Yeni tip koronavirüsün bilinen ilk vakasının görüldüğü Çin’in Wuhan kentinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, önce virüsün yayıldığı düşünülen pazarı sonra bir laboratuvarı inceledi. Virüsün kökeni hakkındaki iddiaları hatırlayalım…

Konuya yakın kaynaklar Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsün bilinen ilk vakasının görüldüğü Çin’in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi virüsle ilk ilgilenen bir il hastalık kontrol merkezini ziyaret etti.

10 uzmandan oluşan DSÖ ekibi, sağlık merkezinde dört saat boyunca gözlem yaptı.

Virüsün genetik koduna baktılar

Yerel basında çıkan haberlere göre, yüksek düzeyde araştırma ekipmanına sahip merkez virüsün genetik kodunu analiz etti.

Bu arada Pazar günü, DSÖ ekibi, 2019’un sonlarında salgının ilk günlerinde birçok kişinin virüse yakalandığı doğrulandığı Çin’in merkezindeki bir pazara yönelik bir saatlik bir araştırma yapmıştı. 

Ancak, yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip bir ticaret ve ulaşım merkezi olan Wuhan’da ilk vakanın tespit edilmesinin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçtiği için, araştırmanın virüsün kökenini belirlemeye yardımcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Yarasalar ve yılanlar gibi vahşi hayvanların deniz ürünlerinin yanında satıldığı Wuhan pazarı Ocak 2020’den beri kapalı. 

  • NOT: Covid-19 ilk olarak Wuhan’da 2019’un sonlarında tespit edildi, Dünya Sağlık Örgütü’ne yılın son günü olan 31 Aralık 2019’da bildirildi. Ancak Çin aylardır virüsün nereden kaynaklandığını söylemek zorunda değil.

İzini bulmanın anahtarı olabilir

Bazı tıp uzmanları, araştırma laboratuvarında yapılacak olası araştırmanın COVID-19 hastalığına neden olan virüsün kaynağının izini sürmenin anahtarı olabileceğini söylüyor.

DSÖ ekibi başlangıçta geçen ayın başlarında Çin’i ziyaret etmeyi planlamıştı, ancak uzmanların ülkeye giriş izni alması beklenenden uzun sürdü. 

Ekip, iki hafta karantinaya alındıktan sonra, Ocak ayı sonlarında tam teşekküllü bir soruşturma başlattı. Kyodo News’e konuşan kaynaklar, Wuhan’daki soruşturmayı büyük olasılıkla 11 Şubat’ta Ay Yeni Yılı tatillerinin başlangıcına kadar tamamlanacağını söylüyor.

  • NOT: Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, Wuhan’da ilk tespit edildiğinden bu yana, virüs 100 milyondan fazla insanı enfekte eden ve dünya genelinde 2,2 milyondan fazla ölüme neden olan bir salgına dönüştü.

Virüsün kaynağına ilişkin iddialar

  • Virüsün kaynağıyla ilgili ilk teori: Wuhan’da vahşi hayvanların kafeslerde tutulduğu pazar. Yarasa ile enfekte olmuş bir hayvanın – belki de bir pangolin’in – bir insanı enfekte ettiğine inanılıyor. Bunun nasıl başladığı gerçeğinin ortaya çıkması zor. Ancak CNN, salgının kökenleri hakkında yarım düzineden fazla virüs uzmanıyla konuştu, hepsi Covid-19’un kaynağını bildiğini iddia eden herkesin tahminden öte geçmediğini düşünüyor.
  • İkinci teori ise ilk olarak Şubat ayı başında Çinli bir araştırmacı tarafından ortaya atıldı ve 31 Mart’ta Fox News sunucusu Tucker Carlson tarafından da savunuldu. Bu teori, Wuhan’daki hayvan pazarının yakınlarında yarasalar üzerinde çalışan iki laboratuvardan birinde bir kaza olduğunu öne sürüyor. Ancak Çin ardı ardına açıklamalarla bu iddiaları reddetti.
  • Bir başka teori de Trump dönemi Dışişleri Bakanı Pompeo’nun virüsün “Çin’de bir laboratuvarda oluşturulduğu” yönündeki iddiası olmuştu. 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın