• Online kanal ile elde edilen gelirler, %36 büyümenin ardından 766 Milyon avroya ulaşarak toplam gelirlerin %42’sini oluşturmaktadır.
  • Mağazaların faturalama miktarında, senenin büyük bir bölümünde yaşanan kapanmalar ya da çalışma saatinin ve/veya mağazaya alınan müşteri sayısının kısıtlanmasından dolayı %43’lük bir düşüş olmuştur.
  • Şirket, iyi olan finansal durumunu korumaktadır: Net banka borcu %20 oranında azalma göstererek, 156 milyon avroya inmiştir.
  • Şirket, dijitalleşme ve izlediği Müşteri Merkezli (Customer Centric) strateji ile ilgili öncelik tanıdığı projelere 27 milyon avro yatırım yaparak digital dönüşümünü hızlandırmıştır.
  • Mango, BM’nin İklim Eylemi için Moda Endüstrisi Bildirgesi’ni imzalaması, COMMITTED koleksiyonunun büyümesi ve kullanılan 160 milyon adet ambalajın sürdürülebilir özellikle kağıt ambalajlarla değiştirilmesi sayesinde sürdürülebilirlikte ilerleme kaydetmiştir.
  • Şirket saydamlık konusunda da kararlılığını sürdürerek tedarik zincirindeki başlıca fabrikaların listesini yayınlamıştır.
  • Sadakat programındaki hızlı yayılma: Programı 6 yeni ülkede hayata geçirmiş  ve 5,5 milyondan fazla aktif müşteriye sahip olmuştur.
  • Şirket, 2021 yılına dört yeni stratejik proje ile başlamaktadır: Ev ürünleri koleksiyonunun lansmanı, Violeta koleksyonunun kadın koleksiyonuna katılması, mango.com için yeni marketplace kapasiteleri ve yeni Mango Kampüsü’nün inşa edilmesi.

MANGO/MNG Holding, 2020 yılını 1 milyar 842 milyon avroluk faturalama miktarı ile kapattı. Diğer yandan FAVÖK, İFRS-16 Mevzuatı’nın uygulanması ile 193 milyon avro olarak gözlemlenmiştir. 2020, Mango’nun bu mevzuatı uygulamak zorunda kaldığı ilk yıldır.

Sene, şirket açısından birbirinden çok dört farklı kısımdan oluşmuştur. Pandemi öncesi aylar olan, Ocak ve Şubat’ta, satışlar %8 oranında artış gösterdi. Mart ve Haziran ayları arasında meydana gelen, neredeyse tüm mağazaların kısmen ya da tamamen kapalı olduğu ve online kanalın şirket satışlarının %93’ünü üstlendiği ilk dalgada, tüm gelirlerin %50 oranında düşüş ile sınırlı kalması sağlandı. Temmuz ve Ekim ayları arasındaki iyileşme sürecinde, mağaza zincirinde, 2019 yılının satış seviyelerine ulaşılmaya başlanmasıyla (Ekim ayında satış seviyesi bir önceki seneye kıyasla sadece %6 oranında düşüş göstermiştir), normalleşme elde edilmeye başlandı. Son olarak, Kasım ile Aralık aylarını kapsayan ikinci dalgada, mağaza zincirinde tekrar kapanmalar meydana geldi ve moda sektöründe en yüksek faturalama miktarının elde edildiği Black Friday ve yılbaşı kampanyaları esnasında, şirketin online kanalında da yine faturalama miktarında büyük artış oldu.

Bu faktörler sayesinde, online kanal yeniden mükemmel bir büyüme kaydederek, bir önceki seneye göre %36 oranında artarak, 766 milyon avroluk faturalama miktarına ulaştı. Bu verilere göre online kanal, şu anda şirketler grubunun toplam faturalama miktarının %42’sini temsil ediyor; bu da 2019 yılında elde edilen %24’lük orana kıyasla, çok büyük bir yükselme demek oluyor. Online kanalın büyümesi, bu hizmetin mevcut olduğu 85 ülkede de büyük önem taşıdı. Özellikle Fransa, İtalya, Portekiz gibi şirketin önemli pazarları olan ülkelerde, %100’e yakın veya %100’ü aşan büyümeler göze çarptı.

Fiziksel kanal, her ülkenin sağlık otoriteleri tarafından sürekli uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu önlemler, senenin büyük kısmında mağaza zincirinin kapanması ve/veya çalışma saatleri ve müşteri kapasitesinin sınırlı olmasına neden olduğu için bu kanaldaki faturalama miktarının %43 düşüş kaydetmesine neden oldu.

Mango CEO’su Toni Ruiz açıklamalarında: “Hepimiz için kesinlikle sıradışı olan ve öngörülemeyen bir sene geçirdik. Mango’nun online kanal ile ilgili gösterdiği 20 senelik çabalar sayesinde, bu kanalın 2020 yılının toplam faturalama miktarının %42’sini oluşturmasını sağladık. Bu, bizim sektörümüz için sıradışı bir oran ve şirketimiz açısından da büyük bir rekabet avantajıdır.”, ifadesini kullandı.

Şirket, geçtiğimiz sonbahar mevsiminde e-ticaretinin 20. yılını, önceki seneye oranla %25 daha fazla olan yaklaşık 750 milyon ziyaretçi sayısı ile kutladı.

Mango, 2021 yılında bu kanalda 1 milyar faturalama miktarı elde etmeyi hedefliyor. Bu nedenle, tüm cihazlarda, satın alma ve navigasyon deneyiminin hiper-kişiselleştirmesi, satış sonrası hizmetinin iyileştirilmesi için yapay zekaya dayalı yeni teknolojilerin kullanımı, franchise’larının çok kanallı girişimlere dahil edilmesi gibi bir çok yeni projeye sahip.

Faturalama miktarının coğrafi bölgelere göre dağılımına gelince, şirketler grubunun uluslararası faliyeti, toplam faliyetinin %79’una ulaştı; İspanya pazarı ise %21’lik bir oranı temsil etti. Koleksiyonlarda ise Man, Kids ve Violeta, toplam satışların %18’lik kısmını oluşturdu.

Sağlam finansal pozisyonu korumaya odaklı küresel yönetim

Mart ayında mağazaların beklenmedik bir şekilde kapanması ile Mango Yönetici Ekibi şirketin finansal sağlamlığını garantilemek ve likidite üzerine odaklandı.

Satışlardaki düşüşün olumsuz etkilerinin büyük bir kısmı, var olan koleksiyonların yapısı üzerine önemli değişiklikler yapan, aynı zamanda da müşterilerin yeni ihtiyaçlarına uygun, yeni koleksiyonlar (Comfy) çıkarmayı başaran satın alma ekiplerinin hızlı ve verimli reaksiyonu sayesinde azaltıldı.

Tüm bunların sonucunda ise 2019 mali yılı kapanışında elde edilen seviyelere bakıldığında %10’luk bir düşüşle, stokların yönetimi en iyi şekilde gerçekleşmiş oldu.

Diğer yandan Mango, işletme giderlerinin 230 milyon avro azaltılmasını sağlayan bir dizi önlem de aldı. Buna ek olarak şirket, hazinesini 240 milyon avro değerinde bir ICO kredisi alarak güçlendirdi.

Tüm bunlara rağmen Mango, net banka borcunu beş sene art arda yaklaşık %20 (194 milyon avrodan 156 milyon avroya) indirmeyi başardı. FAVÖK, 193 milyon avro (İFRS-16 Mevzuatı uygulanmadan olan miktar 21 milyon avro) olarak sonuçlara yansıdı. Finansal harcamalar ve muhasebe açısından yapılan ayarlamaların sonucunda, bir önceki sene artı 41 milyon olan brüt sonuç, eksi 110 milyon avro olarak gözlemlendi.

Toni Ruiz konu ile ilgili: “Bu zorlu sene boyunca başardığımız işlerden memnun olmalıyız. İçinde bulunduğumuz bağlam göz ününe alındığında, mantıklı faturalama miktarları elde ettik ve şirketin dijital dönüşüm projesinde daha da fazla yol kat ettik. Sahip olabileceğimiz en iyi ekibin gösterdiği büyük çabaların değerini bir kez daha belirtmek istiyorum. Tüm çalışanlarımız sayesinde, şirketin finansal ve kurumsal durumu, sağlamlığını sürdürmektedir.”, açıklamasında bulundu.

Dijital dönüşümde ilerlemeye devam etmek amacıyla 27 milyon avroluk yatırım

Geçtiğimiz sene boyunca şirket, dijital dönüşüm ile ilgili tüm yatırımlarını sürdürdü ve teknoloji, veri, online ve müşteri alanlarında kaynaklarını 27 milyon avroya ulaşacak miktarda arttırdı. Amacı, tüm değer zincirini dijitalleştirerek, tüm şirketi veri kullanımı ve eş zamanlı karar alımına yönlendirmektir.

Bunun için Mango, yeni platformlar, teknoloji bazlı kapasiteler, veriler, yapay zekalı robotlar ve algoritmalar hazırlamaktadır. Algoritmalar, müşteri davranışlarının analizleri, ürünlerin yaşam döngüsü bilgileri ve stokların eş zamanlı izlenebilirliğini baz almaktadır.

Bahsedilen kapasiteler, bu sene şu alanlarda kullanılmıştır: ürün (üç boyutlu tasarım), müşteri hizmetleri (chatbot ve hizmeti iyileştirmek için yapay zekalı robotlar), lojistik (stokların izini fabrikadan mağazalara kadar sürebilmek için RFID teknolojisi), mağazaların dijital platformlarımızla bağlantısı (stokların çok kanallı görünümü, kişiselleştirme, ürün önerme ve müşteri deneyimini geliştirmeyi mümkün kılmaktadır) ve franchise’ların Mango’nun tüm koleksiyonlarına sahip bir showroom’a erişimini sağlayan yeni sanal gerçeklik platformu.

Müşteri ve çok kanallılık alanında gelişmeler

Mali yıl kapanırken Mango, Mango likes you adlı sadakat kulübünü 6 yeni pazarında hayata geçirmişti: Almanya, Belçika, Lüksemburg, Portekiz, Hollanda ve Birleşik Krallık, 2019 yılından beri MLY’nin işlemekte olduğu İspanya ve Fransa’ya katıldılar. Program tüm ülkelerde büyük başarı elde ediyor ve 5,5 milyon aktif müşterisi bulunmakta. Bu nedenle şirket, 2021 yılı sonuna kadar uygulanan ülke sayısını iki katına çıkarmayı ve böylelikle de Mango likes you programının şirketin faturalama miktarının %70’ini oluşturan ülkelerde de mevcut olmasını sağlamak istiyor.

Aynı zamanda şirket, Mart ayında müşterilerden oluşan, marka ve müşteriler arasında etkileşim ve iletişim alanı olarak nitelendirilen dijital bir topluluğu hayata geçirdi. Bu yeni insiyatifin amacı; müşterilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve endişelerini ilk ağızdan öğrenmenin yanı sıra; içinde sürdürülebilirlik, moda endüstrisindeki trendlerin gelişimi, COVID sonrası bağlamda fiziki mağazaların rolünün de bulunduğu yeni projeleri beraber oluşturmak ve işbirliği yapmaktır. Şu anda bu topluluk, 60’tan fazla ülkede aktif üyelere sahiptir.

2020 boyunca, şirket çok kanallı hizmetlerini yaymaya devam etti. Örneğin; Click & Collect hizmeti 8 ülkede mevcutken bu sayı 17 oldu.

Mağaza zincirinin istikrarı

Mango, fiziki kanalına yatırım yapmaya devam ediyor; çünkü, fiziki mağazaların, müşteri deneyiminde (Customer Journey) marka ile önemli iletişim noktalarından biri olduğunu düşünüyor. 2020 biterken, şirket, 2019’a oranla, 43’ten fazla satış noktasına sahipti; 110 ülkede toplamda 2221 satış noktasına ulaştı. Şu anda, toplam satış alanı 790.000 m2’yi bulmuş durumdadır. Mağazalarından, 140’ı ise 800 m2’den fazla alana sahip olan megastore’lardır.

Şirket 2020 yılı boyunca 150’den fazla mağaza açılışı yaptı. Bunlardan bazıları Viyana, Manchester, Paris, Kopenhag, Anvers’teki yeni mağazaların ve Kiev’deki iki mağazanın açılışı ile hali hazırda 73 satış noktasına sahip olduğu İtalya’da dört yeni satış noktasının açılışıydı.

Buna ek olarak Eylül ayında, dünyadaki en prestijli alışveriş merkezlerinden biri olan, Fransa’daki Galeries Lafayette’de iki satış noktası açtığını duyurdu.

