Türk Tabipleri Birliği’nin son açıklamasına göre, günlük vaka sayı ortalamalarında 850 ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. Onu 500-600 vaka ile Ankara, 300 vaka ile Samsun takip ediyor.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanlığı verileri dahi baz alındığında İstanbul’un yüksek riskli kategoride olduğunu ifade etti ve “normalleşmeye” dair şu açıklamaları yaptı:

“Bakanlığın verilerini doğru bile kabul etsek İstanbul halen riskli görünüyor. Tam açılma zaten sözkonusu olamaz. Kısmi açılma ise ancak tedbirlerle mümkün.

“Kısmi normallleşme için bile testlerin yaygınlaştırılması lazım. Ama şu anda test sayısında azalma var. Tabii ki Bakanlık da verileri şeffaflıkla paylaşmalı. Sık temas halinde olanlara düzenli olarak test yapılmalı.

“Okulların açılmasında ise çaba içinde olunmalı, öğretmenlerin aşılanmasının bir an önce tamamlanarak ilk aşamada okulların açılmasını öneriyoruz.”

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, sağlık çalışanlarının ikinci aşılarının büyük oranda tamamlandığını, bu alandakiler daha bilinçli, deneyimli ve örgütlü olduğu için büyük oranda sorunsuz geçtiğini söyledi, “Birçok kişi zaten kendi kurumunda yaptırdı” dedi.

“Tam açılmaya zaten hazır değiliz” diye ekledi.

“Mutant virüsle vaka sayıları artışa geçti”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu’nun (GYK) 21 Şubat’taki toplantısında da tabip odaları yöneticileri, Kasım-Aralık aylarında çok ciddi bir artış gösteren vaka ve ölüm sayılarının düştüğünü, son haftalarda ise mutant virüslerin yaygınlaşması ile birlikte yeniden artış emareleri görüldüğünü, ayrıca test sayısındaki düşüşün de dikkat çekici olduğunu ifade ettiler.

Toplantı sonucunda şu tespitler açıklandı:

* COVID-19 hastalığı henüz kontrol altına alınamadı ve aşı uygulamaları yavaş ilerliyor.

* Eğitim döneminin de başlayacak olmasıyla birlikte gerekli toplumsal bağışıklık oranı yakalanamadı.

* Okullar gerekli önlemler alınarak açılmalı.

Can kaybı azaldı, vaka sayısı arttı

* Haritanın interaktif, yüksek çözünürlüklü haline buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı’nın haritasına göre İstanbul’daki vaka sayısı 100 bin kişide 68 bin 23 kişi. Bu haritaya göre İstanbul üst sıralarda değil ancak vakalar nüfusa oranlandığında, yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı kentteki vaka sayısı, diğer kentlerden fazla oluyor.

Ülke genelinde de can kaybı azalırken vaka sayıları artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı dün akşam, son 24 saatte 124 bin 15 test yapıldığını, 9 bin 561 kişiye Covid-19 tanısı konduğunu, 660 kişinin “hasta” kabul edildiğini, 73 kişinin de COVID-19 nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Yetkililer “normalleşme” için ne dedi?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Mart’tan itibaren liselerde yüz yüze eğitimin kısmen başlayacağını duyurdu. Bakanlık açıklamasına göre liselerde haftada en az 16, en fazla 24 saat yüz yüze eğitim yapılacak. Planlamayı eğitim kurumu müdürlükleri yapacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde 4 risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak” dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu “Süreç olarak şu anda iyi bir pozisyondayız. İstanbul 1 Mart’tan itibaren olacak kısıtlamaların azalmasına hazır” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dünkü açıklamasında şunları söyledi: “Önümüzde, bir tarafta, her gün milletimizle paylaşılan vaka, hasta, ölüm sayıları var, diğer tarafta ise normalleşme adımları için belirlediğimiz takvim var. Şayet bu ikisini dengeli bir şekilde götüremez ve kontrolsüz bir normalleşmeye yönelirsek bir süre sonra yeniden artan vaka ve vefat oranları sebebiyle, çok daha sert tedbirleri hayata geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır. Bunun için milletimden sabır istiyorum.”

Normalleşme planlamasına, kapsamına veya takvimine dair bugüne dek detaylı bir açıklama yapılmış değil, bugün Bilim Kurulu toplantısının ardından Bakan Koca’nın açıklama yapması bekleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın