Bittrt Genel Müdür Yardımcısı Arif Şahin: “Kripto paralar sadece Altın’ın değil diğer tüm yatırım araçlarının rakibi haline geldi. Pandemi döneminde en düşük ile zirve fiyat arasında Altın %42.87, Bitcoin ise %671‘lik bir performans sergiledi.”

2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda popülaritesini arttıran Bitcoin’in pandemi döneminde en düşük fiyatı ile zirve arası kıyaslandığında %671 performansı ile büyük sıçrama yaşadığı bir yıl oldu. Bitcoin, 2021 yılının başlarında olduğumuz bugünlerde rekor seviyelere ulaşırken geleneksel finans kanadında ise pandemi döneminde ki %42.87’lik perfomansına rağmen Altın halen yatırımcının güvenli limanı olmaya devam ediyor. Her iki yatırım aracının da tarihi zirvelerini gördüğü bu dönemde, ekonomi kulislerinde 2021 yılının kripto yılı olacağı ve Bitcoin’in de yeni yeni zirveleri test edeceği ve yatırımcının yeni güvenli limanı olmaya aday olacağı konuşuluyor.

2009 yılında Bitcoin’in kurulması ile birlikte popülerleşmeye başlayan kripto para piyasası pek çok yatırımcının artan ilgisiyle rallisine devam ediyor. 2020 yılında özellikle kurumsal firmaların alımları ile Altın’dan çok daha fazla getiri sağlayan Bitcoin fiyatları hızla yükselirken, analistler, beklentilerin 2020’de olduğu gibi 2021’de de Bitcoin’in Altın’a oranla daha fazla getiri sağlaması yönünde olduğunu söylüyor.

“Alım satım esnekliği ve hızı nedeniyle Bitcoin’e talep arttı”

Merkez bankasının döviz tevdiat hesaplarındaki rekor artışın da gösterdiği gibi geleneksel korunma aracı olarak tasarruf sahiplerinin büyük bölümünün Altın ya da Döviz alarak tasarruflarını değerlendirdiğini söyleyen Bittrt Genel Müdür Yardımcısı Arif Şahin, kripto para hacmine bakıldığında ise Türkiye’de açılan cüzdan adetlerinde geçen senelere oranla ciddi artışlar olduğunu ve kripto paraların sadece Altın değil diğer tüm yatırım araçlarının rakibi haline geldiğini olduğunu ifade etti.  Arif Şahin, “Kripto paralar sadece Altın’ın değil diğer tüm yatırım araçlarının rakibi haline geldi. Pandemi döneminde en düşük ile zirve fiyat arasında Altın %42.87, Bitcoin ise %671‘lik bir performans sergiledi Özellikle profesyonel bireysel yatırımcılar ve teknolojik platformlara hakim genç yatırımcılar, alım satım esnekliği ve hızı nedeniyle Bitcoin’i tercih ediyor ve etmeye devam edecek. Öte yandan 2020 yılında Bitcoin kurumsal firmalar tarafından yoğun ilgi gördü.  Yatırım kuruluşları ve şirketler, yüklü miktarda Bitcoin alımı yaptı. Kurumsalların kripto paralara olan ilgisi hem fiyat artışından hem de düşük enflasyon özelliğinden kaynaklandı. Parasal genişlemeyle birlikte görülen enflasyon karşısında şirketler fonlarını korumak istediler. Diğer yandan, pandemi süresince kriptolara yatırım yapan şirketler ciddi derecede kâra geçti.” dedi.

“Rezerv biriktirme ve para yaratma kaynaklarından olan Altın önemini koruyor”

Merkez bankalarının rezerv biriktirme aracı ve para yaratma kaynaklarından biri olma özelliğiyle Altın’ın önemini koruduğunu belirten Şahin,  “Bireysel yastık altı yatırımcısının tercihi yine Altın yönünde olacak gibi görünürken büyük yatırımcıların da altın yerine Bitcoin’i tercih ettiklerini söylemek şu aşamada doğru değil. Bununla birlikte bu tip yatırımcıların bu yıl ve önümüzdeki yıllarda yatırım sepetlerini oluştururken kripto paralara da pay ayıracaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.” sözlerini kaydetti.

“Regülasyonlar belirleyici kriter olacak”

Arif Şahin, kripto para piyasasına getirilecek regülasyonlara da dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki dönemde de kripto para piyasasını şekillendirecek olan regülasyonlar belirleyici kriter olacak. Bu regülasyonlar bir taraftan yatırımcıları korurken, bir taraftan da ülkelere kazanç kaynağı oluşturabilecek ve kayıt dışı işlemlerden bu piyasayı soyutlayabilecek. Artan güvenli mekanizmalar ışığında da bu piyasanın kullanıcısı ciddi miktarlar da artacak.  Öte yandan yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli husus, kripto para seçiminde çok titiz davranılması gerekliliği. Kripto para yatırımı öncesi mutlaka temel analizinin yapılması ve gerçekten bir ihtiyacı karşılayıp karşılamadığının ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu yaklaşımla ilerlemek tercih edilen kripto paranın uzun vadeli olup olmayacağı ve değeri konusundaki ön görülerimizi sağlıklı vermemizi sağlayacaktır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın