Türkiye, Aralık 2020’den bu yana artan kuraklık riski ile karşı karşıya. Yağışların azalmasıyla başlayan meteorolojik kuraklık, tarımsal ve hidrolojik kuraklığa da dönüşüyor. Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanında tehlike sinyalleri veren su ve çölleşen toprakları korumak için SmartMole’s siber fiziksel teknolojileri tarımda ve peyzajda %50’den fazla su, gübre tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir tarım için umut oluyor.
SmartMole’s markası yaratıcısı ve buluşların sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ, “Yanlış sulama, gübre, gereksiz pulluk ve kimyasal kullanımı nedeniyle yılda 24 milyar ton toprak sonsuza kadar kaybediliyor. Topraktaki bakteri ve mikroorganizmaların yok edilmesi toprağın ölmesi anlamına geliyor ki, bir şeyin sürdürülebilir olması için yaşaması gerekiyor. Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun %54’ü ve hatta fazlası boşa gidiyor.
Basınçlı sulama yöntemine geçiş ancak teorik olarak tasarruf ettirir. İşletme döneminde tasarrufun gerçekleşmesi ancak toprağın altında olup biteni gerçek zamanlı gözlemleyerek vanaları yönetmekle mümkündür. “Bitkinin etkili kök bölgesi nerede” sorusu önemli çünkü sadece bu kısım sulanmalı. Toprakta sulama sırasında su ve gübre etkili kök bölgesi sınırını geçmemeli. Fakat bu sınırı tarlada gören ve bilen maalesef yok. Çiftçi nasıl tasarruf ederek doğru sulamayı yapabilecek ve doğayı koruyabilecek? Bunları çiftçinin gerçek zamanlı görebileceği bir teknoloji dünyada bugüne kadar geliştirilememişti. SmartMole’s ile çiftçilerin toprağın altındaki gözleri olabilen yüksek teknoloji patentlenip, %97 oranında milli ve yerli olarak üretildi ve çiftçinin hizmetine sunuldu. Artık çiftçiler kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebiliyorlar” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.