Uzaktan eğitim ile yapılan şirket eğitimleri, pandeminin de etkisiyle büyük bir hızla yükselerek kurumsal anlamda 5 kat artmış durumda. 20 yıldır sektörde olan Global Grup’un CEO’su Ümit Gediman, halen uzaktan eğitim pazarında yüzde 70 gibi bir açık alan olduğunu belirterek, Türkiye’de hizmet verdikleri, ulusal ve uluslararası müşterilerinden yoğun olarak global anlamda hizmet alma talepleri geldiğini, yurtdışına uzaktan eğitim ihracatını gerçekleştirmek üzere projelerini sürdürdüklerini aktardı.

Pandeminin de etkisiyle, Yeni Dünya düzeni diye nitelenen günümüzde dijital değişim ve dönüşüm olmazsa olmaz bir unsur haline geldi. Baş döndürücü bir hızla devam eden Dijital 1.0 denen yeni dünya düzeninde kurum ve kuruluşların hem yasal olarak zorunlu tutulan, hem de kurum kimliğinin ilerlemesi için gerekli görülen eğitim programlarını uzaktan eğitime dönüştürmeleri kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Uzaktan eğitim veya sektörde çokça kullanılan adıyla E-Learning, karşımızda bir eğitmenin olmadığı, tamamen teknolojik araçlarla eğitimin uygulandığı bir çalışma modeli. Uzaktan eğitimde bilgilerin kolayca anlaşılabilmesi ve keyifli hale getirilmesi için animasyonlardan veya interaktif kullanımlardan yararlanabiliniyor. Uzaktan eğitim, Reel sektörü birebir ilgilendiren, hele ki pandemi sürecinde mutlaka yararlanması gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Büyük firmaların uzaktan eğitime ilgisinin çok büyük olmasıyla birlikte özellikle pandemiyle birlikte KOBİ’lerin de konuya ilgisinin yükselişi dikkat çekiyor. Örneğin zorunlu olan İş sağlığı güvenliği eğitimlerinde İş güvenliği uzmanı ve iş yeri doktoru vasıtasıyla bu tarz eğitimler kolaylıkla alınabilmesi büyük bir avantaj sağlıyor ve talebi artırıyor.

Global Grup CEO’su Ümit Gediman, Uzaktan Eğitimin dünyada 2 bin’li yıllarda başlığını, bizim hayatımıza ise pandemiyle birlikte son 1 yıldır ciddi bir şekilde girdiğine dikkat çekerek, bu eğitim modelini asenkron yani herhangi bir yer, zaman tanımlaması yapmadan eğitim-yönetim sistemi üzerinden gerçekleştirdiklerini belirtti: “Senkron yani sınıf içi eğitimde mekan, öğrenci ve öğretmen sacayağı vardır. Asenkronda (E-Learning) ise eğitmen bulunmuyor. Tamamen eğitimin senaryolaştırılması sonucunda bu eğitimi alacak çalışanlara hazır halde sunulan ve paketlenmiş bir eğitim modeli. Dünyadaki eğitim modeli standartlarına uygun olarak geliştiriliyor ve İnsan Kaynakları vasıtasıyla belirli bir sürede bu eğitimlerin alınması sağlanıyor. “

Yurtdışına uzaktan eğitim ihracatı

Ülkemizde pandemiyle birlikte kurumsal anlamda uzaktan eğitimin 5 kat artış gösterdiğini ve sürekli olarak da yükseldiğini kaydeden Gediman, uzaktan eğitimin yeni ekonominin kalkınması için önemli bir destek olduğunu ve dikkat çekici bir sektör olduğunu vurguladı: “Uzaktan eğitim pazarında yüzde 30 gibi bir doluluk oranı var. Yani Türkiye’de halen uzaktan eğitim pazarında yüzde 70 gibi bir açık alan olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle ülkemizdeki uzaktan eğitimin hızlı bir şekilde dolmasını, sonrasında da global pazarlara açılmayı bekliyoruz.”

Global Grup Türkiye’deki pek çok ulusal ve uluslararası firmaya hizmet veriyor. Ve ulusal ve uluslararası müşterilerinin global anlamda hizmet alma talebini değerlendirerek, yurtdışına uzaktan eğitim ihracatını gerçekleştirmek üzere projelerini oluşturuyor.

Uzaktan eğitimin avantajları:

Global Grup CEO’su Ümit Gediman’ın verdiği bilgilere göre, Uzaktan eğitimin sunduğu pek çok avantajı var, yurtdışında yapılan bazı akademik çalışmalarda da, uzaktan eğitimde, yüz yüze eğitimden çok daha fazla başarı elde edildiği rapor edilmiş.

Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

Az maliyetli: Maddi olarak saat başı kayıplarını, iş gücü kayıplarını ortadan kaldırıyor. Örneğin normalde bu eğitimleri sınıf içi yaptığınızda bin lira harcıyorken, 5’te 1 gibi bir fiyata; 200 Liraya uzaktan eğitim sistemiyle çok rahat çözebiliyorsunuz.

Zamandan kazanç: Öğrenmenin yaşı ve sınırı yok. Öğrenme süreci her zaman devam ediyor. İş yerlerinde de yetkinlikleri artırmak, çalışanların verimliliğini artırmak, onları sürekli bilgilendirmek, trendleri yakalamalarını sağlamak gibi nedenlerle sürekli eğitim veriliyor. Örneğin Bankacılık sektörüne bakarsak, bir bankada çalışan sayısı 15 bin ile 20 bin arası. En basit eğitim için bile 25 kişilik sınıflarda yaklaşık 640 gün kadar sürebilir. Buradaki organizasyonu sağlamak, çalışanları şubelerden çekmek, genel müdürlük, bölge müdürlükleri çalışanlarını sahadan çekmek gerekecektir. Oysa aynı eğitimi bir sistem üzerinden tüm bu 15-20 bin kişiye bir anda atayabilirsiniz. Ve 1 hafta içerisinde tüm katılımcılara bu eğitimi sağlayabilirsiniz. Bu tüm sektörler için geçerlidir.

Tekrarlama kolaylığı: Zaman ve yer kavramı olmadığından, anlaşılmayan konuya geri dönülebiliyor. Bu da sınıf içi eğitimin aksine defalarca aynı konuyu dinleme ve pekiştirme imkanı yaratıyor.

Oyunlaştırma ile keyifli: Uzaktan eğitimde çalışan memnuniyetine yardımcı olması ve daha keyifli hale gelmesi için oyunlaştırma uygulanıyor. Hem beyaz yaka, hem de mavi yakada çalışanların bağlılığını da arttırarak firmalara büyük katkı sağlıyor. Bu eğitimlerin görsellerle desteklenerek, kullanıcılara bir senaryo üzerinden verilmesi de, zihinsel olarak akıcılığı, hafızayı tetikleyen bir durumdur.

Eğitimler sürekli yenileniyor ve geliştiriliyor: Sürece ve şartlara özel olarak eğitimlerin içeriği kolaylıkla, sürekli olarak geliştiriliyor. Örneğin şu sıralar evden çalışmayla değişen iş yeri güvenliği kavramı, Covid’den korunmak için çalışanlara verilmesi gereken eğitimler çok önem kazanmış durumda. Ve güncel bilgilerle yenilenerek sunuluyor.

Mikro eğitimler ile kısa ama öz yetkinlik kazandırılıyor: Mikro eğitimler ile nokta atışlarıyla, firmanın ve sektörün ihtiyacına uygun olarak kısa ama öz yetkinlikler kazandırılıyor. Akademisyenlerin konusunun uzmanlarının hazırladığı mikro eğitimler ile kısa sürede yetkinlik ve kaliteye ulaşılıyor.

Firmanın ve sektörün ihtiyacına göre eğitim tasarımı

Yaklaşık 20 yıldır sektörde olduklarını belirten, Global Grup CEO’su Ümit Gediman firmaya ve sektöre özel kurumsal eğitimler tasarladıklarının ve bu tarz eğitimlerin sınıf içi yapıldığında yüzde 70-80 belirtilen zamanda planlanamadığını ve verimlilikte düşüş görüldüğünü sözlerine ekledi: “Müşterilerimiz bize başvurduğunda öncelikle onların sektörel bir analizini yapıyoruz. Eğitimden önce eğitim ihtiyaç analizini gerçekleştiriyoruz. Eğitim içeriklerine uygun olarak, bizdeki demo eğitim modüllerini gösteriyoruz. Sahadan aldığımız bilgileri akıştan geçirip, hızlıca uygulamalara dönüştürebiliyoruz. İnovatif ve teknolojik imkanlarla müşterilerimize faydalı olma noktasında tüm imkanları sunmuş oluyoruz. İhtiyaçlarına göre eğitim modülünü şekillendirerek, eğitimden mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlıyoruz. Firmanın ihtiyacına göre eğitim modülünü tasarlıyoruz. Eğitim sırasındaki tüm aşamaları veriler halinde çıkartıp, maksimum verimliliğe ulaştırabiliyoruz. “


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın