TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri serisinin dördüncüsü “Sürdürülebilirlikte Yeni Trendler” temasıyla, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alperin katılımı ile gerçekleşti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun moderatörlüğü üstlendiği toplantıda “Sürdürülebilirlikte Yeni Trendler” başlığı altında; iş dünyasının değişen trendlere cevabı, fırsatlar ve zorluklar ele alındı.

Cenk Alper: Topluluk vaadini ‘Sürdürülebilir bir yaşam için öncü girişimlerle Türkiye’yle dünyayı birleştiririz’ olarak belirledik.

Cenk Alper topluluğun sürdürülebilirlik konusunda açıkladığı vaatlerinin Sabancı Holding’in içinde geniş bir karşılık bulduğunu belirterek: “60 bin çalışanımız, topluluk vaadimizi yürekten sahiplendiler ve yeni fikirlerle, yeni projelerle bu işe canı gönülden katkıda bulunmaya çalışıyorlar” dedi. Topluluk vaadini holding olarak tüm karar mekanizmalarının katılımıyla yenilediklerini kaydetti.

Alper, şu bilgileri verdi: “Topluluk vaadimiz içinde 3 tane önemli nokta var. İlki, sürdürülebilir yaşamı tüm işlerimizle, vakfımızla ve üniversitemizle destekleyeceğiz. İkincisi bu işlerde öncü olacağız, öncü kuruluşlar yaratacağız. Üçüncüsü de Türkiye ile dünya arasında bir köprü olacağız.”

Topluluk olarak iklim krizinin çözümünde etkin rol oynamak, sıfır atık ve 2050 için sıfır karbon salınımı hedeflerini ortaya koyduklarını belirten Alper, insan ve topluma pozitif katkıda bulunmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Cenk Alper: “MSCI Endeksi’nde sürdürülebilirlik notumuz son 9 ayda iki kademe yükseldi”

Dünyada yatırımcıların hisse alırken artık sadece finansal tablolara bakmadığını ifade eden Alper, MSCI rating ve diğer sürdürülebilirlik endekslerinin de yatırımcıların yakından takip ettiği göstergeler arasında bulunduğunu aktardı. Alper, “60 bin çalışanımız topluluk vaadimizi yürekten sahiplendiler ve yeni fikirlerle, yeni projelerle bu işe canı gönülden katkıda bulunmaya çalışıyorlar. En güzel şeylerden bir tanesi 9 ay içerisinde MSCI rating değerleme kuruluşunda iki not yükseldik. İşe başladığımızda B notuna sahiptik. Yaklaşık 3-4 ay sonra BB, dün sabah itibarıyla da BBB noktasına geldik. Bu da aslında adımlarımızın ne kadar doğru yönde olduğunu kanıtlıyor ve tüm topluluk çalışanlarına büyük bir motivasyon sağlıyor” diye konuştu.

Alper, Sabancı Holding’in sürdürülebilirliği ve dünyanın geleceğine sahip çıkmayı son derece samimi bir şekilde ele aldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Şu anda hem bizim için zor hem de  dünya için zor olan bir hedefi herkesle paylaşıyor ve şeffaflaştırıyoruz. Artık bizim sürdürülebilirlik konusunda ‘Greenwashing’ (yapıyormuş gibi gösterme) yapma şansımız kalmadı. Çünkü biz buna liderlik etmezsek çalışanlarımız, müşterilerimiz, yatırımcılarımız ve bize finansman veren kuruluşlar sorgulayacaklar. Bizim yaptığımız en önemli şey üst yönetimde bunu sahiplenmek.”

Avrupa Birliği’nin hazırlıklarını yaptığı “Sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasını” çimento sektörü üzerinden değerlendiren Alper şunları kaydetti: “Çimento ihracatı uzun dönemde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın da hayata geçmesi ile daha maliyetli hale gelecek. Biz çimentoda yılardır karbon salınımını azaltmak için alternatif yakıt kullanmak üzerine ciddi çalışmalar yapıyoruz. Birincisi, tesislerimizde dünya standartlarını aşan alternatif yakıt kullanım seviyelerine ulaştık. İkincisi dijitalleşmeyi bu alanda kullanıyoruz. Sabancı DX’le çimento şirketlerimizin bir arada yaptıkları IoT projeleriyle değirmenlerimizin, fırınlarımızın enerji tüketimini azaltıyoruz. Bu işi gerçekten çözecek nokta ‘karbon tutma’ projeleri. Bununla ilgili teknolojiler henüz çok pahalı ama çimento şirketlerimiz Avrupa Topluluğu nezdindeki STK’lara ve onların yürüttüğü projelere katılarak ‘karbon tutucu’ (carbon capture) teknolojisinin hemen yakınında olmak ve bu teknoloji uygulanabilir hale geldiğinde tesislerimize kazandırmak için ciddi şekilde çalışıyorlar.”

Türkiye ile Avrupa arasındaki “köprüleri sağlamlaştırmak için” öncü şirketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirten Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper,  şirketlerin ortaklıkları vasıtasıyla diğer ülkelerdeki hükümetlere de etki edebileceğini söyledi.

Alper, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜSİAD olarak ilgili alanda politikaları, ne tür yenilemeler yapmamız gerektiğini belirlememiz, bunu yaparken de tüm paydaşların katılımını sağlamamız çok önemli. Bu şekilde hükümetimize yönlendirme yapmamız, onlara müzakerelerde destek olmamız gerekir. Avrupa Topluluğu’ndaki hükümetlere ortaklarımız vasıtasıyla, onların yaratacağı baskı vasıtasıyla, o tarafı etkileme çalışması da önemli olacaktır” dedi.

TÜSİAD Yeşil Mutabakat’ın yaratacağı riskler ve fırsatlara dikkat çekmek, bu alanda özel sektör ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, döngüsel ekonomi, enerji, dış ticaret, dijitalleşme, finans gibi Yeşil Mutabakat’ın birçok farklı boyutunu özel sektörün tepe yöneticileri ile “Yeşil Mutabakat Söyleşileri”nde tartışıyor.

TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri’nin önceki oturumlarına aşağıdaki bağlantıları kullanarak ulaşabilirsiniz:

TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri I: “Yeşil Finansman Araçları” (07.12.2020)

Konuk: Murat Özyeğin –TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi,  Parlamento ve Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı / FİBA Grup Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı 

Moderatör: Fatih Kemal Ebiçlioğlu – TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı

Link: https://www.youtube.com/watch?v=SobNzrZ5D_I

TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri II: “Sanayide Dönüşüm” (11.01.2021)

Konuk: Simone Kaslowski – TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Organik Kimya CEO’su

Moderatör: Fatih Kemal Ebiçlioğlu – TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı

Link: https://www.youtube.com/watch?v=bATFjbK1xdM

TÜSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Söyleşileri III: “Sürdürülebilirlik ve Değer Zinciri” (17.02.2021)

Konuk: Levent Çakıroğlu – Koç Holding CEO’su

Moderatör: Fatih Kemal Ebiçlioğlu – TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı

Link: https://www.youtube.com/watch?v=UWfJ1ZgrPiY&t=22s


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın