Geçen yıl 25 Mart’tan itibaren uygulanmaya başlayan kısa çalışma ödeneği desteği kapsamında bir yılda destekten yararlanan kişi sayısı 3 milyon 756 bin, bunlara yapılan ödeme ise 27 milyar 666 milyon liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneği desteği süresinin son kez uzatıldığını söyledi. Uluslararası Otelciler Derneği (INTHA) ise Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) nin ötelenmesi çağrısında bulundu.
Güncellenen kısa çalışma ödeneği desteği birinci yılını dolduruyor. Çalışılmayan günler için, son 12 aylık ortalama kazancının yüzde 60’ı oranında ödemenin yapıldığı KÇÖ desteği, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31 Mart 2020’ye kadar uzatıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzatmaya ilişkin açıklamasında “son kez” ibaresini kullanması bu tarihte kısa çalışmanın sona ereceği ve 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisinin kullanılmayacağı şeklinde yorumlandı.
Ancak, kısa çalışma 31 Mart itibarıyla sonlandığında eğer fesih yasağı da (işten çıkarma) 17 Mart tarihinde biter ve uzatılmazsa iş gücü piyasasında kritik gelişmeler yaşanabilir.
Uluslararası Otelciler Derneği (INTHA) Başkanı Barış Türer, mevcut koşullarda her şey planlandığı gibi gitse bile konaklama sektöründe işlerin en erken haziranda dönemsel ve bölgesel olarak normale dönebileceğini belirterek, “Kısa Çalışma Ödeneği’nin en az iki ay daha ötelenmesi, Mayıs ayında Ramazanın da bitişiyle durumun gözden geçirilerek günün koşullarına göre; en azından yine belli bölgeler baz alınarak konaklama sektörünün emekçileri için Ekim ayına kadar devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2019 Yılında 35 milyar dolara yakın bir getiri ile ülke ekonomisine katkı sağlayan sektörümüz, 2020 yılında da KÇÖ’nün de desteği ile ülke ekonomisine 12 milyar dolar ile katkısını sürdürmüş ve gösterdiği üstün başarı ile de pandemi döneminde en çok misafir ağırlayan ilk 5 ülke arasında yerini almıştır. KÇÖ uygulamasının başlatılmasına neden olan koşullar konaklama sektörü açısından bugün de devam ederken, Sayın Cumhurbaşkanımıza da uygulamayı en az haziran ayına kadar ötelenmesi ricasında bulunuyor, Mübarek Ramazan ayına girerken kaçınılmaz olarak istihdam kaybı ile karşı karşıya kalmaktan endişe ettiğimizi belirtmek istiyoruz.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.