Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender YORGANCILAR, bölgenin ekonomisin Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerine değerlendirdi.

YATIRIMIN PARLAYAN YILDIZI İZMİR

Türkiye’nin üretim merkezlerinden olan Ege Bölgesi ve İzmir, ülkemizin ekonomik ve toplumsal yaşamı içerisindeki yönlendirici özelliğini geçmişten bugüne başarıyla taşımıştır, taşımaya da devam edecektir.

Ege’nin başkenti niteliğindeki İzmir, ülkenin 3. büyük şehri olup, tarımdan turizme, sanayiden ticarete kadar geniş bir sektörel çeşitliliğe sahiptir.

Ülkenin en modern Organize Sanayi Bölgelerine ev sahipliği yapması, yarattığı katma değer, gerçekleştirdiği ihracat ve sağladığı istihdam ile İzmir, sanayisi ile ön plana çıkmakta ve ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.

Mevcut çeşitliliğinin yanısıra, organik tarım, jeotermal seracılık, bilgi ve iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji, havacılık ve savunma sanayi ile sağlık biyoteknolojisi yatırıma açık sektörler arasındadır.

Ayrıca, İzmir birçok uluslararası fuar organizasyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük 2. Mermer Fuarı’nın, İzmir Otoshow Otomobil, Ticari Araçlar, Motosiklet ve Aksesuarları Fuarı’nın, IF WEDDING Fashion/İZMİR ile İzmir Uluslararası Enternasyonal Fuarı’nın 87 yıldır İzmir’de gerçekleştiriliyor olması dünyayı İzmir’e, İzmir’i dünyaya açmıştır.

İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine de büyük ölçüde ulaştıracak olan Yeni Fuar Kompleksi 25 Mart 2015 tarihinde açılmıştır.  Havaalanına 10 dakika, kent merkezine ise 15 dakika uzaklıkta olan yeni fuar alanı İzmir’de tek başına yapılan en büyük proje olup, 330 bin m2 toplam alana, 15.600 m2 fuayeye, 119.400 bin m2 açık ve kapalı sergi alanına ve son teknoloji ile donatılmış altyapıya sahiptir.

300’den fazla güneşli gün ve yaz aylarında 12 saate ulaşan güneşlenme süresi ile İzmir aynı zamanda turizm kentidir. Dünyanın en güzel sahil kıyılarına sahip; Çeşme, Foça, Selçuk ile deniz turizmi, sıcak suları ile sağlık turizminde söz sahibidir.

Yatırım yapmak için çok uluslu birçok şirket yabancı sermaye kültürünü en iyi şekilde benimsemiş ve İzmir’i tercih etmiştir. Çünkü İzmir avantajlı konumu ve sunduğu imkanlar ile ile yerli ve yabancı yatırımcılar için tam bir cazibe merkezidir.

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler de, bölgemizin yatırım avantajları konusunda sizleri bilgilendirmek ve ikili ticari ilişkilerde sizlere yardımcı olmak için çalışıyoruz.

Odamız tarafından kurulan; altyapıları tamamlanmış, doğalgaz ve elektrik imkanları sağlanmış organize sanayi bölgelerimizde yatırımlarınız için Ege Bölgesi Sanayi Odası sizlere yol gösterici olacaktır. Bu süreçte çözüm ortağınız gibi ihtiyacınız olduğu her an yanınızda, sizlerleyiz.

Neden İzmir? Neden Ege Bölgesi sorusuna çok net cevap bulacağınız, yatırım yapacağınız bölgeye dair kararınızı vermede, büyük kolaylık sağlayacak bu yayınımızdan faydalanmanızı ümit ediyoruz.

EGE BÖLGESİ

Ege Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz tarafından çevrelenmiş olan Ege Bölgesi; Aydın, Uşak, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Kütahya ve Afyon illerini kapsayan 79.149 kilometrelik bir alanı kaplar. Bu alan Türkiye’nin yüzde 10,2’sidir. Ülke nüfusunun %13’ü yani 10 milyon kişi bölgede yaşamaktadır.

Ege Bölgesi; jeolojik yapı, doğal kaynaklar, maden yatakları, tektonik özellikler, jeomorfolojik şekillenme, iklim, akarsu rejimleri, deniz avantajları, su ürünleri, doğal bitki örtüsü, toprak oluşumu ve verimli arazi kullanımı, tarımsal ürün, hayvancılık, enerji kaynakları, kültürel ve tarihi doku bakımlarından Türkiye’nin en cazip bölgesidir.

Bölgenin ülkemiz GSYİH’ya katkısı yüzde 13’ler düzeyindedir. Türkiye toplam ihracatının yaklaşık olarak yüzde 10,2’si, ithalatının yüzde 6,9’u bölgemizden yapılmaktadır.

Bölgemiz, yatırım ortamı için gerekli altyapı sorununu çözmüştür. 49 Organize Sanayi Bölgesi, üretime dönük Serbest Bölgesi, yeni kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve 18 üniversitesi ile üretime ve teknolojiye yönelik imkanları en üst düzeyde sağlamaktadır.

Bölgemiz, yabancılar için bir cazibe merkezidir. Sanayi işletmelerinin yaklaşık %14’ü bu bölgededir. Petrol, gıda, tekstil, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, elektrikli teçhizat, makine, plastik, kimyasal ürünler, tütün, mobilya, çimento, deri ve deri mamülleri, seramik, mermer ve metal ana sektörleri bölgenin imalat sanayiinde önemli bir yer tutmaktadır.

Ülkemizdeki kültür balıkçılığının yaklaşık %90’ı Ege Denizi’nde yapılmaktadır. Girintili çıkıntılı kıyıları yetiştiricilik için oldukça elverişli olan Ege’de, kültür balıkçılığı hızla gelişmekte ve çok büyük aşamalar kaydetmektedir. Bölgede çiçekçilik ve seracılık yaygın olarak yapılmaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları (jeotermal, rüzgar, güneş…) açısından da dikkat çekici bir potansiyele sahiptir.

 

Bölgenin ihracatında; Giyim eşyası (kürk hariç), İşlenmiş sebze ve meyveler, Motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarları, Giyim eşyası dışındaki hazır tekstil ürünleri, İzole edilmiş tel ve kablolar, Demir-çelik ana sanayi, Plastik ürünleri, Tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünler, Ana kimyasal maddeler (kimyasal gübre ve azotlu bileşikler hariç), Başka yerde sınıflandırılmamış metal eşya yer almaktadır. Başlıca ithal malları ise; Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, Radyo ve televizyon vericileri ile telefon, telgraf teçhizatı, Sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler, Atık ve hurdalar, Rafine edilmiş petrol ürünleri, Tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünler, Demir-çelik ana sanayi, Ana kimyasal maddeler (kimyasal gübre ve azotlu bileşikler hariç), Motorlu kara taşıtları ve motorları, Kağıt hamuru, kağıt ve mukavva şeklindedir.

İ Z M İ R

İlin kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu yaklaşık olarak 200 km, doğu-batı doğrultusundaki genişliği ise 180 km’dir. Yüzölçümü 12.012 km2 dir. İzmir, yaklaşık olarak 4,3 milyon kişinin yaşadığı ülkenin 3. büyük metropol kentidir. Yıllık ortalama 16-17 derece olan iklim koşulları ile güneşin 300 gün parladığı bir sahil yerleşimidir.

Turizmden, sanayiye, tarıma ve madenciliğe kadar çok çeşitli alanlarda gelişmiş ekonomik değere sahiptir. Aynı zamanda İzmir fuarlar şehridir. İzmir’in gelecek vizyonunu marka şehir olmak oluşturmaktadır.

Ekonomik canlılığını asırlardır koruyan İzmir, sanayi yatırımları yönünden bölgenin en cazip merkezidir. Zengin hammadde kaynakları, nitelikli işgücü, iç ve dış piyasalara yatkınlık, ulaşım olanakları İzmir’de sanayinin gelişmesine olanak vermiştir.

Tarıma dayalı sanayi kollarının oldukça geliştiği İzmir’de, özellikle gıda, tütün, petrokimya, tekstil, otomotiv, makine, elektrik-elektronik ve toprak sektörleri öne çıkmaktadır.

Mevcut işgücünün %31’i sanayide çalışmaktadır.

NÜFUS, EĞİTİM VE İSTİHDAM

Ülke nüfusunun yüzde 13’ü Ege Bölgesi’nde yaşamaktadır. Bölgedeki 15 yaş üstü faal nüfus, toplam bölge nüfusunun yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Nüfus yoğunluğu açısından ise il ve bölge olarak ülke ortalamasının üzerindedir.

Ege Bölgesi’nde okullaşma oranı, bütün okul grupları itibariyle, Türkiye ortalamasının üstündedir. 2016 yılı Türkiye’de okuma yazma bilen oranı %96,5 düzeyindedir. İzmir’de bu oran %98,5’dir. Bölgedeki 18 üniversitenin, 9 tanesi İzmir’de yer almaktadır.

Bölgemiz ve özellikle ilimiz, yüksek eğitim düzeyi ve sahip olduğu birikim sayesinde, nitelikli işgücünün uygun ücretlerle istihdam edilebildiği ve sunduğu yaşam kalitesi ile de tercih edilen bir yerdir. İzmir’de toplam istihdam yaklaşık 1,6 milyon kişidir.

GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ

2013 yılında nüfus verilerinden okur-yazar oranına, kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan kentleşme oranına, yatak başına düşen hasta sayısından toplam suç sayısının nüfusa oranına kadar birçok veriyle hesaplanan Gelişmişlik Düzeyi çalışmasında, illerin gelişmişlik sıralamasında İzmir üçüncü sırada, bölge illerinden Muğla ve Denizli de ilk 10’da yer almaktadır. Ege Bölgesi, mevcut sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ile oldukça dengeli bir yapı sergilemektedir. 2015 yılında TUİK tarafından yapılan İllerde Yaşam Endeksi çalışmasında İzmir 21. sırada, bölge illerinden Kütahya, Uşak ve Afyon da ilk 10 arasında bulunmaktadır. Endeksin alt endekslerinden alt yapı hizmetlerine erişim endeksinde İzmir 2. sırada konumlanmaktadır.

TURİZM

Anadolu, en güzel manzaralarını Ege kıyılarında sunar. Ege Bölgesi; Heredot’un deyimi ile “Dünya’nın en güzel gökyüzüne ve en iyi iklimine sahip”tir. Ege kıyıları boyunca körfezler ve yarımadalar koylar ve altın plajlar peşpeşe sıralanır. Asırlar boyunca sayısız mitolojik olaylarla iç içe yaşamış bu bölgede, adım başına tiyatrolar, tapınaklar ve agoraları ile ünlü antik kentlere rastlanır. Homer’in ölümsüzleştirdiği Truva, büyük bir devletin başkentliğini yapmış olan ve zamanının kültür ve sanat merkezi Bergama, dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis kültürünün en büyük tapınağının bulunduğu Efes, tanrıların kutsadığı bu topraklar üzerinde yer alır.

Ege toprakları; felsefe, tıp, matematik, astronomi, mimari ve diğer sanat alanlarındaki başarılı performansı ile Batı uygarlığına ışık olmuştur.

8.500 yıllık tarih ve kültürün günümüze taşıdığı zenginlikler bu bölgeyi Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi kılmıştır. Tarih ve doğanın eşsiz bileşimiyle büyüyen turizm sektörü bölgeye farklı bir dinamizm kazandırmaktadır. Özellikle yaz turizminde; Bodrum (Muğla), Marmaris (Muğla), Çeşme (İzmir), Kuşadası (Aydın) bölgenin ve ülkenin en çok turist çeken sayfiye yerlerindendir. Dünyada sörfün en iyi yapıldığı yerlerden biri olan Çeşme-Alaçatı oldukça yoğun ilgi görmektedir.

SAĞLIK TURİZMİ

Bölgemizde yükselen sektörlerden birisi de sağlık turizmidir. İzmir; sağlık turizmi için ülkenin en önemli merkezidir. Sağlık turizminin değerinin anlaşılmasıyla birlikte yatırımlar da hız kazanmıştır. İzmir’in EXPO 2020 adaylığında seçtiği temanın “Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık” olması da konunun İzmir için önemini ortaya koymaktadır. İzmir, sağlık alanında atacağı önemli adımlarla, sağlık kümelerine giden yolda, tüm dünyaya şifa dağıtmaya devam edecektir.

KRUVAZİYER TURİZMİ

Sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan İzmir Alsancak Limanı, kruvaziyer turizminde son yıllarda önemli ataklarda bulunmuştur. 2017 yılında, 18 gemiye ve 9.172 yolcuya ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, Kuşadası Limanı’nı 126 gemi ve 119.884 yolcu, Marmaris Limanı’nı 23 gemi 23.736 yolcu, Çeşme Limanı’nı ise 61 gemi ve 66.021 yolcu ziyaret etmiştir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın