Japonlar’ın çöp turşusu anlamına gelen bokashi  yöntemini Türkiye’ye uyarlayan Biorfe, herkese ev atıklarından kendi gübrelerini yapma fırsatı sunuyor. Biorfe kurucusu Hasan İlgen, “Pandemide gıdanın ve tarımın değeri daha iyi anlaşıldı. Mutfaktan çıkan atıkları, tarıma yeniden kazandırıyoruz. Bokashi  yöntemiyle her aile, sürdürülebilir atık yönetimi yapabilir” dedi.

Mutfak atıklarının israf olmaması için yola çıkan Biorfe kurucusu Hasan İlgen, Japon bokashi  yöntemini yerlileştirerek hayata geçirdi. Mutfaktan çıkan atıklar, özel üretilmiş  komposter bidon ve kovalarında toplanarak fermente ediliyor. Kompost oluşumu, organik özel bir sıvıyla hızlandırılıyor. Tüm işlem prosedürleri kokusuz bir şekilde  gerçekleşiyor. Komposter’lar restoran, hastane, okul, otel ya da fabrika gibi bitkisel dönüştürülebilir atıkları fazla miktarda çıkaran kurumlar için 220 litre, evler için 18 litre olarak üretiliyor.

Kendi bahçesinde başladı

Uygulamayla ilgili bilgi veren Biorfe Kurucusu Hasan İlgen “Doğal gübre üretme fikri kendi bahçemde yaptığım organik tarımla başladı. Sonra pandemi için eve kapanma döneminde bu yöntemi geliştirme fırsatı buldum.  Önce eşe dosta dağıtarak başladığım bu süreç tüm Türkiye’ye bunu yaygınlaştırma düşüncesiyle başladı. Kompost bidon ve kovaların özel tasarımlarını uzmanların da desteğiyle gerçekleştirdik. Fermentasyon işlemini standardize ederek, bu işten hiç anlamayan birinin bile kolayca prosedürleri uygulayarak kendi gübresini üretecek hale getirdik” dedi.

Pandemiyle tarımın önemi daha iyi anlaşıldı

İlgen şöyle devam etti; “Gıdanın ve tarımın değeri, pandemi sürecinde daha iyi anlaşılır hale geldi. Hem aile hem de ülke ekonomimize katkı için mutfak atıklarını  yeniden tarıma kazandırmalıyız. Bu anlayışla ‘Organik tarım mutlu gelecek’ sloganı ile sıfır atık hedefiyle yola çıktık. Bokashi yöntemiyle atıklar kaynağında ayrışıyor. Toprağa yararlı ürün olan kompost (toprak düzenleyici) ve sıvı gübreye çeviriliyor. Böylece her aileye kendi sürdürülebilir atık yönetimini yapma fırsatı veriyoruz. Çöp miktarının azaltılmasıyla çevre korunmuş oluyor.

Toprak doğal gübreyle zenginleşiyor

Toprak daha fazla doğal gübreyle buluştuğu için tarımda kimyasal gübre kullanımı azalıyor. Toprak, her türlü kimyasaldan korunduğu için tarımsal ürünlerimizin kalite ve verimi artıyor. Doğal tarım ürünleri ile insan sağlığı korunmuş oluyor.

Kimyasal girdi azalıyor

Kimyasal girdinin azalmasıyla da ekonomiye ayrıca bir katkı yapılmış oluyor. Geri dönüşüm sayesinde doğal kaynaklarımızın (su, toprak, enerji) kaybedilmesinin önüne geçiliyor.

Bahçesi olmayanlar doğaya hediye edebilir

Bahçesi olmayanlar da kendi geri dönüşümden kazandırdıkları doğal gübreyi doğaya bir şekilde hediye edebilir. Çevrelerinde bulunan bir bahçeye götürebilirler. Fabrikalar, hem kendi atıklarını hem de sosyal sorumluluk projesi olarak bir bölgenin mutfak atığını toplayarak kompost yapabilir. Sistemin yaygınlaşmasıyla doğaya katkının artacağına inanıyorum. Online alışveriş sitelerinde satışa sunduğumuz özel kompost bidonlarına Türkiye’nin dört bir yanından gelen talep de doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın