Kızıl Gezegen’e bugün inecek Perseverance (Sebat) adlı araç, daha önceki araçlardan farklı olarak bir kratere konacak. Bu da inişi daha tehlikeli yapan faktörlerden biri.

Perseverance (sebat/azim) isimli uzay aracı son yedi ayını Mars’a yaklaşık 125 milyon mil (202 milyon kilometre) mesafede uçarak geçirdi.

Bugün (18 Şubat), “yedi dakikalık” bir inişe başlayacak ve her şey yolunda giderse, tekerlekler Mars yüzeyine temas ettiğinde gezegende dolaşacak en gelişmiş uzay aracı olacak.

Perseverance, bilgileri 4K olarak yayınlayacak. 

İlk kez kratere iniliyor

Mars’a iniş, Perseverance gezgininin veya kısaca “Percy” nin atmosfere girerken karşılaşacağı ilk gezegensel meydan okuma olacak. 

Geçmiş görevlerin çoğu Mars’a iniş alanı daha geniş ovalardı, ancak inişin yapılacağı Jezero Krateri’nin daha ilginç arazileri var.

NASA’nın Pasadena, California’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’nda (JPL) Perseverance proje müdür yardımcısı Matt Wallace, “Bütün bunlar uzay aracı için iniş tehlikelerini de temsil ediyor,” diye uyardı. 

NASA’nın Salda Gölü paylaşımı 

NASA, geçen yıl Temmuz ayında Twitter hesabından, Salda Gölü ile Mars’taki Jezero Krateri’nin yan yana fotoğraflarını paylaşan NASA, bu iki oluşumun coğrafi açıdan benzerlikler taşıdığını açıkladı ve iki bölgeyi karşılaştıran fotoğraflar paylaştı.

İnişi yapay zekayla yapacak

Perseverance, inişten önceki son dakikalarda aşağıdaki en güvenli iniş bölgesini taramak için yapay zeka kullanacak ve ardından yüzeye yumuşak bir şekilde dokunmak için son ayarlamaları yapacak.

Mars’a iniş, yerel saatle 14:15’te, Türkiye saati ile ise 22:15 sularında NASA’nın online TV’sinden izlenebilir. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın