Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’nin, 2009-2020 döneminde koyun sayısını yıllık ortalama yüzde 6,2, keçi sayısını ise yıllık ortalama yüzde 8 oranında artırarak 54,1 milyon küçükbaş hayvan sayısına ulaştığını bildirerek, “bu hızla gidersek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize belirlediği hedefi,her nüfus başına bir küçükbaş hayvan sayısını 7 yılda, 2028 yılında tuttururuz” dedi.
Çelik, yaptığı açıklamada, son nüfus sayımına göre ülke nüfusunun 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 83,6 milyona çıktığını, bu hızla devam etmesi halinde 2028 yılında Türkiye nüfusunun 87,4 milyon civarına yükseleceğini belirtti.
Mevcut artış hızıyla, 2020 yılında Türkiye’de 42,1 milyonu koyun, 12 milyonu keçi olmak üzere 54,1 milyona ulaşan küçükbaş hayvan sayısının, Cumhuriyetin 100. yılında (2023), 65 milyonu, 2025’te 75 milyonu, 2028 yılında 90 milyonu aşacağını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
“Yetiştiricimiz hayvan varlığını artırıyor. 2020 yılında yaşanan pandemiye rağmen koyun sayısı yüzde 13, keçi sayısı yüzde 7 arttı. Özellikle koyun sayısında yaşanan çift haneli artış yetiştiricimiz açısından takdir edilesi bir durumdur. Yetiştiricimiz aldığı desteğin karşılığını fazlasıyla veriyor. Ekonomiye büyük katkı sağlıyor.
Türkiye hızla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef koyduğu her nüfus başına bir küçükbaş hayvan sayısı olan 90 milyon başa yaklaşıyor. Toplam küçükbaş hayvan sayısında da yüzde 11,6’lık, çift haneli bir artış görüldü.”
“İşini aksatmadan sürdüren yetiştiricimiz 7 yılda hedeflerin üzerine çıkacaktır”
Çiftçinin, yetiştiricinin verilen desteği boşa çıkarmadığını, koronavirüse (Covid-19) rağmen sektörün ayakta kaldığını, üretimine devam ettiğini bildiren Çelik, “bunun en iyi göstergelerinden biri de hayvan sayısındaki artıştır. Gecesini gündüzüne katan, yağmur, çamur, kar, kış, sıcak, soğuk demeden ve işini aksatmadan sürdüren çiftçimiz, yetiştiricimiz kısa sürede, 7 yılda hedeflerin üzerine çıkacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
Bu sürecin en az hasarla atlatılması ve sektörün ayakta kalmasında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yerinde ve zamanında yaptığı müdahalelerin büyük etkisi olduğunu belirten Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye sektöre verdikleri destekler için teşekkür etti.
Çelik, sektörün hedefe daha kısa sürede ulaşması için desteklerin artarak sürmesi, başta yem maliyetleri olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesi, sektörün en büyük sorunlarından olan çoban sorununun çözülmesi, en ucuz yem kaynağı mera ve çayırların alanının ve verimliliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.