2020 yılında 9 farklı ülkeye sanal ticaret heyeti ve 757 ikili görüşme gerçekleştiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, 2021’in ilk sanal ticaret heyetini Mısır, Ürdün ve Cezayir’e yönelik olarak düzenleyecek. Dünyanın önemli doğal taş ithalatçıları arasında yer alan ve Türkiye’nin yaklaşık 22,1 milyon dolar doğal taş ihraç ettiği bu ülkelere yönelik sanal ticaret heyeti 22 Şubat-4 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

2020 yılında 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olan Türk doğal taş sektörü, İstanbul İhracatçılar Birliği (İMİB) ev sahipliğinde ihracat rakamlarını arttırmak için dijital çalışmalara ağırlık verdi. 2020 yılında 9 farklı ülkeye sanal ticaret heyeti düzenleyen ve 757 ikili görüşme gerçekleştiren İMİB, 2021 yılındaki sanal ticaret heyetlerine Mısır, Ürdün ve Cezayir’den başladı. Sektörün yaklaşık 22,1 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdiği bu ülkelere yönelik sanal ticaret heyeti 22 Şubat tarihinde başlayacak ve 4 Mart’a kadar devam edecek.

2021 yılına hızlı başladık…

Türkiye’den 13 ihracatçı firmanın, Mısır, Ürdün ve Cezayir’den ise en az 40 satın almacı firmanın hazır bulunacağı sanal ticaret heyetinin bölgeye yönelik doğal taş ihracatına pozitif katkı sağlamasını beklediklerini dile getiren İMİB Başkanı Aydın Dinçer, üç ülkeye 2020 yılında 22,1 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye’nin doğal taş sektöründe en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke sıralamasında Mısır’ın 19, Cezayir’in 26, Ürdün ise 52’nci sırada yer aldığını anımsatan Dinçer, “Mısır, Cezayir ve Ürdün’ün toplam doğal taş ithalatı 231 milyon dolar. Mısır’ın doğal taş ithalatında 12,2 milyon dolar ile üçüncü sırada yer alıyoruz. Mısır’a yüzde 91 oranında ham veya kabaca yontulmuş mermer ve traverten ihraç ediyoruz. Cezayir’in doğal taş ithalatında Türkiye 7,7 milyon dolar ile yedinci sırada yer alıyor. Ürdün’ün doğal taş ithalatında 5,3 milyon dolar ile üçüncü sırada yer alıyoruz. Üç pazardan da daha fazla pay almayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin 650 renk ve desende mermere, 150 farklı çeşitlikte de doğal taşa sahip olduğunu ve dünyanın güçlü rezervlere sahip ülkesi olarak öne çıktığına vurgu yapan Dinçer, “Dünya mermer-traverten ihracatında lider konumdayız. Ancak potansiyelimizi henüz tam olarak kullanamıyoruz. Yüzde yüz yerli olan ve ithal herhangi bir girdiye ihtiyaç duymayan sektörümüzde maden arama, çıkarma ve işleme süreçlerine ilişkin kamu otoritesinden desteğe  ihtiyacımız var. Sektörü ileriye taşıyacak, iş süreçlerini hızlandıracak, kapsamı büyütecek bir anlayışla daha ileriye gidebiliriz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın