ENVER ERKAN, TERA YATIRIM >> ABD’de Ocak ayında manşet TÜFE aylık bazda %0,3 artarken, yıllık bazda %1,4 artış gösterdi. Gıda ve enerji gibi volatil kalemlerin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon tarafında ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0 ve %1,4 artış oranları görülüyor. Piyasa beklentileri manşet TÜFE’de aylık ve yıllık %0,3 ve %1,5, çekirdek TÜFE’de ise aylık ve yıllık %0,2 ve %1,5 şeklindeydi.
Alt kalemlere baktığımızda; Benzin fiyatları Ocak ayında %7,4artarak yükselmeye devam ederek, tüm kalemler endeksindeki mevsimsellikten arındırılmış artışın çoğunu oluşturdu. Elektrik ve doğal gaz endeksleri düşmesine rağmen enerji endeksi ay boyunca %3.5 arttı. Gıda endeksi Ocak ayında hafif yükseldi ve evden uzak gıda endeksindeki artış, evdeki gıda endeksindeki düşüşü fazlasıyla telafi etti. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon tarafında Ocak ayında değişme görülmezken; Giyim, tıbbi bakım, barınma ve motorlu taşıt sigortası endekslerinin tamamı ay boyunca arttı. Eğlence, kullanılmış arabalar ve kamyonlar, havayolu ücretleri ve yeni araçlar için endekslerin tümü Ocak ayında düştü.
Çekirdek enflasyon eğiliminin oldukça zayıf olduğunu göstermesi açısından, ekonomide temel ürünler haricinde bir talep gelişmesi göstermiyor ve bu enflasyonun şu anda en negatif bileşeni olarak öne çıkıyor. Talep tarafındaki düzelmeyi esas belirleyecek olan unsur ise, mali teşvik paketi olacak. Mali yardımlar devreye girdikçe tüketime yönelen harcamaların yapacağı katkıya bakıyor olacağız. Fiyat baskılarına, talebin de eşlik etmesi enflasyon hareketi açısından önemli. Çünkü maliyetler artıyor ve bunun perakende fiyatlarına yansımasını, ekonomide talep güçlenmesi daha da hızlandıracaktır. Şu aşamada Fed için belirleyici değil elbette, ancak enflasyonda aşırı ısınma tehdidi faizlere yansıdığında daha aktif bir Fed görme olasılığımız olacaktır.
US: Details of January inflation data…
In the US, headline CPI increased by 0.3% on a monthly basis, while it increased 1.4% on an annual basis. On the core inflation side, where volatile items such as food and energy are excluded, there are 0% and 1.4% monthly and annual increases, respectively. Market expectations were 0.3% and 1.5% monthly and 1.5% in the headline CPI, and 0.2% and 1.5% monthly and 1.5% in the core CPI.
When we look at the sub items; Gasoline prices continued to rise by 7.4% in January, making up most of the seasonally adjusted increase in the all-item index. Although the electricity and natural gas indices decreased, the energy index rose 3.5% during the month. The food index rose slightly in January, and the rise in the away-from-home food index more than offset the fall in the food at home index. While the core inflation, excluding food and energy, did not change in January; Clothing, medical care, housing and motor vehicle insurance indexes all rose over the month. The indices for recreation, used cars and trucks, airline fares and new vehicles all fell in January.
As it shows that the core inflation trend is quite weak, there is no demand development in the economy other than basic products, and this stands out as the most negative component of inflation at the moment. The main factor that will determine the improvement on the demand side will be the fiscal stimulus package. As financial aids come into play, we will be looking at the contribution of expenditures towards consumption. The fact that price pressures are accompanied by demand is important for inflation. Because costs are increasing and the reflection of this on retail prices will be accelerated by the strengthening of demand in the economy. At this stage, of course, it is not decisive for the Fed, but when the threat of overheating in inflation reflects on interest rates, we will likely see a more active Fed.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.