Türkiye’de özel güvenlik sektörüne ait tüm tarafların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmalar yaparak ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği’nin (GÜSOD) açıkladığı bilgilere göre, son beş yılda kadın güvenlik personeli sayısı 10 bin artarak 43 bine yükseldi. Bu sayının daha da artmasını istediklerini belirten GÜSOD Başkanı Levent Güler, ayrıca kadın personellere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade ederek, “Kadın özel güvenlik görevlilerinin daha dikkatli, daha detaycı olması özel güvenlik sektöründe farklı bir kazanım olarak değerlendiriliyor” dedi.
Onlar, bir banka binasında ya da bir alışveriş merkezi veya bir üniversite girişinde karışımıza çıkıyorlar. Kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi özel güvenlikte de iddialı. Sayıları her geçen gün artan özel güvenlik personeli kadınlar, güvenliğin sadece erkek egemen bir meslek olmadığını ispatlamak istiyorlar. Son beş yılda kadın güvenlik personeli sayısında 10 binin üzerinde bir artış yaşandığı görüldü. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2015 yılında 32 bin 539 olan özel güvenlik personeli sayısı bugün 43 bine yükseldi.
“Kadınlara pozitif ayrımcılık olmalı”
Türkiye’de özel güvenlik sektörünün öncü ve köklü sivil toplum kuruluşu ve üyeleri özel güvenlik şirketlerinde 70 binin üzerinde istihdam yaratan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Levent Güler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, sektörde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtti. Özel güvenlik sektörünün ülkede erkek egemen bir sektör olarak bilindiğini ancak son dönemlerde sektörde kadın istihdamına yönelik önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Güler, “Kadınlar birçok zorlu çalışmayı başarıyla gerçekleştiriyor. Biz bu çerçevede kendilerine daha fazla alan açılması ve şirketlerin de pozitif ayrımcılıkla hem vardiya hem de çalışma koşullarında kendilerine pozitif ayrımcılık sağlamasını umuyoruz” dedi.
“Bu sayıyı arttırmak istiyoruz”
2004 yılında çıkarılan 5188 sayılı yasa bir gelişim gösteren özel güvenlik sektörü her geçen gün biraz daha büyüyor. Özel güvenlik sektöründe hali hazırda 330 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi görev yaparken kadın çalışan sayısı ancak 43 bini buluyor. Kadın özel güvenlik görevlileri, çoğunlukla AVM, plaza, üniversite girişleri ile müzelerde istihdam ediliyorlar. GÜSOD Başkanı Güler, sektörde kadın istihdamının daha da artması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Özel güvenlik sektöründe idari ve yönetici kadrolarında kadın çalışan sayısı üye şirketlerimizde bu alanda ortalama yüzde 30’lar seviyesinde iken özel güvenlik görevlisi olarak fiilen sahada istihdam edilen kadın çalışan sayısının da ilk etapta bu seviyelere ulaştırma hedefimiz var. Özel güvenlik sektöründe kadın istihdamını ve kadın yöneticilerin artışını destekliyoruz. Özel güvenlik görevlisi olma şartları arasında kadın/erkek ayrımı bulunmuyor. Kadın çalışanların sektörde yarattıkları farkı ve ortaya koydukları katkıyı her fırsatta dile getiriyoruz ve aynı zamanda ön planda tutma çabamızı kararlılıkla da sürdürüyoruz.”
“Kadınlar daha dikkatli ve detaycı”
Kadın güvenlik görevlilerin daha dikkatli ve detaycı olduklarını belirten Güler, “Ayrıca kadın istihdamının desteklenmesi sektörün keskin hatlarından uzaklaşarak çalışma ortamının biraz daha yumuşamasına vesile oluyor. Böylece sistematik çalışma disiplinin yanı sıra verimli çalışma düzeni de daha kolay tesis edilebiliyor. Kadın özel güvenlik görevlilerinin daha dikkatli, daha detaycı olması özel güvenlik sektöründe farklı bir kazanım olarak değerlendiriliyor. GÜSOD olarak; sektörde istihdam edilen kadın özel güvenlik görevlilerine pozitif ayrımcılık yapılmasını da destekliyoruz. Tüm kadınlarımızın yanı sıra özel güvenlik sektöründe çalışan kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” diye konuştu.
Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD)
Özel güvenlik sektörünün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşu olan GÜSOD; özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturmayı amaç edinmiş özel güvenlik şirketlerinin yöneticileri tarafından 25 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Confederation of European Security Services (CoESS) Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nun asli üyesi olan GÜSOD, “Maritime Security” çalışma komitesinin kuruluşunda öncü rol üstlenerek bu komitede ilk başkanlık görevini de üstlendi. GÜSOD; 17’si AB üyesi olmak üzere Avrupa’da 23 ülkenin üye olduğu CoESS bünyesindeki çalışma komitelerinde aktif olarak görev alıyor. GÜSOD; özel güvenlik sektörünün gelişim sürecine azami desteği sağlamak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve bu alandaki diğer sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yürütüyor. Özel güvenlik sektöründe faaliyet gösteren tarafların mümkün olduğunca birlik beraberlik halinde hareket etmelerinin sağlanması ve birleştirici çalışmaların yapılması konusunda faaliyetlerini sürdürüyor. GÜSOD üyesi şirketlerde istihdam edilen özel güvenlik görevlisi sayısı ülke genelinin yüzde 20’sine tekabül ediyor; özel güvenlik sektöründe gerçekleşen cironun ise yüzde 25’i GÜSOD üyesi şirketler tarafından sağlanıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.