Cam tavan, maaş adaletsizliği veya taciz kadınlar için çok tanıdık ifadeler. Aynı işi yaptığı halde karşı cins meslektaşlarından daha az kazanmak, ileride ‘çocuk sahibi olur’ yargısıyla geri çevrilmek, tacize ve aşağılanmaya maruz kalmak, kadınlar için en gelişmiş ülkelerde bile ortadan kalkmış değil.
Almanya gibi bir ülke de bile bugün kadınlara daha fazla yönetici koltuğu ayrıması yasaların zorlamasına bağlı, bir çok ülkede kadınların insani haklarının güvence altına alınması “Kadın Bakanlığı”nın sorumluluğunda.
Hal böyleyken, dünyanın en büyük uluslararası kurumlarından altısını bugün birer kadının yönetiyor olması, her ne kadar olağan ve konuşulması bile tuhaf sayılması gerekirken, haberlere konu olabiliyor.
Nijeryalı eski bakan Ngozi Okonjo-Iweala’nın Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü olarak göreve getirilmesiyle, kritik noktalara atanan kadınlara bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Uluslararası kurumları yöneten 6 kadın
1 Mart’ta görevine başlayacak olan Dünya Ticaret Örgütü’nün yeni Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, ülkesi Nijerya’da iki kez Maliye Bakanlığı, kısa süreliğine Dışişleri Bakanlığı ve Dünya Bankası Operasyonlar İcra Direktörlüğü görevlerini yönetti. 1954 doğumlu Iweala, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de temsil ettiği makama getirilen ilk kadın. 62 yaşındaki 7 çocuk sahibi Von der Leyen, geçen yıl Times dergisinin “dünyadaki en etkili 100 kişi” listesinde yer aldı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu’nun ilk kadın başkanı olarak adını tarihe yazdırmış ve 8 yıl bu görevde kalmıştı. 1 Kasım 2019’da Avrupa Merkez Bankası’nın başına geçen Lagarde 65 yaşında. Times dergisinin “dünyadaki en etkili 100 kişi” listesine dört kez adını yazdırdı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, bu koltuğa oturan ikinci kadın. 48 yaşındaki Azoulay, daha önce Fransa Kültür Bakanı olarak Manuel Valls hükümetinde yer almıştı.
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS’ın İcra Direktörü Winnie Byanyima 1959 Uganda doğumlu. Uzay mühendisliğinden mezun olan ilk Ugandalı kadın ünvanını taşıyan Winnie Byanyima, Dünya Bankası ve Oxfam’da da görev yaptı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 1953 Bulgaristan doğumlu. Haiti ve Pakistan’daki insani krizlerin yönetiminde gösterdiği çaba, 67 yaşındaki ekonomiste 2010 Yılın Avrupalısı ve Yılın Avrupa Komiseri ödüllerini kazandırmıştı. Georgieva da von der Leyen gibi geçen yıl Times dergisinin “dünyadaki en etkili 100 kişi” listesinde yer aldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.