Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, TOBB BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri AŞ, Filistin’in Cenin şehrinde organize sanayi bölgesi kurabilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Filistin’de organize sanayi bölgesi kurmasına izin verildi. 

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, TOBB’un iştiraki olan TOBB BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri AŞ, Filistin’in Cenin şehrinde organize sanayi bölgesi kurabilecek.

TOBB daha önce de Erez’de sanayi bölgesi kurulması için çabalamıştı. Ocak 2006’da Gazze’deki Erez Sanayi Bölgesi projesi için düğmeye basıldı. TOBB yönetiminde yapılacak Erez endüstri bolgesinin kalkındırılması projesinde Türk yatırımcıların bölgeye büyük iş olanakları sağlayacağı açıklanmıştı. Burada üretilecek malların Avrupa Birliği, Amerika ve Körfez ülkelerine ihraç edileceği belirtiliyordu. Gazze’de bir OSB’nin kurulması amacıyla Türkiye, İsrail ve Filistin iş çevrelerinin temsilcilerini bir araya getiren Ankara Forumu organize edilmiş, başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yürütüyordu. 2007 Nisan’ında Kudüs’te tarafları bir araya getiren Hisarcıklıoğlu, Filistin’deki Erez Sanayi Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasına yönelik “TOBB Barış İçin Sanayi” projesine ABD’nin desteğini çok önemli gördüklerini söylemişti.

Enez Sanayi Bölgesi’ne ne oldu?

Eskiden Erez Sanayi Bölgesi olarak bilinen Filistin Serbest Sanayi Bölgesi (FSSB), İsrail’in Ağustos 2005’de Gazze’den geri çekilmesi öncesinde özel bir İsrailli şirket tarafından işletiliyordu. Ağustos 2005 sonrasında bu bölge, Filistin Ulusal Yönetimi’ne ve Filistin Endüstri Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Yüksek İdaresi’ne (PIEFZA) devredilmişti.  PIEFZA, Sanayi Bölgesinin yönetim ve idaresini,  TOBB ve bağış veren kuruluşlar tarafından kurulmuş bir Türk operatöre vermeye karar verdi.

Projeyi yürüten kuruluş TEPAV’dı. Haziran 2007’deki hedef 2010 yılı itibariyle altı bin Gazzeli işçiyi istihdam edecek iş olanaklarının yaratılmasıydı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın