayrimenkul hukuku, Aile hukuku, medeni hukuk başta olmak üzere özel hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıca son zamanlarda girişimcilerin ihtiyaçları ile ortaya çıkan Girişim Hukuku üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Makaleleri çeşitli yazılı ve dijital basımlarda yayınlanmakta olup hukukçunun akademik yönünü sürekli geliştirmesini çok önemsemektedir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Özyeğin Üniversitesi 10.000 Kadın Mezunları Derneği ve İstanbul Barosu üyesidir. Sosyal sorumluluk projelerini desteklemekte ve “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” kavramı üzerinde Türk toplumundaki kadının yeri konusunda yapılan her türlü sosyal farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmaktadır.  2 erkek çocuk annesidir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın