İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından düzenlenen, Garanti BBVA’nın ana destekçileri arasında yer aldığı “VII. Sürdürülebilir Finans Forumu” çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Bu yıl, “Yeşil Dönüşüm ve Türkiye’ye Etkileri” başlığıyla düzenlenen forumda, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle Türkiye’nin Düşük Karbonlu ve Döngüsel Ekonomi Odaklı Dönüşümü Çağrısı’nın lansmanı yapıldı. Açılış konuşmasını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) BaşkanıMehmet Ali Akben’in yaptığı forumda, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ile EBRD Türkiye Başkanı Arvid Tuerkner, Türkiye’nin düşük karbonlu ve döngüsel ekonomi odaklı dönüşümü çağrısıyla ilgili görüşlerini paylaştı.
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, iş dünyası için pandemi sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma süreçlerinin sürdürülebilir kalkınma unsurlarını barındırmadan mümkün olmayacağını herkese gösterdi. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşabilmek için yıllık 5-7 trilyon ABD Doları yatırım gerekiyor. Söz konusu yatırım, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde her yıl en az 2,5 trilyon dolar finansal açık anlamına geliyor. Gelişmiş ülkelerde söz konusu yatırımların üçte ikisi bankalar tarafından finanse edilirken, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın %90’a çıktığını görüyoruz. Ortaya çıkan finansal açığın kapanabilmesi için finans sektörünün ne kadar kritik bir role sahip olduğunu görüyorsunuz. Bu anlamda muazzam bir dönüştürücü gücümüz var.” dedi.
Ebru Dildar Edin sözlerini şöyle tamamladı: “Bu farkındalıktan hareketle “Yeşil Dönüşüm ve Türkiye’ye Etkileri” temasıyla gerçekleştirdiğimiz 7. Sürdürülebilir Finans Forumu, yeşil dönüşüm ve bu dönüşümün Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini daha iyi anlamamıza katkıda bulundu. Yeşil dönüşüm konusunda istikrarlı ilerleme için daha güçlü iklim politikalarına ve aksiyonlara ihtiyacımız var. Döngüsel ekonomi muazzam fırsatlarla beraber çözüm sağlayacak alanlardan bir tanesi. Özellikle ülkemizde döngüsel ekonominin yükselmesi için çok uygun bir ortam var. AB Yeşil Mutabakatı’nın gitgide önem kazandığı, “Döngüsel Ekonomi” gibi yeni modellerin ekonominin geleceğini şekillendirmeye başladığı bu dönemde, “Yeşil Dönüşüm” ve ülkemizin bundan alacağı payın nasıl artırılabileceğini bu Forum’da değerlendirdik. Özellikle finans sektörüne, döngüsel ekonominin finansmanı konusunda aktif olması ve bu alanda yenilikçi çözümler geliştirerek dönüştürücü gücünü kullanması için çağrımızı duyurmak istiyoruz. Finans sektörünü, özel sektör ve kamu kurumlarını, çağrımızı desteklemeye ve Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’na katılarak çevresel açıdan sürdürülebilir, düşük karbonlu ve dayanıklı bir ekonomiye geçişi destekleyen bu topluluğun bir parçası olmaya davet ediyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.