Avrupa pazarı dışında Mango, yerel ortağı Myntra’nın hazırladığı yayılım planı sayesinde, hali hazırda 29 satış noktasına sahip olduğu Hindistan’da yaptığı 10 yeni açılış gerçekleştirmiştir.

Sürdürülebilirlik yolunda katedilen büyük ilerleme

2020 yılı boyunca Mango, sürdürülebilirlik sözünde, çok sayıda girişimin hayata geçmesi sayesinde, istikrarlı bir ilerleme kaydetmeye devam etti; bunlar arasında şu üç girişim göze çarpmaktadır:  

Şirket Ekim ayında, iklim değişimi ile mücadele etmek için moda endüstrisinin hep beraber hareket etmesini sağlayacak olan 16 ilkeyi içeren, Birleşmiş Milletler İklim Eylemi için Moda Endüstrisi Bildirgesi’ni imzaladı. Bu anlaşma ile verdiği sözler doğrultusunda Mango, karbon ayak izinin azaltılması konusunda, 2021 yılı boyunca hedefler (SBTs Science-Based targets) belirleyecek.

Çok uluslu şirket, Transparency Pledge Standard’ları uyarınca verdiği saydamlık sözleri doğrultusunda, web sitesi mango.com’da, tedarik zincirinde birinci seviyede (Tier 1) bulunan dünya çapındaki fabrikalarının %100’ünü içeren bir liste yayınladı.

Mango, belirtilen son iki girişimi İspanya’da uygulayan ilk büyük moda şirketi oldu.

Sürdürülebilir özelliklere sahip ürünlerden oluşan COMMITTED koleksiyonu, 2019 yılında 19 milyon adet üründen oluşmakta iken, bu sayı 2020 yılında 47 milyona ulaşmıştır.

Ayrıca Mango, okyanusları koruma amacı doğrultusunda, tedarik zincirinde plastiği ortadan kaldırmak için alternatif malzemeler üzerinde çalışarak, plastikle mücadele konusunda da büyük gelişme katetti. Çeşitli ülkelerde, sürdürülebilir kaynaklı kağıt ambalajlarla pilot denemeler yapıldı; bu yeni ambalajlar kademeli olarak, ürün paketlemek için bir senede kullanılan yaklaşık 160 milyon plastik ambalajın yerini alacak.

2021 yılının yeni Mango projeleri

Mango, 2021 yılının ilk aylarında, şirketin kısa vadede büyümesine yardımcı olacak bir dizi stratejik karar aldığını duyurdu.

Toni Ruiz: “Kesinlikle alışılmadık ve öngörülemez olan bir yıla veda ediyoruz. Şirketin rekabet gücünü ve liderliğini koruyabildiğimiz, şirket dönüşümündeki hızı kesmeden, daha da arttırarak gerçekleştirmeye devam ettiğimiz bir yıl oldu. Bu yüzden, bu yıldan güçlenerek ayrılıyoruz ve 2021’i, yaklaşan iyileşme döneminde bizi ayrıcalıklı bir konuma getirecek, bir çok heyecan verici projeyle karşılıyoruz.”, açıklamasında bulundu.

Bir taraftan, 2021’in ikinci çeyreğinde yeni ev ürünleri koleksiyonu online olarak piyasaya sürülecek. Aynı tarihlerde mango.com, koleksiyonunu diğer ürün kategorileriyle tamamlayan, üçüncül markaların stoklarını entegre eden Marketplace özellikleri ile donanmış olacak. Calzedonia Şirketler Grubu’na ait Intimissimi, Mango’nun e-ticaret sitesinde satılan, ilk başka şirkete ait marka olacak.

Sonbaharda Violeta koleksiyonu, kadın genel koleksiyonuna entegre olacak; bu da büyük beden koleksiyonunda daha geniş çaplı ve daha hızlı bir büyüme elde etmeyi sağlayacak.

Aynı şekilde şirket, Mango Kampüsü’nün inşaatı için 40 milyon avrodan fazla yatırım yapacak. Bu sayede, şirketin dönüşümünün hızlanmasına yardımcı olup, aynı zamanda da tüm işbirlikçilerinin muazzam yeteneklerinin gelişimine destek olacak. İnşaat çalışmaları bu senenin sonunda başlayacak ve iki yılda tamamlanacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın